Witam
Po analizie i kalibracji naszej giętarki określiłem obszar gięcia do zastosowania dla niestandardowego materiału w SolidWorks, jednak nie mogę go skonfigurować tak, aby ustawienia miały zastosowanie za każdym razem, gdy zginamy z tym materiałem, kiedy edytuję funkcję arkusza blachy i klikam użyj ustawień arkusza blachy materiału korpusu, mówi mi, że żaden materiał nie jest stosowany do ciała.
Witam;
Czy mógłbyś wysłać swój składany stół? lub przynajmniej zrzut ekranu kilku pierwszych komórek tabeli...
a także wizualizacja twojego 3D byłaby mile widziana z częścią drzewa konstrukcyjnego (z widocznymi ciałami i ogólnym materiałem).
Podejrzewam, że składanie wielobryłowe... Czy się mylę?
Pozdrowienia.
Nie spodziewałem się, że...
Przyznam, że nigdy nie korzystałem z zakładki " blacha" bezpośrednio w " materiale ", spodziewałem się zobaczyć współczynnik K lub tabelę tłumienia gięcia w formacie Exel...
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/c_Bend_Table_Overview.htm#mmo1450446776096
… Musiałbym się dowiedzieć po swojej stronie, na razie suszę się, przepraszam...
W rzeczy samej!!
Ta karta nie pojawia się w mojej wersji (2018 sp4)
Wygląda na to, że Solidworks jest wybredny, jeśli chodzi o przedziały grubości:
https://help.solidworks.com/2023/french/SolidWorks/sldworks/t_material_db_sheet_metal_tab.htm?verRedirect=1
Zobaczmy, czy to nie pochodzi stamtąd...
(ewentualnie spróbuj zamienić swoje kropki na przecinki, Solidworks, a czasem schizofrenik na separatorach dziesiętnych...)
nie, nawet zmiana znaku to nie działa, nie wiem jak to zrobić, czy jest jakaś metoda z tabelami szablonów lub inna do umieszczenia parametru obszaru gięcia zgodnie z wybranym materiałem? Korzystam z Solidworks2023 SP2
Nigdy nie próbowałem tego nowego produktu z 2020 roku:
Mamy 3 tabele szablonów, które wybieramy ręcznie w zależności od materiału (w staromodny sposób)
Aby w 1 tym, czego nie używamy
W 2 wybór ręczny, ponieważ żaden parametr nie jest związany z materiałami
W 3 składany stół połączony ze stołem współrzędnościowym.