Czy plik został również utworzony w Solidwoks 2011??? Czy próbowałeś zrobić jego kopię, a następnie zmienić jego nazwę, a następnie zapisać pod, aby sprawdzić, czy jest taki sam???
Aby zrozumieć to zjawisko, musimy cofnąć się do początków Solidworks, a konkretnie do jego modelera 3D, którym jest nic innego jak Parasolid. A zjawisko "nadwagi" plików Solidworks trzeba znaleźć w innych programach wykorzystujących ten sam modeler, takich jak SolidEdge czy Topsolid, ale są też inne.
Rzeczywiście, kiedy uważnie przeczytasz dokumenty wychwalające zalety Parasolid, możesz zauważyć, że geometria 3D jest wynikiem operacji logicznych (i tak, jest to stare oprogramowanie, Parasolid. Pochodzi z końca lat 80-tych, kiedy to na planecie MCAD królowały dinozaury Euclid, Cadds, Catia v3).
Ekstrakt: Funkcjonalność Zaleta Parasolid Operatory modelowania Zaawansowane operatory modelowania hybrydowego umożliwiają użytkownikom tworzenie i edytowanie nowych modeli poprzez łączenie, odejmowanie lub przecinanie dowolnej kombinacji drutu, arkusza i korpusów bryłowych. Pakiet operacji opartych na wartościach logicznych obejmuje: • Wszechstronny wybór regionów i opcje dopasowania w celu zoptymalizowanego mocowania funkcji • Instancing do szybkiego powielania funkcji • Uogólnione wartości logiczne dla operacji obejmujących modele rozłączne, nierozłączne lub wielowymiarowe.
W tłumaczeniu na język francuski oznacza to, że kiedy wiercę otwór, odejmuję cylinder od mojej objętości, a kiedy myślę, że zniszczyłem go w drzewie funkcji, cóż, Parasolid go nie wymazuje, ale wypełnia z powrotem... Stąd ciągły wzrost rozmiaru pliku.
Zjawisko to nie występuje w przypadku oprogramowania takiego jak Pro/ENGINEER, ponieważ nie jest ono oparte na modelerze logicznym, ale "oparte na funkcjach". Przechowuje historię tworzenia funkcji, co oznacza, że gdy funkcja zostanie zniszczona, rozmiar pliku zmniejsza się do rozmiaru, jaki miał przed utworzeniem zniszczonej funkcji...
Aby wyjaśnić zmniejszenie rozmiaru pliku podczas usuwania elementów w drzewie budowania lub podczas tworzenia "pochłaniającego" sześcianu, należy wziąć pod uwagę, że wszystkie dokładne oprogramowanie CAD do brył przedstawia objętości według ich granic (Reprezentacja granic = Brep). A im bardziej złożona jest ta geometria (zaokrąglone, lewe powierzchnie itp.), tym większy będzie rozmiar pliku. Usuwając lub ukrywając funkcje, zmniejszamy rozmiar pliku...
CQFD (Język do spraw walki z piłką)
poprzez ponowną rejestrację pod inną nazwą, często rozmiar zmniejsza się, gdy część jest skończona zgodnie ze specyfikacją @ AcCobra
Na jednej z naszych części mieliśmy ostatnio ten sam problem, było to 120MB, podczas gdy inne części prawie identyczne, z tą samą liczbą linii w rodzinie części było to 0,5MB.
Aby odzyskać normalną wagę, usuwamy rodzinę części, a następnie odtwarzamy ją i wszystko wraca do normy.
Jeśli możesz wykonać kopię zapasową swojej części, możesz spróbować usunąć i ponownie utworzyć tę rodzinę części, aby ją zobaczyć.
Zrobiłem test i wygląda na to, że sw zmodyfikował zasadę, kostka bez otworu miała 155648 bajtów przed wierceniem, 184320 bajtów po wierceniu i wraca do 155648 po usunięciu wiercenia. W wersji z 2014 r.