"Brak prawidłowej gęstości" - ważenie siły

Witam

Podczas oceny masy mojego zespołu otrzymuję komunikat "Następujące komponenty tego zespołu nie mają prawidłowej gęstości. Proszę je poprawić [...]".

To jest (importowany) sprzęt i nie chcę mu przypisywać (znikomej) masy. 

W jaki sposób mogę zmusić funkcję do ważenia zespołu z uwzględnieniem masy zerowej lub ryczałtowej dla wadliwych komponentów?

Dziękuję za pomoc!

Witam

Odpowiedź jest prawie w pytaniu....

(Umieść materiał na importowanych częściach: istnieją dość ogólne materiały, takie jak "stal stopowa")

4 polubienia

Witam

Pytanie wskazuje, że nie chcę poprawiać swoich utworów. Pomiędzy przypisaniem masy a przypisaniem gęstości jest to ta sama ilość pracy. A poza tym nie mogę tego zrobić: coś nie działa.

Dlatego po prostu szukam sposobu, aby wymusić ważenie. Pod względem oprogramowania jest to banalnie proste. Byłoby zaskakujące, gdyby twórcy tego nie przewidzieli. Może jakieś menu w opcjach? Szukałem, ale nie mogłem znaleźć.

Witam

Jestem trochę zaskoczony, zwykle SW stosuje domyślną gęstość, gdy nie ma wypełnionego materiału (przynajmniej tak mam zachowanie w 2021 roku i z tego, co pamiętam, zawsze tak było). Z drugiej strony może to całkowicie zniekształcić obliczenia (w moich plikach stosuje gęstość 2,5, więc w przypadku jest ona z pewnością pomijalna, ale należy zachować ostrożność przy wszystkich importach).

1 polubienie

Witaj Cyrylu,

Dziękuję za odpowiedź. W tym miejscu znajduje się wyskakujące okienko z błędem do ważenia.

Wadliwym elementom przypisałem masę, ale mimo to nadal pojawia się komunikat o błędzie podczas ważenia montażu (po rekonstrukcji). Przypisanie materiału do korpusu woluminu nie działa dziwnie.

capture_decran_2022-06-17_094332.png
capture_decran_2022-06-17_095821.png
capture_decran_2022-06-17_095807.png

Witam

Jeśli masz pakiet MyCad, możesz użyć narzędzia BatchProperties, aby zbiorczo zastosować materiał do elementów złącznych.

2 polubienia

Zgadzam się z @Frédéric albo Batchproperties na 8 sztuk zrobić to ręcznie, nie powinno zająć więcej niż kilka minut.

A poza tym nie ma wyboru, jeśli chcesz czegoś poprawnego.

Idealnym rozwiązaniem jest oczywiście przyporządkowanie materiałów w momencie importu.

Ok, zostawię to na następny raz: sprawdź w momencie importu.

Nie mam programu MyCad (solidworks Premium?).  Na ten czas usunąłem wadliwe części i przypisałem masę lub gęstość tym, którzy to akceptują. Pracochłonna praca, ponieważ pozostaje w tyle.

Dziękuję wszystkim za rady.

Witam

Jeśli masy są znikome, zgrupuję komponenty razem, aby łatwo ukryć je w złożeniu, co powinno pozwolić mi na uzyskanie masy reszty złożenia.

Jeśli to nie zadziała, wybiorę tylko te komponenty, które chcę.

Witaj Joris,

Dobry pomysł, ale nie działa dobrze, ponieważ funkcja wyszukiwania Menedżera funkcji jest spowolniona, a nawet nie znajduje celu. Zdecydowałem się więc na bardzo podstawową, ale ostatecznie stosunkowo skuteczną metodę, ponieważ nie powoduje ona opóźnień w oprogramowaniu: wyszukaj części w Eksploratorze Windows i otwórz je jedna po drugiej.

1 polubienie

Witam

Czy oprogramowanie jest rowowane tylko z importowanymi częściami, czy z każdą częścią, której materiał nie jest określony?

SW nie potrzebuje materii do obliczenia masy. Wydaje mi się, że wybiera ogólną gęstość równą 1. 

Importowane bryły mogą zawierać błędy. Ich objętość wynosi 0,0 mmc. Czy sprawdziłeś, czy nie ma błędu importu za pomocą narzędzia do naprawy?

Kolejną dziwną rzeczą jest środek ciężkości w 0,0,0. Nie jest to możliwe, jeśli jest to wolumin. Powinien znajdować się gdzieś na środku pokoju.

1 polubienie

Dobra robota! Znalazłem źródło błędu: pochodzi on z narzędzia do eksportu do wielu formatów CAD na stronie internetowej dystrybutora części. Wygenerowany model objętościowy zawiera błąd geometrii. Ponadto nie powiodło się narzędzie do rozpoznawania funkcji.

Więc zaimportowałem  to jako krok i pb zostało rozwiązane: niezerowa objętość.

Miłego dnia