Gwint 3/4

Witam

Przyzwyczajony do używania C4D do projektowania lub tworzenia części do druku 3D, dziś jestem proszony o stworzenie części z gwintem śrubowym zgodnie ze standardem.
Problem w tym, że o nie wiem absolutnie nic.

Mój gwint musi być typu 3/4 lub 20/27, po wykonaniu testów, odpowiada to gwintowi gwintu armatury kranu lub mieszacza, inne informacje, byłby to gwint do rur o nazwie "GAS". Po wielu poszukiwaniach znalazłem wiele informacji na temat standardów i ocen, ale to, co się trzyma, to to, że kiedy musisz to zastosować w praktyce w SW, cóż, to jest to.
W firmie, która pozwala mi korzystać z jednego ze swoich biur wyposażonych w oprogramowanie, nie ma nikogo, kto wiedziałby więcej ode mnie.

Tworzenie z gwintem jest dość proste, postępując zgodnie z samouczkiem, w którym utknęłem na poziomie danych (rys.1). Jeśli wezmę liczby 20/27, mam:
Raster w mm: 1.814Pas de visLiczba stopni w 25.4 mm: 14
h w mm: 1.162
Średnica zewnętrzna 26.441

Średnica ścian bocznych D2 = d2 : 25,279
Średnica rdzenia: 24.117
Odchylenie od d w : -0,284
Odchylenie na d2 klasa A: -0,142
Odchylenie na d2 klasa B: -0,284
Odchylenie na D1 mm: 0,541
H = 0,960491.P
h = 0,640327.P
r = 0,137329; p

Dla pewności starałem się odtworzyć część, której użyłem jako testu, z jej 11 zaokrągleniami. (Rys.2)

Fig.2

Tak naprawdę nie wygląda to jak gwint jak na zdjęciu Rys.3.
Jeśli wszystko dobrze zrozumiałem i dobrze obliczyłem, to w moich 20 mm (SW daje mi 19,95 mm) mam 11 gwintów o skoku 1,814, r odpowiada promieniowi z rys.3, kąt jest dobry, nie jest skomplikowany do zrozumienia i powinien wynosić 55°.
Z drugiej strony zamiast 0,866 i 1,732 nie mam kompletnego pojęcia co postawić ? Czy powinienem wpisać, jak mi się wydaje, H/2, czyli 0,960491/2 = 0,4802455 zamiast 0,864 i 1,814 zamiast 1,732?
Fig.3

W każdym razie zastanawiam się teraz, czy nie powinienem był zrobić wytłaczanego bosage'u, a nie usuwać materiału, ponieważ jeśli patrzę na wynik, mój gwint wygląda bardziej jak kwadrat niż trójkąt.
Filet
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc w odtworzeniu mojego utworu, bardzo dziękuję za pomoc.

Franck... y wyjeżdża do Hollywood

Cześć, oto pytanie, jak nam się podobają ;-)

dla wizualnej wersji Twojego wątku

Po co

Jaka jest twoja zewnętrzna średnica rurki?

Twój promień krzywej prowadzącej śmigła wynosi 4,513?

Twój kąt nachylenia szkicu wynosi 59°? 

Zwykle jest to 27,3. X 2 NIE!! '

Uważaj, aby skok gazowy nie był stożkowy

Patrz nie na whitworth czy bsw

@+;-))

Witam

Części można znaleźć w SolidWorks już narysowane, zobacz tutaj:

Szkic z równaniami: https://grabcad.com/library/british-standard-pipe-thread-profile-1

https://grabcad.com/library?per_page=20&query=pipe+thread

https://grabcad.com/library?per_page=20&query=npt+thread

http://www.cadforum.cz/catalog_en/?q=npt

http://www.3dcontentcentral.com/Search.aspx?arg=pipe%20thread

1 polubienie

Dlaczego nie korzystasz z danych bezpośrednio, zamiast je obliczać.

Boisko: 25.4/14

r=0,137329*p 

Twój kąt = 27°30' x2  (nie masz tego na swoim szkicu, masz 59°)

I rysujesz swój cylinder po zewnętrznej stronie, a nie o średniej średnicy. Potem twoje śmigło. Kładziesz szkic sieci na śmigle i dostajesz to, czego chcesz.

Edycja: Z EX

2015-05-21__filetage.sldprt

Dobry wieczór

Przyzwyczaiwszy się do tych pięknych gwintów, wykonuję części w calach, a nie w mm. 

3/4 dotknij 16, aby kursy były bardziej sprawiedliwe. Wiedząc, że 1 cal to 2,54 bardzo szybko wchodzimy w katastrofalne konwersje, jeśli musimy narysować prawdziwą przędzę. 

Witam

Na pierwszy rzut oka kursy 0.866 i 1.732 nie wydają się być najbardziej rozsądne. Liczy się kurs 4,513, który musi być równy D1/2 (24,117/2). Następnie podam promień zewnętrzny, który musi być co najmniej promień cylindra (jeśli wystaje, nie ma problemu). Jeśli nie chcesz zintegrować promienia w górnej części siatki, ten wymiar musi być równy D2/2.

To powiedziawszy, byłbym ostrożny co do szczelności nici drukowanej w 3D tego typu. Osobiście uważam, że zostawię przynajmniej dodatkową grubość, aby przejść przez matrycę i mieć coś czystszego.

1 polubienie

Cześć!

Dziękuję za odpowiedzi.

gt22 : Tak, kursy nie są takie same, ale w momencie pisania tego postu nie miałem dostępu do komputera wyposażonego w oprogramowanie.

.PL : Dziękuję za tę listę bardzo interesujących stron, którą odłożyłem na bok, ale wszystko zrobione, osobiście nie uważam jej za najwyższą, ale prawdą jest, że może szczerze mówiąc pomóc w niektórych przypadkach.

opiep27 : Och, szczerze mówiąc, to naprawdę wygląda bardziej jak mój gwint. Swoją drogą, .PL mi podał link do tej figury, z drugiej strony, cóż, spróbowałem to zrobić jeszcze raz, a potem... jak mogę to ująć? To nie jest C4D... !! Jeśli masz trop, który wyjaśni tę metodę, cóż, byłoby mile widziany, ponieważ na razie znalazłem tylko "proste" kroki, takie jak ten, który zrobiłem.< A ponieważ na polu otaczają mnie połamane ręce...!

Gérald : Zgadzam się, już to zauważyłem i musiałem złożyć więcej niż jeden kalkulator. Na razie odkrywam to w paine SW, więc wziąłem to, co miałem pod ręką na angielskim tutorialu i o dziwo w milimetrach.

Chamade : Uh, yeah ok...! Nie tylko odkrywam SW, ale także wszelkiego rodzaju gwinty, ograniczenia itd., itp. Nawet nie wyobrażałam sobie, że jest ich aż tyle.
Po co jak zwykle zachować prostotę, ale zamierzam przyjrzeć się pytaniu, które zadajesz.

1 polubienie

Załączam złączkę calową wykonaną w jednostce calowej, a nie mm z 11 gwintami

to ten sam rodzaj co opiep27, ale zaznaczam, że robię to w mm (kiedy rysujesz Amerykanin myśl amerykańsko) 

Wznów funkcję "spirali spiralnej helicoil" w "Skok skośnej 3/4"

Wysokość = obrót x skok (14x0,0616)

Rewolucje= liczba gwintów (14)

785_union_male.sldprt
1 polubienie

Cześć!

Dziękuję opiep27 i Gerald, jest świetny, naprawdę odpowiada temu, czego szukam.
Po prostu muszę spróbować zrobić to jeszcze raz.

Chamade : W porównaniu z drukiem 3D rzeczywiście konieczne będzie zapewnienie większej grubości, problem polega na tym, że na razie nie wiem, czy będzie to w FDM czy Stereolitografii z maszyną typu Form Labs +1.