Witam
Chciałbym wiedzieć, czy możliwa jest praca z 2 firmami nad tym samym zespołem, biorąc pod uwagę, że niektóre złożenia będą tworzone przez Solidworks, a inne przez Inventor?
Jak powinniśmy postępować?
Dziękuję za komentarze
Pozdrowienia
Marc
Witam
Chciałbym wiedzieć, czy możliwa jest praca z 2 firmami nad tym samym zespołem, biorąc pod uwagę, że niektóre złożenia będą tworzone przez Solidworks, a inne przez Inventor?
Jak powinniśmy postępować?
Dziękuję za komentarze
Pozdrowienia
Marc
@m. hervigo Mile widziany
Najważniejsze jest, aby dobrze ustrukturyzować, kto jest magistrem. Innymi słowy, kto jest integratorem.
Na przykład, jeśli w zespole głównym każdy może dowolnie dodawać lub modyfikować, jest to gwarantowany bałagan.
Musisz mieć pewność, że zawsze pracujesz na poziomie montażu, ponieważ jeśli jeden pracuje na poziomie montażu, a drugi dostarcza część, obowiązują ścisłe zasady, których należy przestrzegać. (por. pojęcie zarezerwowanej przestrzeni w lotnictwie lub w samochodzie, system wymiarów odnosi się do pojedynczego punktu znajdującego się w pojeździe.
Pliki wersji 2020 z jednej strony, a wersji 2023 z drugiej i nie mówię tu o konwersji do integracji (pliki neutralne lub nieneutralne itp.).
Eksperymentowałem z tym przy dużym projekcie i nadal mam włosy rosnące w głowie. W końcu wszyscy przenieśli się na SW.
Z tego co widziałem na forum, wielu naszych kolegów zrezygnowało z posiadania dwóch programów, ponieważ są one zbyt skomplikowane. Wyjaśnią ci to bardzo dobrze.
Pozdrowienia
Witam;
Zachęcam do zapoznania się z dyskusją naszego kolegi @OBI_WAN:
Podzielam @Zozo_mp zdanie (nawet bez medalu), trzeba zdefiniować kontekst, zasady i niezwykle rygorystyczne środowisko pracy, aby dzielić projekty między dwoma różnymi programami.
Pozdrowienia.
Przeważnie mam wrażenie, że robi dodatkową pracę. Nie będziesz mógł mieć obu typów plików natywnych w tym samym zestawie (chyba że się mylę?)
Zmusi Cię to do grania w STEP i pliku nie jest na bieżąco
Witam
Zwykle z 3DInterconnect po stronie oprogramowania nie ma potrzeby wykonywania kroku, SW otwiera natywny bezpośrednio.
Teoretycznie aktualizacja pliku natywnego może zaktualizować plik zaimportowany do oprogramowania (pozostając na tym samym pliku natywnym).
Przykład pokazany w systematyce w demonstracjach SW na ten temat to skrzynia korbowa zawierająca baterie do protezy ręki, jeśli się nie mylę.