Cze wszystkim
Mam część (SW18), która robi dziwne rzeczy na skanowaniu woluminu:
W załączeniu znajduje się plik natywny.
Czy masz jakiś pomysł, co może powodować to zjawisko? Kształt zewnętrzny jest dobry
came_int.sldprt
Cze wszystkim
Mam część (SW18), która robi dziwne rzeczy na skanowaniu woluminu:
W załączeniu znajduje się plik natywny.
Czy masz jakiś pomysł, co może powodować to zjawisko? Kształt zewnętrzny jest dobry
Cześć @stefbeno
musisz mieć zbyt mały promień wewnętrzny
Test powierzchniowy idziemy o włos + daleko
lub przeszedł w wygładzaniu tak samo, idziemy również + daleko w powierzchni
@+
Witaj @gt22, tak naprawdę nie widzę, jak zrobić zamiatanie głośności za pomocą powierzchni.
Jeśli chodzi o promień, na szarym szkicu mamy minimum 5 mm.
Na zrzutach obraz w kolorze szarym jest szkicem konstrukcyjnym. Niebieski szkic, który napędza przeciągnięcie, jest tworzony przez przesunięcie (7,5 mm) szarego szkicu.
Zwykle wewnętrzna krawędź skanu powinna pokrywać się z szarym szkicem.
To dość zabawne: odtwarzam błąd pod Sw2020 sp3.0
Problem pojawia się już na początku usuwania: SW nie usuwa nawet całego materiału w miejscu korpusu podstawy (lub zapija zakłócenia w podglądzie funkcji).
Głupie rozwiązanie, ale działa : jeśli twoja krzywa pilotująca jest przerwana (zrobiłem to w kierunku korpusu narzędzia), to obróbka jest OK. Zawsze może pozwolić ci zrobić swój kawałek. (usunięcie materiału z faktycznie okrągłej części nie stanowi problemu do przeprowadzenia)
Jeszcze głupsze: jeśli połączysz 2 kropki swojego poprzedniego cięcia i twój profil zostanie odtworzony (z kropką w kolorze niebieskim, jeśli wędruje lub czarnym, jeśli go zablokujesz), błąd również zniknie.
Powinieneś wysłać swoją część do wsparcia SW. Możemy mieć korektę w ramach SW2025...
Pytanie ogólne: czy jest to pierwsza zaprojektowana przez Ciebie krzywka? A może to pierwszy raz, kiedy masz ten błąd z dokładnie tą samą metodą na innych kamerach?
Uwaga: po sprawdzeniu, twój podstawowy kształt zewnętrzny też nie jest dobry.
Jeszcze bardziej szalona rzecz: jeśli usuniesz jeden z 2 końcówek łuku, aby wrócić do początkowego szkicu, błąd pojawi się ponownie......
Witaj @stefbeno,
Całkowicie zgadza się to z wnioskami @froussel na temat odpowiedzialności Esquisse4 w zaobserwowanej anomalii. Dwa wygenerowane profile krzywek są fałszywe, wewnątrz i na zewnątrz.
Przesunięcie 7,5 mm nie jest winne, błąd nadal występuje, jeśli zostanie usunięty.
Istnieją dwa możliwe rozwiązania, aby uzyskać właściwy wynik:
- użyj Sketch2 jako trajektorii w funkcji usuwania skanów z cylindrem jako narzędziem (zdjęcie nr 1).
- użyć szkicu jako profilu skanowania, do wymiarów przekroju poprzecznego cylindra narzędzia (w kolorze czerwonym, rysunek nr 2), używając Szkicu2 lub Szkicu4 jako trajektorii.
Dziękuję @froussel za tę piękną analizę.
Rzadko zdarza się, że wykonujemy tego rodzaju skanowanie.
Ujęcie przerwania trajektorii jest dobrym rozwiązaniem, aby obejść problem, łatwo jest wtedy usunąć nadmiar elementu.
Zgodnie z sugestią, zamierzam otworzyć bilet.
@Zozo_mp: jest dołączony, chyba że chcesz go w formacie krokowym?
@m.blt :
- Nie jestem pewien, czy rozumiem twoją pierwszą metodę: jeśli użyję sketch2 tak, jak jest, moja obróbka nie będzie we właściwym miejscu. Z drugiej strony zmodyfikowałem go, aby uniknąć przechodzenia przez szkic offsetowy i nie popełniłem błędu (nie poświęciłem czasu na wypróbowanie go przed zadaniem pytania).
- W przypadku drugiej metody (proste skanowanie) jest to ta, którą już przyjęliśmy, ale mieliśmy wątpliwości, czy ma ona różnicę w wyniku (jest to kamera desmodromiczna).
Oczywiście to opóźnienie powoduje błąd.
Wynik jest identyczny we wszystkich trzech przypadkach:
- za pomocą narzędzia trajektorii i objętości Sketch2,
- z trajektorią Sketch2 i przekrojem średnicowym,
- z trajektorią Sketch4 i przekrojem średnicowym.
Pod warunkiem, że przekrój średnicowy pozostaje normalny do trajektorii podczas wygładzania.
Potwierdza to porównanie przeglądu w tych trzech sytuacjach.
Z drugiej strony, ten sam podgląd za pomocą Sketch4 i narzędzia objętości pokazuje, że jeśli "przekrój" używany przez SolidWorks zachowuje odległość 15 mm, nie pozostaje "normalny" do trajektorii, a wygładzenie nie jest obwiednią cylindra...
Miłego dnia.
Cze wszystkim
Dość szalona rzecz, jeśli zmienisz wymiar przesunięcia szkicu 4 na 7.6 (7 lub 8 również działa), trajektoria nie będzie już błędna.
Jest coś cholernie dziwnego.