Witam
Przychodzę do ciebie, bo nie rozumiem, gdzie popełniłem błąd
A więc mój problem polega na wyświetlaniu na moim rysunku mojej właściwości "MT"
Aby mieć "MT"
do wyboru jest "Kilka maszyn" i "Jedna maszyna".
Jeśli wybierzesz "kilka maszyn" na moim rysunku, zostanie on wyświetlony, z drugiej strony, jeśli weźmiesz "jedną maszynę" i wybierzesz w miarę upływu czasu z list rozwijanych, nic nie zostanie wyświetlone.
Umieściłem ci "operację wyświetlania "MT"
Maszyna 3-4:
MFW($Niveau 5<>""|$Niveau 5|IFF($Niveau 4<>""|$Niveau 4|$Niveau 3))
MT:
IFF(przypisanie $Choix=0|$N° i nazwa maszyny|$Machine 3-4)
Jeśli potrzebujesz innych wyjaśnień, daj mi znać.
Z GÓRY DZIĘKUJĘ!!
Mathieu
sans_1.png
1 polubienie
34 wyświetlenia i nie ma nikogo, kto mógłby mi pomóc????
2 polubienia
To dla mnie część nieznanego, przepraszam ;p
Dobra, idę na to... I to naprawdę po to, abyś nie zostawiał siebie samego!
Nie pochodziłoby to ze spacji "Liczba i nazwa maszyn"
Jeśli to nie rozwiąże twojego problemu, nie obwiniaj mnie, to naprawdę po to, abyś nie czuł się samotny. ;)
Profesjonaliści MyCAD będą już wkrótce...
1 polubienie
Dzięki za wsparcie
Benoit, nie, to nie może pochodzić ze spacji, ponieważ ta właściwość jest wyświetlana, to Machine3-4, która nie jest wyświetlana.
Czy wyrażenie <> jest dobre? Chodzi głównie o podwójne cudzysłowy, czy dobrze jak w Excelu zaznaczyć puste pole? (puste pole, mówię o formularzu...)
Zgadzamy się, nie wiem więcej niż Ty w tej chwili, staram się Ci wskazać!
A jeśli spróbujesz IFF($Niveau 5=""|IFF($Niveau 4=""|$Niveau 3|$Niveau 4)|$Niveau 5)
Oznacza to, że należy sprawdzić, czy pola nie są wypełnione, ale puste.
No cóż, też nie wiem, zaczynałem od tego samego pomysłu, co Excel.
Spróbuj wykonać prostszy test, taki jak IFF($Niveau 5<>""|DOBRY|NIEDOBRZE) lub IFF($Niveau 5=""|DOBRY|NIEDOBRZE)
PS: synthaxe prawdopodobnie nie nadaje się do pisania w zmiennej, minęło bardzo dużo czasu, odkąd dotknąłem SmartProperties!
Nie, żaden z nich nie działa, musi pochodzić z testu, muszę wymyślić, jak zrobić test, aby wiedzieć, czy właściwość z listy rozwijanej jest pusta, czy nie
1 polubienie
Cóż, wszystko, co musimy zrobić, to czekać na ekspertów, @coyote, @jmsavoyat, @flegendre,... Szczególności. Kawaleria! ;)
Czy zajrzałeś do pomocy?
Miotam się między pomocą a forum, ale nie mogę znaleźć, co jest nie tak!
Witam
Nie potrzebujesz cudzysłowu, więc Twoja składnia powinna być następująca:
MFW($Niveau 5<>|$Niveau 5|IFF($Niveau 4<>|$Niveau 4|$Niveau 3))
@+
2 polubienia
Więc to było to!
Wiedziałem, że można cię zaliczyć on@coyote :)
Witam
Dzięki za info kojot, ale nadal nie działa, mogę mieć inny błąd w tym stanie?
IFF(przypisanie $Choix=0|$N° i nazwa maszyny|$Machine 3-4)
sans_1.png
Ponownie
Ten drugi warunek nie działa, ale czy pierwszy, ten, który wskazałem, działa?
@+
1 polubienie
Witam
Kojot:
Odpowiadając na twoje pytanie, nie, pierwsza z nich nie działa.
Ale w końcu go znalazłem, z wyjaśnieniem technika Axemble.
Oto formuła, która działa!!
MFW($Niveau 5<>|$Niveau 5|IFF($Niveau 4<>|$Niveau 4|IFF($Niveau 3<>|$Niveau 3|IFF($Niveau 2<>|$Niveau 2|IFF($Niveau 1<>|$Niveau 1|$Niveau 1)
W rzeczywistości funkcja "IFF" działa w pewien sposób, a dodatkowo pomoc jest zła, ale wkrótce zostanie to zrobione ponownie, tak mi powiedziano.
Tak więc funkcja IFF, działa w następujący sposób, po wykonaniu testu absolutnie potrzebna jest zmienna, nie można postawić kolejnego warunku "IFF" po teście, aby być bardziej precyzyjnym, jeśli tak nie jest i dla tych, którzy znają Excela:
Si=(test logiczny;[ wartość tak prawdziwa]; [wartość, jeśli wartość jest fałszywa])
FRFI=(warunek|$Valeur|IFF....
Dziękuję za pomoc!!
1 polubienie
Witam
Przepraszam, ale nie rozumiem, co się zmieniło między twoim początkowym pytaniem a twoją odpowiedzią, poza tym, co ci powiedziałem, a mianowicie usunięciem cudzysłowów, aby "wartość zero" była zrozumiała?
Chyba czegoś mi brakuje, ale naprawdę nie widzę, co to jest?
@+
1 polubienie
Witaj kojot
Cóż, powiem ci, co przegapiłeś, w rzeczywistości nic, to ja pomyliłem moje pędzle, masz rację, przepraszam, ponieważ to ty udzieliłeś mi właściwej odpowiedzi, ale ponieważ przebywałem ponad godzinę z technikiem Axemble i zrobiliśmy i przerobiliśmy formuła, zgubiłem się.
Mathieu
Ha, uspokaja mnie to, że myślałem, że zwariowałem!!
@+