Umożliwia automatyczną aktualizację spawanego mechanicznie elementu podczas modyfikowania profilu "Lib Feat Part". SLDLFP (Protokół SLDLFP)

Witam

To wszystko jest mniej więcej w tytule: Czy można ustawić automatyczną aktualizację mechanicznie spawanych elementów pliku podczas modyfikacji profilu "Lib Feat Part"? SLDLFP?

Rzeczywiście, gdy plik profilu "Lib Feat Part " (. SLDLFP) jest zmodyfikowany, konieczna jest edycja funkcji "element spawany mechanicznie" i zwrócenie jej zmodyfikowanego LFP, aby plik został zaktualizowany. Uważam, że jest to bardzo ciężkie, ale przede wszystkim super niebezpieczne!

Może jest to związane z zastosowaniem na EPDM lub działa tak samo bez niego?

Jeśli ktoś ma sztuczkę, jestem za tym!

Antó

Ogólnie rzecz biorąc, podczas tworzenia nowego profilu

i zapisz go w swojej osobistej bibliotece 

Ma swoją własną tożsamość

więc nie ma problemu na 3D

Zobacz ten samouczek

https://www.youtube.com/watch?v=ZedPlephfZ4

@+ ;-)

Profil ma swoją tożsamość, ale mam problem z tym, że jeśli zostanie zmodyfikowany, wszystkie mechanicznie spawane pliki przy użyciu tego profilu, które powinny być objęte modyfikacją, nie są ponownie edytowane jeden po drugim.

Chciałbym, aby wszystkie powiązane części zostały zaktualizowane.

To logiczne, jeśli dobrze zrozumiałem

ponieważ nie ta sama spawana mechanika

Konieczne będzie stworzenie makra, które otworzy każdą spawaną mechanikę posiadającą tę część do wymiany

i zaktualizował je na bieżąco

mając nadzieję, że nie ma zakłóceń ze strony ograniczeń

@+ ;-)

Nie uważam tego za logiczne, kiedy modyfikujesz część, wszystkie zawierające je zespoły są aktualizowane po otwarciu, powinno być tak samo z profilami zawartymi w częściach spawanych mechanicznie!

Ponieważ nie wystarczy otworzyć część, ale edytować funkcję spawania mechanicznego i wrócić do profilu, aby część została zaktualizowana... I zrób to dla każdego z pokoi zawierających ten profil!

No więc pytania

Jak nazywa się profil, który ma zostać zmieniony?

Jak nazywa się nowy profil?

2 mają ten sam profil w przypadku, o którym mówię, ponieważ jest to ten sam profil, który jest modyfikowany (bez zmiany nazwy).

Oczywiście, jeśli nazwa się zmieni, sensowne jest, aby nadać jej odpowiedni profil.

za pomocą harmonogramu zadań tę operację można wykonać, jeśli się nie mylę 

http://help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/sldworks/c_SOLIDWORKS_Task_Scheduler_Overview.htm?id=4bbf2c3358224317b0952122efbc7d8b#Pg0&ProductType=&ProductName=

http://help.solidworks.com/2016/french/SolidWorks/sldworks/r_task_sched_task_sidebar.htm?id=8254d03a7aad4aa29014ffb3bbbb32bf#Pg0&ProductType=&ProductName=

za pomocą plików aktualizacji

Potrzebna jest licencja Pro lub Premium

@+ ;--)

2 polubienia

Posiadamy licencję pro. Możliwe jest wybranie całego folderu i częstotliwości, aby mógł działać, ale problem polega na tym, że będąc na EPDM, wszystkie pliki są wyodrębniane, więc nie będzie działać, z wyjątkiem określenia, gdzie profil jest używany i wyodrębnienia wszystkich plików, których dotyczy problem...

I nawet nie jestem pewien, czy to działa, ponieważ nie jest to prosta aktualizacja, którą należy wykonać, ale ponowna edycja funkcji!

Nadal nie rozumiem, dlaczego nie został dostarczony w trybie automatycznym, jestem jedyną osobą, której to przeszkadza?

Aktualizuj pliki

Można zaplanować zadania aktualizowania dokumentów SOLIDWORKS. Zadanie Aktualizuj pliki umożliwia odbudowanie określonych dokumentów z uwzględnieniem zmian, które zostały w nich wprowadzone od czasu ostatniej przebudowy. Możesz aktualizować pojedyncze pliki lub wszystkie pliki danego typu w folderze.

więc jeśli odbuduje dokumenty

Teoretycznie będzie szukał wewnętrznej referencji dokumentu 

Między innymi referencje biblioteczne

Wydaje mi się, że

Spróbować

@+ ;-)

Dokładnie w tym tkwi cały problem, otwarcie pliku spawanego mechanicznie i aktualizacja go nie wystarczy przy modyfikacji profilu źródłowego, trzeba ponownie edytować funkcję spawanego mechanicznie i szukać profilu, aby modyfikacja została tam odzwierciedlona.

Byłoby dla mnie dobrze, gdyby plik został zaktualizowany w momencie otwarcia pliku i po odbudowie.

Nadal nie ma rozwiązania (jeśli takie istnieje).

Czy tylko mnie to przeszkadza?

Dla Twojej informacji otrzymałem niestety negatywne odpowiedzi:

- Odpowiedz na moje zgłoszenie myCADservices: Obecnie jesteś zobowiązany do ręcznego przeprowadzenia aktualizacji lub możesz poprosić nas o usługę w celu utworzenia makra.

- Odpowiedź na moje pytanie na wczorajszym seminarium myCAD w Nantes (w obecności Dassault Systèmes i Visiativ), aby dowiedzieć się, czy jest on badany: Na razie nic nie planujemy na ten temat. Nie taka była filozofia tego modułu, ale rzeczywiście byłby on interesujący.

Stawia to pod znakiem zapytania całą operację, która została przeprowadzona w BE w naszym kraju!!

Zgodnie z propozycją chciałem złożyć prośbę o ulepszenie do SolidWorks, ale jedyny znaleziony link nie działa: http://www.solidworks.fr/sw/support/subscription/Enhancements.htm

Odpowiedź Dassault mówi sama za siebie, to nie jest filozofia tego modułu, aby działać w ten sposób.

Tak więc ustawianie "operacji" na założeniach to z konieczności wpadanie w "ślepy zaułek"...

Zaczynając od oprogramowania, niestety często możemy to zobaczyć, złe wybory metodologii...

Potem pozostaje tylko odwrócić strzał, skorygować ciągnięcie... To doświadczenie, które przychodzi, jak to mówią.

1 polubienie

Tyle tylko, że kiedy myślimy o konfigurowalnej logice obecnego oprogramowania, wydaje się normalne, że w umyśle myślimy, że część może być aktualizowana w odniesieniu do jej podstawowego profilu, jeśli zostanie zmodyfikowana. To rozwiązanie zostało wprowadzone przed moim przyjazdem i nikt nie był świadomy tego problemu, zauważyłem go szybko, ponieważ byłem w tej samej sytuacji w mojej poprzedniej firmie.

Które rozwiązanie jest zatem najbardziej optymalne w przypadku korzystania z banku profili (w moim przypadku stolarskim), jeśli nie konstrukcja spawana z pomocą Lib Feat Part?

Ponieważ posiadanie biblioteki szkiców jest znacznie bardziej restrykcyjne w zarządzaniu (tworzenie, pozycjonowanie) ...

Musisz sprawić, aby pliki "Lib Feat Part" były tak czyste, jak to tylko możliwe od samego początku!

Bo wiemy, że nie wszystkie zmiany będą miały moc wsteczną.

Przykład: Dodawanie brakujących kropek, nieprawidłowy opis, inne właściwości... I nawet lokalizacja plików jest czymś, co należy wziąć pod uwagę!!

Wszystko to zostało dobrze zarządzane i zdefiniowane, niezależnie od tego, czy chodzi o lokalizację, powiązane właściwości i położenie w stosunku do układu współrzędnych.

Duża plama leży w modyfikacji geometrii profilu, której nie można rozpropagować bez ręcznego odzyskania wszystkich plików, których dotyczy problem!

Zobaczmy, czy rozwiązanie makro może zaspokoić naszą potrzebę...