Konfigurowanie mapy bazowej

Witam

Nowy, i sam w biurze projektowym w firmie, muszę skonfigurować moje solidworks.

Kiedy tworzę rysunek, udaje mi się uzyskać mapę bazową firmy, ale nie tabelkę rysunkową (innymi słowy, mam wyświetlane tylko logo firmy i format arkusza). To samo, gdy otwieram plik w drwdot.

Przeszedłem do "narzędzia", "opcji", "lokalizacji plików", "map bazowych" i skierowałem wyszukiwanie do folderu, w którym przechowywane są mapy bazowe.

Też

Przeszedłem do "narzędzia", "opcji", "lokalizacji plików", "modelu kasety 3D" i skierowałem wyszukiwanie do folderu, w którym przechowywany jest kartridż.

Czy tła są niekompletne? Czy moja konfiguracja jest niekompletna?

Dziękuję za pomoc.

Witam Nie jest to łatwe do wyjaśnienia, ale pomoc jest zwykle dobrze wykonana w tym punkcie. http://help.solidworks.com/2016/french/solidworks/sldworks/r_customize_sheet_formats.htm

Witam

Plikiem, który robi różnicę, jest plik .slddrt. 

Zamiast zapisywać i otwierać plik .drwdot, należy użyć zmiany rozszerzenia na .slddrt.

Jeśli nie, to czy arkusz jest zablokowany w modelu?

W folderze, dla każdego formatu, mam plik .drwdot, który po otwarciu zawiera logo i fomat, oraz plik .slddrt, który jest pusty!

Jak sprawdzić, czy mój arkusz jest zablokowany?

Chyba że się mylę, ale jeśli zrobisz kopię swojego pliku ".drwdot" w ".slddrt" i zachowasz tę samą nazwę pliku, czy to nie zadziała?

Jeśli nie widzisz planu działania w tle, oznacza to, że nie jest on wyświetlany po otwarciu pliku.

Dobrze zaznaczone "Pokaż mapę bazową"

1 polubienie

Jeśli masz rysunki, których mapy bazowe nie są widoczne, możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy na poziomie "arkusza"

I wybierz "Właściwości" z menu kontekstowego

1 polubienie

lub kliknij prawym przyciskiem myszy bezpośrednio w środku arkusza, mamy to menu kontekstowe; Weź "Właściwości"

1 polubienie

W wyświetlonym oknie możesz wyświetlić lub nie plan tła za pomocą poniższego pola wyboru:

1 polubienie

Przychodzi mi do głowy kolejny pomysł: czy masz jakieś warstwy umieszczone na swoim rysunku?

Może warstwa, w której mapa bazowa jest nieaktywna?

Co warto zobaczyć

1 polubienie

W przeciwnym razie stworzyłem stronę dla moich stażystów na SW.

Oto jak zrobić mapę bazową:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/crbst_56.html

Prosty lub zaawansowany

Zapoznaj się z sekcją "Właściwości", jeśli chcesz utworzyć zaawansowaną mapę bazową:

http://tutoriel.solidworks.free.fr/crbst_168.html

@FabCamp: Aby wygenerować SLDDRT, należy wykonać: plik/zapisać mapę bazową.

Witam

Próbowałem otworzyć jedną z map bazowych w drwdot " i zapisać ją w ".slddrt".

Jak powiedziałem, tło drwdot zawiera tylko logo i format, nie mam kompletnego kartusza (obramowania...).

Kiedy ponownie otwieram odpowiedni slddrt, arkusz jest pusty.

Brak śledzenia.

Witam 

Aby utworzyć rysunek niestandardowy: 

- Tworzenie własnej mapy bazowej i łączy do autouzupełniania

- Utwórz blok, zapisz go, a następnie rozbij (aby można było powielić tę samą mapę bazową na innym formacie arkusza)

- Wychodzisz z mapy bazowej, wykonujesz polecenie "Plik" "Zapisz mapę bazową", a następnie zapisujesz jako i zapisujesz w pliku .drwdot 

- Umieszczasz wszystkie swoje mapy bazowe w jednym miejscu, a następnie po "Opcjach", "Lokalizacjach plików", "Szablonach dokumentów" przechodzisz do miejsca, w którym umieściłeś mapy bazowe.  

Jeśli chcesz je otworzyć, robisz nowe, klikasz na zaawansowane i tam powinny pojawić się Twoje mapy bazowe.

Następnie, aby automatycznie wypełnić rysunki, znajduje się we właściwościach pokoju lub arkusza. 

Cze wszystkim

Jestem w takiej samej sytuacji jak Benoît, który stworzył ten temat, będąc jedynym i pierwszym rysownikiem w biurze projektowym muszę zająć się jego " realizacją".

Jestem w trakcie tworzenia szablonów rysunkowych , więc chciałbym, aby działały dobrze przez kilka najbliższych lat istnienia firmy, ale nie wiem, jak się do tego zabrać, ponieważ pierwszy raz mam do czynienia z czymś takim.

Zacznijmy od tego, że nie rozumiem różnicy między " mapą bazową " (. SLDDRT) i " model rysunkowy " (. DRWDOT). Co to jest mapa bazowa i co to jest model instalacji ?

Następnie, jeśli chodzi o kartridż, czy jest to osobny plik (. COŚ), czy jest to część planu tła ? czy model MEP ?

Z góry dziękuję za pomoc

Witam

Nikt nie ma odpowiedzi na moje pytanie..?  

(Nie stworzyłem nowego posta , bo już dobrze porusza temat, ale podstawowe funkcjonowanie ustawień rysunków (a więc i tła) nie jest na początku jasne )

Witam

Mapa bazowa zawiera wszystko, co jest związane z układem planu (format strony, obrys obszaru rysunku, tabelka rysunkowa, stałe linie modyfikacji itp.).

Szablon dokumentu umożliwia skonfigurowanie wyświetlania adnotacji, strzałek wymiarów, etykiet widoków itp.

Tabelka rysunkowa jest częścią mapy bazowej i służy jedynie do wypełniania bez konieczności edytowania mapy bazowej (stara operacja oprogramowania). Nie jest on nigdzie rejestrowany, nie jest odrębnym elementem.

4 polubienia

Ok, dziękuję Cyrylowi za tę jasną odpowiedź.