Nie używam go często, ale w ostatnim wyzwaniu napotkałem problem z pozycjonowaniem.
Wyjaśnienie: Załóżmy, że podczas tworzenia ruchu mam widok izometryczny, ale z pomniejszeniem, które sprawia, że obiekt jest trochę za mały.
Robię prostą animację pracującego silnika: wszystko działa R.A.S. OPRÓCZ! Jeśli chcę zmienić na widok z przodu i dodatkowo powiększyć, aby dobrze przyciąć, ten system kretyn jak tylko uruchomię animację nie odkłada widoku izometrycznego z powrotem pomniejszony. Nie ma sposobu, aby to zmienić. Jestem zmuszony odtworzyć kolejne badanie mvt i to ..........!
Twój obiekt jest nieruchomy inaczej niż te ruchy uderzające skrzydłami
Jeśli więc wygenerujesz widok za pomocą płaszczyzny lub izometrii, Twój widok zawsze będzie ustalony za pomocą tej płaszczyzny
jeśli ścieżka kamery zostanie wygenerowana za pomocą szkicu, który może być w 3D
i ruch tej wspomnianej kamery z odpowiednimi opcjami widzenia, przemieszczenia, zoomu, a dzięki czasom ekspozycji lub ruchu tej wspomnianej kamery będziesz mógł obrócić się wokół swojego obiektu, który będzie nadal machał skrzydłami
Mogę tylko potwierdzić to, co mówi gt22 (od Paimpola?). W Twoim najlepszym interesie jest korzystanie z widoku z kamery do kontrolowania punktu widzenia. W przeciwnym razie, żyjąc we własnym świecie, animator ruchu systematycznie powraca do swojego początkowego widoku. Na przykład nie dlatego, że komponent jest ukryty w przestrzeni modelu, zostanie dla niego ukryty. Patrzy tylko na to, co jest zdefiniowane przez. Uparcie. Musisz więc tworzyć klucze w każdym momencie, w którym chcesz czegoś konkretnego (pozycja, kolor, wygląd, zniknięcie, kąt widzenia...) i dokładnie określić, czego chcesz.
Załączam krótki film prezentacyjny wykonany na potrzeby kursu kilka lat temu* z rozwijającym się widokiem kamery (pozycja i powiększenie).
* Solidworks 2015, od 2018 roku animator ruchu ma duży błąd w zarządzaniu wiązaniami kątowymi
Dziękuję za te wszystkie wyjaśnienia, jestem prawie dobrze przygotowany do rozwiązania problemu.
Między nami, ale nie mów nikomu, nienawidzę oprogramowania do ruchu, a zwłaszcza tego zarządzania, które wcale nie jest intuicyjne, zwłaszcza gdy chcesz powtarzać sekwencje. Bardzo niewielu osobom udaje się go użyć po prostu za pierwszym razem, podczas gdy wiele programów, w tym oprogramowanie muzyczne, korzysta z linii czasowych, a nawet pokolenie millenialsów, nie dociera, to znaczy. Jeśli masz książkę, która wyjaśnia, jak z niego korzystać, jestem zainteresowany odniesieniem, aby go zdobyć ;-)
Wielkie dzięki za pomoc ;-)
Pozdrowienia
PS: w wersji 2020 najwyraźniej nastąpiły ważne ulepszenia!
Lannion, Paimpol, Douarnenez , to nie ma znaczenia, wszyscy mają okrągłe kapelusze
Włożę ci plik zip, ale bez wyjaśnienia nie wiem, czy wiele z nim zrobisz. Zamierzam umieścić równolegle do tego wątku samouczek, który zrobiłem na temat animacji, aby pomóc moim uczniom w zamknięciu i który niewiele się skończył....
To jak prezent od Świętego Mikołaja ;-) czosnek i pietruszka odstraszają wampiry, ale mają wpływ na Świętego Mikołaja i na szczęście, jeśli nie ouch ouch