PB inicjowany rozruchem DraftSight w systemie Linux

Witam.

Po aktualizacji mojego systemu operacyjnego Debian Linux mój DraftSight w wersji 2018.2.0.3102 już nie działa, zamyka się bezpośrednio po uruchomieniu.

Oto moja konfiguracja:

Modèle cpu : Intel(R) Core(TM) i7-4790 CPU @ 3.60GHz
Linux obelix2 4.18.0-3-amd64 #1 SMP Debian 4.18.20-2 (2018-11-23) x86_64 GNU/Linux
buster/sid
Vidéo : VGA compatible controller [0300]: NVIDIA Corporation GM107GL [Quadro K620]

Jeśli chodzi o mój komunikat o błędzie, jest on następujący:

...
openat(AT_FDCWD, "/opt/dassault-systemes/DraftSight/Linux/../Libraries/libpixman-1.so.0", O_RDONLY|O_CLOEXEC) = 87
read(87, "\177ELF\2\1\1\0\0\0\0\0\0\0\0\0\3\0>\0\1\0\0\0\320\244\0\0\0\0\0\0"..., 832) = 832
fstat(87, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=677904, ...}) = 0
writev(2, [{iov_base="Inconsistency detected by ld.so:"..., iov_len=33}, {iov_base="../elf/dl-tls.c", iov_len=15}, {iov_base=": ", iov_len=2}, {iov_base="73", iov_len=2}, {iov_base=": ", iov_len=2}, {iov_base="_dl_next_tls_modid", iov_len=18}, {iov_base=": ", iov_len=2}, {iov_base="Assertion `", iov_len=11}, {iov_base="result <= GL(dl_tls_max_dtv_idx)"..., iov_len=36}, {iov_base="' failed!\n", iov_len=10}], 10Inconsistency detected by ld.so: ../elf/dl-tls.c: 73: _dl_next_tls_modid: Assertion `result <= GL(dl_tls_max_dtv_idx) + 1' failed!) = 131
exit_group(127)                         = ?
+++ exited with 127 +++

W rzeczywistości odinstalowałem wszystko, wyczyściłem wszystko i ponownie przerobiłem instalację z nową wersją online "2018.3.0.42.15", ale nadal mam ten sam problem.

Czy możesz dać mi kilka wskazówek, jak rozwiązać ten problem?

Z góry dziękuję.

Witam

Zwracam się do administratorów forum.

Czy istnieje sposób na uzyskanie odpowiedzi, gdy pb pojawia się w Draftsight w systemie Linux, czy też próżna jest nadzieja?

Qq1 czy ma na swoim komputerze z systemem Linux plik "dl-tls.c", jeśli tak, czy wiesz, gdzie jest ukryty, ponieważ w żadnym z moich katalogów .. /tls/ Nie mam go, a jednak zgodnie z moim komunikatem o błędzie wydaje się, że wystąpił błąd w wierszu 73.

Czekam aż qq1 się obudzi na tym forum...

Pozdrowienia.

Wolę modyfikować swój post, niż tworzyć odpowiedź, która nic więcej nie przyniosłaby.

Chociaż to forum nie wydaje się być zbyt aktywne, przedstawię Ci moje najnowsze eseje.

Po wielu lekturach w sieci w języku angielskim wydaje się, że naprawdę jest problem z wersjami linuxa i że do tej pory jest bardzo mało osób na poziomie programisty, którzy są zainteresowani rozwiązaniem pb.

W każdym razie, po odinstalowaniu wszystkiego, a następnie wyczyszczeniu wszystkiego i ponownym wykonaniu poprawnej instalacji udało mi się uzyskać okno informacyjne i otrzymałem potwierdzenie e-mailem, ale w tym celu musiałem uruchomić aplikację jako "administrator", co na linuxie jest dość oryginalne.

Mimo to DS nadal się zawiesza, ale z nowym błędem "Błąd segmentacji" i w syslog ten komunikat:

org.gnome.Shell.desktop[1841]: Window manager warning: Invalid WM_TRANSIENT_FOR window 0x3000005 specified for 0x3000007 (draftsight).

na zakończenie, podczas uruchamiania DS w konsoli za pomocą polecenia "strace" zawsze otrzymujemy ten sam komunikat o błędzie, co podczas aktualizacji mojego systemu:

...
openat(AT_FDCWD, "/opt/dassault-systemes/DraftSight/Linux/../Libraries/libpixman-1.so.0", O_RDONLY|O_CLOEXEC) = 86
read(86, "\177ELF\2\1\1\0\0\0\0\0\0\0\0\0\3\0>\0\1\0\0\0\320\244\0\0\0\0\0\0"..., 832) = 832
fstat(86, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=677904, ...}) = 0
writev(2, [{iov_base="Inconsistency detected by ld.so:"..., iov_len=33}, {iov_base="../elf/dl-tls.c", iov_len=15}, {iov_base=": ", iov_len=2}, {iov_base="73", iov_len=2}, {iov_base=": ", iov_len=2}, {iov_base="_dl_next_tls_modid", iov_len=18}, {iov_base=": ", iov_len=2}, {iov_base="Assertion `", iov_len=11}, {iov_base="result <= GL(dl_tls_max_dtv_idx)"..., iov_len=36}, {iov_base="' failed!\n", iov_len=10}], 10Inconsistency detected by ld.so: ../elf/dl-tls.c: 73: _dl_next_tls_modid: Assertion `result <= GL(dl_tls_max_dtv_idx) + 1' failed!
) = 131
exit_group(127)                         = ?
+++ exited with 127 +++

Więc jeśli qq1 może mi pomóc lub uzyskać informacje od programistów, możemy marzyć, ponieważ zbliżają się święta Bożego Narodzenia, nadal jestem otwarty na wszelkie wskazówki.

Jeszcze raz dziękuję.

Witam

Na uwagę " Chociaż to forum nie wydaje się być zbyt aktywne " skłaniałbym się do odpowiedzi, że po prostu jest prawdopodobnie bardzo mało osób, które używają Draftsight na Linuksie i że w tym bardzo niewielu osobach jest prawdopodobnie tylko niewielka część z nich, która jest w stanie Ci pomóc. Jesteśmy tylko użytkownikami, którzy pomagają sobie nawzajem za pośrednictwem tego forum, ale na pewno nie twórcami żadnego oprogramowania i nie jesteśmy też częścią działu konserwacji...

Poza tym wydaje mi się, że darmowa wersja Draftsight jest dostarczana bez konserwacji, że wersja dla Linuksa jest wersją beta i że jest dostępna zarówno dla Fedory, jak i dla Ubuntu (patrz TUTAJ), nie wiem, czy są jakieś różnice w stosunku do Debiana, a jeśli tak, jeśli może to mieć wpływ na działanie Draftsight.

Może powinniśmy udać się do oficjalnej społeczności Draftsight, zobacz TUTAJ.

Przepraszam, że nie mogę ci już pomóc...

Pozdrowienia

2 polubienia

Znalazłem następujące 2 linki, ale zakładam, że już je widziałeś:

- https://www.debian-fr.xyz/viewtopic.php?t=1489#p18799

- http://jc.etiemble.free.fr/abc/index.php/realisations/trucs-astuces/draftsightdeb8

a te są przeznaczone dla Draftsight 2018 SP2, a nie Draftsight 2018 SP3 !!

Korzystając z Draftsight w systemie Linux około 2 lata temu, działał bez problemów.

Jeśli się nad tym zastanowię, wypróbuję to w ten weekend.

Po bardzo konkretnym temacie niekoniecznie jest zaskakujące, że masz niewiele odpowiedzi lub nie ma jej wcale!

Przede wszystkim dziękuję obojgu za odpowiedź i przepraszam za brak odpowiedzi, po prostu zobaczyłem, że mam odpowiedzi.

To powiedziawszy, nie chciałem nikogo urazić swoimi słowami, ale trochę się panikuję, ponieważ nie mogę sobie poradzić z tym pb, a przede wszystkim nie mogę znaleźć odpowiedzi, która mogłaby skierować mnie na właściwą drogę.

Jeśli chodzi o dwa linki, tak, rzeczywiście skonsultowałem się z nimi, ale są to stare wersje, które nie są już aktualne, ponieważ wszystkie wersje beta Linuksa działają w zasadzie na 64 bitach. Ponadto nie jest możliwe odzyskanie wersji SP2 od czasu wydania wersji SP3 i niestety nie zachowałem SP2 podczas pobierania wersji SP3.

Musisz wiedzieć, że przed moim aktualizacją systemu DS działała idealnie.

Musiałbym mieć kontakt z twórcami DS, ale nawet jeśli jesteśmy w okresie świątecznym, nie powinniśmy marzyć.

Jeśli chodzi o oficjalną stronę internetową, napisałem już post, który nie wydaje się być zbyt udany.

Jeszcze raz dziękuję i jeśli przypadkiem masz inne tropy, pozostaję zainteresowany.

Nie omieszkam przekazać wiadomości, jeśli uda mi się rozwiązać mój problem, może się to przydać innym.