Bardzo często spotykam się z następującym problemem:
Za każdym razem, gdy otwierany jest komputer i soldidworks , wszystko jest często zdezorganizowane, każdy ma swoją małą osobistą konfigurację, a to oznacza, że podczas wyjaśnienia i demonstracji nikt nie ma przed sobą takiej samej prezentacji i konfiguracji.
Jak mogę się upewnić, że po otwarciu komputera lub solidworks, obszar roboczy, jak również konfiguracja z tymi samymi ustawieniami są identyczne dla wszystkich i to automatycznie?
W oczekiwaniu na odpowiedź życzę Wam miłego zakończenia popołudnia
Aby ogólne opcje zostały przeniesione do wszystkich instalacji oprogramowania, trzeba było zadeklarować plik (rozszerzenie sldsettings), który pozwala na przeładowanie większości opcji ogólnych (link do lokalizacji pliku, pełne ustawienia oprogramowania poza paskami narzędzi) w opcjach instalacji (zarządza się nim na poziomie obrazów administracyjnych, w podstawowej instalacji nie wiem).
W przypadku dostosowywania pasków jest to nieco bardziej skomplikowane, najłatwiej jest nadal skopiować ustawienia, wybierając wszystkich użytkowników w opcjach (skopiuje tylko ustawienia, chyba że się mylę, na profilach już istniejących na komputerze).
Aby móc zastosować te dostosowania do dowolnej sesji, należy opracować skrypt, który uruchamia kreatora ustawień i konfiguruje stację roboczą (akcja ukryta dla użytkownika pamięci).
Główny problem z kopiowaniem dostosowań polega na tym, że niektóre z nich są zapisywane w kluczach rejestru na poziomie użytkownika. Konfiguracja globalna znajduje się w kluczach rejestru na poziomie maszyny. Podczas tworzenia nowego użytkownika oprogramowanie korzysta z tych kluczy komputera, aby zduplikować ustawienia tego użytkownika. Ponieważ nie ma możliwości dostosowania, tworzy "standardowe" oprogramowanie zbliżone do ogólnych parametrów, jeśli zostały one już wcześniej zadeklarowane (sldsettings).
Nie ma możliwości umieszczania dostosowań paska narzędzi w kluczach maszynowych (nie istnieją one i dlatego nigdy nie są kopiowane podczas tworzenia nowego użytkownika)
Właśnie przeczytałem pańskie wyjaśnienia i są one bardzo interesujące.
Zamierzam przyjrzeć się temu nieco bliżej z moim menedżerem IT, ponieważ prawdą jest, że potrzebujesz uprawnień administratora, aby móc modyfikować rejestr.
Ze swojej strony myślałem o uruchomieniu fichier.bat po uruchomieniu systemu Windows. Plik ten nadpisałby stary rejestr solidworks, aby przywrócić wersję "typu".
Oczywiście nie wiem, jak umieścić plik "rejestru" w .bat.
Dziękuję państwu za poświęcony czas i trafne uwagi.
Należy zachować ostrożność podczas korzystania z baz danych rejestru. Nie należy tego robić na ślepo, w przeciwnym razie istnieje zwiększone ryzyko, że komputer stanie się bezużyteczny.
Uważam, że od wersji 2019 administrator może wymusić ustawienia / paski narzędzi i inne na stacjach roboczych. Regulację można wykonać podczas instalacji za pomocą obrazów administracyjnych. Na stacji roboczej użytkownika dostępnych jest kilka opcji w: Opcja systemu / Synchronizuj ustawienia Jest też dedykowane narzędzie do zarządzania, w którym możesz wybrać parametry, które można edytować na stacjach roboczych.
Widok administratora jest zarządzany na poziomie narzędzia. Po stronie użytkownika występuje w postaci kłódki obok zablokowanych ustawień. W przypadku innych jest całkowicie przezroczysty, ale jest przywracany do tej samej konfiguracji za każdym razem, gdy oprogramowanie uruchamia się ponownie, jeśli jest nałożone na narzędzie (w przeciwnym razie zaktualizowane tylko raz).