Witam
Szukam tutaj najlepszego narzędzia Solidworks do ustawiania różnych części złożenia, a tym samym samego złożenia, pozwólcie, że wyjaśnię:
Muszę być w stanie:
1) Wprowadź parametry (przykład: maksymalne obciążenie, długość, szerokość...)
2) Oblicz nowe parametry w zależności od parametrów wejściowych (przykład: oblicz średnicę części w funkcji szerokości), używając pętli "tant"/"While" (dlaczego? Ponieważ do obliczenia wysokości wzory są zbyt złożone, więc muszę użyć pętli tego typu: tak długo, jak "warunek", zwiększaj wysokość, aż osiągnę ten warunek. Przykład: Dopóki "odkształcenie części" jest większe niż 1 mm, zwiększ wysokość (i ponownie oblicz odkształcenie z nową wysokością)...)
3) W zależności od parametrów wejściowych i konfiguracji pierwszej części (obliczanie wysokości...), przejdź i znajdź w dwuwymiarowej tabeli (a więc w zależności od dwóch parametrów) pudełko, które dobrze pasuje, pudełko, które odpowiada całej serii parametrów, które muszą zostać wprowadzone do złożenia solidworks, aby samodzielnie zmodyfikować rozmiar części
Co już zrobiłem:
1) Rozwiązanie, które działa , ale jest nieco skomplikowane: Stworzyłem wszystkie moje części i zespół ze zmiennych globalnych (wszystkie moje części mają te same zmienne). Połączyłem zmienne globalne z dokumentem tekstowym. Stworzyłem program (język c), który użytkownik musi uruchomić, program prosi o parametry wejściowe, oblicza zmienne globalne i modyfikuje plik tekstowy. Kiedy plik tekstowy jest modyfikowany (a więc zmienne globalne), muszę tylko zaktualizować zespół i przyjmuje on odpowiednie wymiary.
2) Rozwiązanie, które nie działa: Na tej samej zasadzie wszystkie moje części/zespoły są wykonane ze zmiennych globalnych, zrobiłem plik Excel, który oblicza te zmienne globalne zgodnie ze zmiennymi wejściowymi (zrobiłem vba dla pętli while), następnie chciałem stworzyć rodzinę części na moim końcowym zespole (w którym są zmienne globalne), Mam nadzieję, że modyfikując rodzinę części, modyfikuje zmienne globalne mojego zespołu (tam to działa) i automatycznie modyfikuje zmienne globalne wszystkich moich części (ponieważ są to te same zmienne co mój zespół), a zatem, że przywraca montaż do właściwych wymiarów (w końcu poruszają się tylko zmienne globalne zespołu, ale części nie osiągają właściwych wymiarów)
Bardzo dziękuję osobom, które miały odwagę wszystko przeczytać (mając nadzieję, że wszystko zrozumieliście)
Nie wahaj się poprosić mnie o zrzuty ekranu lub inne informacje, lub o jaśniejsze wyjaśnienie
Mam nadzieję, że możesz mi pomóc
DSL dla błędów ortograficznych