Przełączanie się między konfiguracjami przy użyciu właściwości niestandardowych

Cze wszystkim

Próbowałbym przełączyć się z jednej konfiguracji na drugą z właściwości niestandardowych,
Np. menu rozwijane "Silnik po lewej" i "Silnik po prawej".
Celem byłoby scentralizowanie wszystkich zmian w moim zestawie we właściwościach niestandardowych.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam @slegere8

Miło mi widzieć Cię na forum i witać.

Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać niektóre problemy, ale także, że skorzystamy z Twojej wiedzy i doświadczenia.

Pozdrowienia

PS: ta wiadomość również tworzy małe UP, ponieważ dziwię się, że nie masz jeszcze odpowiedzi

1 polubienie

Brak odpowiedzi, bo może to niewykonalne?
Nie widzę, w jaki sposób właściwość będzie mogła sterować konfiguracjami.
Chyba, że się mylę, co jest możliwe.

5 polubień

Witam
Dziękuję za odpowiedź,
Nie chcę modyfikować konfiguracji, ale przełączać się z jednej na drugą, ale bez względu na to, jak bardzo szukałem, nic nie mogę znaleźć.
Więc myślę, że masz rację.

Zasada niestety działa w drugą stronę, dostosowujesz konfigurację (w prawo, w lewo) i zgodnie z każdą konfiguracją dostosowujesz właściwość, a nie na odwrót.
Następnie w zespole wybierana jest żądana konfiguracja.

1 polubienie

Witam;
Bez wątpienia kilka zrzutów ekranu, abyśmy mogli " zwizualizować " Twoją prośbę, ułatwi nam zadanie...
Oto moja interpretacja Twojej prośby:

W zestawie chciałbyś mieć to:

Ale tutaj: (W zgromadzeniu)
image

Zamiast?
image

Wszystko to z widocznością właściwości specyficznych dla konfiguracji widocznych we właściwościach niestandardowych, co aktywuje " grafikę " przełączającą się między tymi konfiguracjami???
:sweat_smile:

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam
Dziękuję za odpowiedź.
Chciałbym, zaznaczając pola po prawej stronie lub za pomocą rozwijanego menu, przełączyć się z jednej konfiguracji na drugą (silnik po prawej ==> silnik po lewej). Wizualizacja powinna ulec zmianie.
Pozwoliłoby mi to scentralizować wszystkie moje informacje na karcie właściwości niestandardowych.
Nie wiem, czy moje wyjaśnienia są jasne. :sweat_smile:

Witam;
Przepraszam, że oddaję stery, nie jestem przyzwyczajony do tego edytora właściwości.
Nie sądzę jednak, aby było to wykonalne, jest mało prawdopodobne, aby dodać interakcję między zmianą konfiguracji a tym edytorem na podstawie właściwości...

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam
Dziękuję również

Pozdrowienia

Witam
Myślę też, że nie jest to wykonalne za pomocą właściwości.
Po makrach za pomocą, ale nieco bardziej skomplikowane do wdrożenia.

1 polubienie

Być może wydawca konfiguracji może spełnić Twoje potrzeby:
Patrz: Pomoc SolidWorks > Configuration Publisher

Rzeczywiście, zmiana wartości właściwości niestandardowej nie pozwala na przełączenie konfiguracji. do drugiej; lub inaczej, przechodząc przez makro z automatycznym wyzwalaniem zdarzenia... (czy ktoś kiedykolwiek próbował tego rodzaju kodu...?)

Z drugiej strony, Configuration Publisher może zrobić tego rodzaju rzeczy podczas wstawiania zestawu do innego...

Witam

Jeśli klikniesz prawym przyciskiem myszy paski narzędzi, pojawi się małe menu, a następnie przejdziesz do Pasków narzędzi i tam klikniesz Konfiguracje, a będziesz mieć szybki dostęp do wszystkich konfiguracji.
image