Parametry do rysowania

Cze wszystkim

Chciałbym wiedzieć, jak skonfigurować model do rysowania, tj. aby móc otworzyć nowy rysunek i mieć domyślnie wstępnie zapisane parametry: osie centrujące / widoczne linie konstrukcyjne, strzałki dla wymiarów bryłowych (domyślnie zamiast pustych), grubość linii do rzutu i druku, zarządzanie warstwami, itd. Ponieważ za każdym razem, gdy tworzę nowy rysunek, udaje mi się wziąć utworzony przeze mnie szablon planu tła, ale muszę ponownie wprowadzić wszystkie ustawienia edycji arkusza i jest to męczące.

Jeśli masz jakieś pomysły, jestem zainteresowany :)

Witam

Zapisując rysunek, który działa tak, jak chcesz, jako szablon i ustawiając ten szablon w opcjach, nie uzyskasz oczekiwanego wyniku?

4 polubienia

Witam

jak mówi PL; robisz go tak, jak chcesz, a następnie zapisujesz go w DRWDOT z nazwą, którą chcesz mu nadać, aby wiedzieć, jak go odróżnić od tych, które już masz...

2 polubienia

Plik . DRWDOT jest dla tła, a nie dla arkusza. Ponadto próbowałem już zmienić ustawienia na . DRWDOT, zamknij go i otwórz ponownie, cóż, ustawienia zniknęły:(

W rzeczywistości jedynym rozwiązaniem, jakie znalazłem, jest stworzenie szablonu  . SLDDRW i zapisz jako kopię, aby mieć nowy plik z odpowiednimi ustawieniami. Uważam jednak, że procedura jest nieco żmudna, prawda? Czy nie może być prościej?

Na przykład kliknięcie prawym przyciskiem myszy+ruch w jednym kierunku jest ustawione tylko raz i nie musimy do niego wracać, że otwieram nową część/złożenie/plan. Dlaczego to nie działa w przypadku planów? W rzeczywistości możemy ogólnie ustawić opcje systemu, ale nie te z dokumentu? Dziwaczny

A jeśli zrobisz wszystko, co chcesz, ale zanim to zrobisz, otwierasz pasek makr i zaczynasz nagrywanie, a następnie robisz wszystko i jak tylko skończysz, zatrzymujesz nagrywanie. Zrobisz makro i po prostu musisz je przetestować...

W takim przypadku być może musisz utworzyć niestandardowy standard zawijania i zapisać za jego pomocą mapę bazową?

norme.jpg

Ustawiłem wtedy pusty plan tła:

- Kliknij "Plik"

- Kliknij "Zapisz mapę bazową"  pod inną nazwą, aby móc ją odróżnić.

(oczywiście umieszczając go w odpowiednim miejscu)

Witam

Rozwiązałem swój problem, biorąc poprawnie ustawiony plan, a następnie zapisując go pod nowym odniesieniem, aby utworzyć nowy plan z zachowaniem wszystkich ustawień. Mam nadzieję, że są prostsze rozwiązania, ale to przynajmniej działa.

Dziękuję za wasze wkłady, które pomogły mi widzieć jaśniej. :)

Najlepsza odpowiedź jest bardzo podobna do tego, co zaproponowałem...

2 polubienia