Witam
Chciałbym wiedzieć, w jaki sposób można osiągnąć pozycję otwartą (na przykład kąt 90°) i pozycję zamkniętą (kąt 0°) w zespole.
Rozumiem, że odbywa się to za pomocą zmiennej logicznej, ale nie wiem, jak ją stworzyć.
Z góry dzięki!
Witam
Chciałbym wiedzieć, w jaki sposób można osiągnąć pozycję otwartą (na przykład kąt 90°) i pozycję zamkniętą (kąt 0°) w zespole.
Rozumiem, że odbywa się to za pomocą zmiennej logicznej, ale nie wiem, jak ją stworzyć.
Z góry dzięki!
Z jakiego oprogramowania korzystasz? Być może poinformowałeś go o tym, publikując swoje pytanie, ale my go nie widzimy.
Jestem na CATIA V5, nawiasem mówiąc, edytowałem pytanie.
Witam
Istnieje kilka sposobów
1 Utwórz parametr użytkownika kąta i skojarz go z wiązaniem kątowym (oznacza to, że zespół został ograniczony.
Zaleta: możesz użyć zacisków parametru lub wyboru wielu wartości.
Wada: zmiana parametru modyfikuje złożenie, więc należy uważać na pozycję, w której tworzysz płaszczyznę
2 Korzystaj ze scen.
Jest to idealne rozwiązanie, jeśli zależy Ci na planie otwartym i zamkniętym.
Zmienna logiczna jest zmienną aktywacyjną prawda/fałsz, więc tak, możemy również skorzystać z tego rozwiązania.
Zduplikuj naprężenie kątowe, jedno pod kątem 0°, drugie pod kątem 90° (jedno aktywne, a drugie używamy wzoru NOT (boolean).
taka sama uwaga jak dla sol 1 (zwróć uwagę na rysunek)
Czas na zrobienie przechwyceń.
Ustawienia użytkownika są tworzone za pomocą ikony fx
Następnie wybieramy z listy typ parametru.
(Boolean) jest 4. od góry listy.
Ok dzięki za pomoc, mam swoją zmienną Boolean jest dobra.
Z drugiej strony możliwe lub nie można edytować formuły typu:
Jeśli zmienna = prawda {kąt = 90°} else {kąt = 0°} endif
Próbowałem, ale składnia nie jest dobra, więc nie wiem, czy to ja próbuję zrobić coś niewykonalnego, czy po prostu źle to piszę.
Ponieważ w przeciwnym razie nie znam składni, aby włączyć lub nie ograniczyć na podstawie mojej zmiennej logicznej.
W każdym razie dzięki za szybką odpowiedź!
Witam.
Nie ma potrzeby tworzenia dla niego warunków (otwarte/zamknięte).
Warunek jest tworzony przez parametr Boolean.
W zespole należy utworzyć naprężenie kątowe (0°) między częściami, a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy, aby je dezaktywować.
Następnie kopiujemy / wklejamy go, modyfikujemy wartość (90°).
Następnie ikoną fx wskazujemy na ograniczenie (90°) w edytorze, który wyszukujemy (aktywność, kolumna wartości), a następnie dodajemy formułę.
W polu wystarczy wskazać myszką, a następnie wskazać na wykresie parametr Boolean users.
To samo robimy z ograniczeniem (0°), ale przed wskazaniem na parametr użytkownika wpisujemy not(), umieszczamy mysz między parametrami. Następnie wybieramy ustawienia użytkownika.
Dziś po południu nakręcę film (to jest prostsze).
W załączeniu znajduje się film (3 różne rozwiązania do oglądania otwarte zamknięte).
W przypadku formuł można (OR, AND) itd., ale nie IF i ELSE lub ELSEIF.
Musi być używany moduł KnowledgeWare KWA.
Możemy jednak stworzyć warunek w odniesieniu do limitu i wspólnie z operatorami dojść do tego, czego szukamy. Znalazłem film, który umieściłem w samouczku
boolean-user-parameter-true-false-activation-operator
Dziękuję bardzo, szczerze mówiąc, nie wiem co powiedzieć, jest super!
Witam
Jeśli odpowiedź Francka Ci odpowiada i nie mam co do tego żadnych wątpliwości, dziękuję za głosowanie na niego poprzez zatwierdzenie jego odpowiedzi.
PS: istnieje grupa, CATIAV5 możesz dołączyć
Listę samouczków znajdziesz pod catiav5
Z góry dziękuję i życzę miłego dnia