Ustawianie pozycji otwartej i zamkniętej (montaż CATIA V5)

Witam

Chciałbym wiedzieć, w jaki sposób można osiągnąć pozycję otwartą (na przykład kąt 90°) i pozycję zamkniętą (kąt 0°) w zespole.

Rozumiem, że odbywa się to za pomocą zmiennej logicznej, ale nie wiem, jak ją stworzyć.

Z góry dzięki!

Z jakiego oprogramowania korzystasz? Być może poinformowałeś go o tym, publikując swoje pytanie, ale my go nie widzimy.

1 polubienie

Jestem na CATIA V5, nawiasem mówiąc, edytowałem pytanie.

2 polubienia

Witam

Istnieje kilka sposobów 

1 Utwórz parametr użytkownika kąta i skojarz go z wiązaniem kątowym (oznacza to, że zespół został ograniczony.

Zaleta: możesz użyć zacisków parametru lub wyboru wielu wartości.

Wada: zmiana parametru modyfikuje złożenie, więc należy uważać na pozycję, w której tworzysz płaszczyznę

2 Korzystaj ze scen.

Jest to idealne rozwiązanie, jeśli zależy Ci na planie otwartym i zamkniętym.

Zmienna logiczna jest zmienną aktywacyjną prawda/fałsz, więc tak, możemy również skorzystać z tego rozwiązania.

Zduplikuj naprężenie kątowe, jedno  pod kątem 0°, drugie pod kątem 90° (jedno aktywne, a drugie używamy wzoru NOT (boolean).

taka sama uwaga jak dla sol 1 (zwróć uwagę na rysunek)

4 polubienia

Czas na zrobienie przechwyceń.

Ustawienia użytkownika są tworzone za pomocą ikony fx

Następnie wybieramy z listy typ parametru.

(Boolean) jest 4. od góry listy.

3 polubienia

Ok dzięki za pomoc, mam swoją zmienną Boolean jest dobra.

Z drugiej strony możliwe lub nie można edytować formuły typu:

Jeśli zmienna = prawda {kąt = 90°} else {kąt = 0°} endif

Próbowałem, ale składnia nie jest dobra, więc nie wiem, czy to ja próbuję zrobić coś niewykonalnego, czy po prostu źle to piszę.

Ponieważ w przeciwnym razie nie znam składni, aby włączyć lub nie ograniczyć na podstawie mojej zmiennej logicznej.

W każdym razie dzięki za szybką odpowiedź!

Witam.

Nie ma potrzeby tworzenia dla niego  warunków (otwarte/zamknięte).

Warunek jest tworzony przez parametr Boolean.

W zespole należy utworzyć naprężenie kątowe (0°) między częściami, a następnie kliknąć prawym przyciskiem myszy, aby je dezaktywować.

Następnie kopiujemy / wklejamy  go, modyfikujemy wartość (90°).

Następnie ikoną fx wskazujemy na ograniczenie (90°) w edytorze, który wyszukujemy (aktywność, kolumna wartości), a następnie dodajemy formułę.

W polu wystarczy wskazać myszką, a następnie wskazać na wykresie parametr Boolean users.

To samo robimy z ograniczeniem (0°), ale przed wskazaniem na parametr użytkownika wpisujemy not(), umieszczamy mysz między parametrami. Następnie wybieramy ustawienia użytkownika.

Dziś po południu nakręcę film (to jest prostsze).

2 polubienia

W załączeniu znajduje się film (3 różne rozwiązania do oglądania otwarte zamknięte).

W przypadku formuł można (OR, AND) itd., ale nie IF i ELSE lub ELSEIF.

Musi być używany moduł KnowledgeWare KWA.

Możemy jednak stworzyć warunek w odniesieniu do limitu i wspólnie z operatorami dojść do tego, czego szukamy. Znalazłem film, który umieściłem w samouczku

boolean-user-parameter-true-false-activation-operator

ouvert-ferme.mp4
2 polubienia

Ostatnią z nich jest bezpośrednia obsługa z zatrzymaniem na paczce

manipulation_directe.mp4
2 polubienia

Dziękuję bardzo, szczerze mówiąc, nie wiem co powiedzieć, jest super!

Witam

Jeśli odpowiedź Francka Ci odpowiada i nie mam co do tego żadnych wątpliwości, dziękuję za głosowanie na niego poprzez zatwierdzenie jego odpowiedzi.

PS: istnieje grupa, CATIAV5 możesz dołączyć

Listę samouczków znajdziesz pod catiav5

Z góry dziękuję i życzę miłego dnia