Parametryzacja warstwy przejściowej grubości blachy

Witam

Wykonałem część blaszaną za pomocą funkcji "zagięcia przejściowego". Chcę skonfigurować część. Nie wydaje się jednak możliwe ustawienie grubości części w funkcji "zagięcia przejściowego". Jaka jest alternatywa?

Z góry dziękuję za pomoc

Witam

Musisz dwukrotnie kliknąć główną funkcję "Blacha", wymiary blachy pojawią się na modelu 3D.

Na wybrzeżu, które chcesz skonfigurować:

- Kliknij prawym przyciskiem myszy na to wybrzeże

-"Skonfiguruj wybrzeże"

- Wprowadź wartości zgodnie z konfiguracjami.

Pozdrowienia

Miłego dnia

tolerie.jpg
2 polubienia

Witam Pana Souchet,

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście, robiąc to, co mówisz, mogę zmienić wartość grubości mojej części blaszanej. Tylko ja mogę wprowadzić tylko wartość liczbową. Chcę jednak mieć możliwość wypełnienia parametru (na przykład "=ep_parametre") w postaci równania. W ten sposób mogę dostosować wszystkie części w moim zespole, zmieniając tylko plik ustawień.

Działa bardzo dobrze na szkicach, ale nie mogę tego zrobić na częściach z blachy, aby kontrolować grubość.

Pozdrowienia

Witam

Najpierw tworzy kolejną konfigurację i po dwukrotnym kliknięciu na wybrzeże wkładasz = następnie klikasz na inne strony, które chcesz połączyć i kończysz swoją formułę i po prawej stronie linii masz trzy małe niebieskie kwadraty i czarną strzałkę i tam wybierasz "ta konfiguracja" i tam powinno działać...

1 polubienie

Witaj Cobra 427. Bardzo dziękuję za odpowiedź, ale przyznam, że trudno mi zrozumieć, co ma Pan na myśli. Próbowałem tworząc konfigurację, ale nie musiałem dobrze wykonywać manipulacji, ponieważ nie uzyskuję oczekiwanego rezultatu.

Przymocowałem moją część blaszaną. Chcę tylko dołączyć grubość mojej części blaszanej do zmiennej globalnej "ep_tole", która jest widoczna w "równaniach, zmiennych globalnych i wymiarach".

Nie chcę więc wiązać grubości z istniejącym wymiarem na szkicu, ale z wymiarem "zewnętrznym". Ale przede wszystkim mogę zrobić "=wymiar" dla wymiaru w szkicu, ale nie mogę tego  zrobić, aby nałożyć grubość części arkusza blachy.

Moim celem końcowym jest możliwość zaktualizowania mojego końcowego zespołu poprzez prostą zmianę pliku ustawień bez konieczności wracania do wszystkich części jedna po drugiej.

Z góry dziękuję

Pozdrowienia

volet_tav1_sup_vtest.sldprt

Witam

Jeśli jest on powiązany z inną częścią w złożeniu, musi być wykonany w złożeniu. Klikasz dwukrotnie na funkcję arkusza blachy części, którą chcesz połączyć i tam pojawiają się wymiary, następnie klikasz dwukrotnie na ten, który chcesz ustawić i tam otwiera się okno wymiarów. Robisz = następnie klikasz dwukrotnie na element arkusza blachy drugiej części i klikasz na grubość, która zostanie ze sobą połączona. 

Nie mogę otworzyć twojego pokoju, ponieważ nadal pod 2016 rokiem.

Oto mały samouczek...

ac_cobra.docx

Witaj ac Cobra,

Nie chcę ustawiać grubości blachy na parametr innej części w złożeniu, ale na parametry zaimportowane do funkcji "Równania, zmienne globalne i wymiary".

Załączam plik w formacie STEP, może być łatwiej otworzyć go za pomocą solidworks 2016

volet_tav1_sup_vtest. Krok

Oczyszczalnia ścieków traci zbyt wiele informacji, więc oto zrzut ekranu.

Chcę zrobić coś w stylu "grubość zagięcia przejściowego = ep_tole", gdzie jest ep_tole zmienną globalną, której wartość wpisuje się w tabeli "Równania, zmienne globalne i wymiary" jak na załączonym obrazku.

Jest to łatwe w szkicu, ale niełatwe w przypadku grubości blachy

capture.jpg

Oto jeszcze jeden mały szczegół. Kiedy próbuję umieścić formułę bezpośrednio w wymiarze odpowiadającym grubości, nie mogę tego zrobić, ponieważ zmienna jest powiązana (patrz załącznik)

capture2.jpg

Witam

W końcu znalazłem rozwiązanie mojego problemu, aby ustawić grubość blachy.

Przeszedłem bezpośrednio przez menu "Równania, zmienne globalne i kursy", aby wypełnić moje równanie.

Kolumna nazwy: "Epaisseur@Tôlerie"

Kolumna wartości: = "mój zaimportowany parametr"

Pozdrowienia

1 polubienie