Rozmiar pliku Pb

Witam

Zauważyłem dziwną reakcję solidworks (2011) na plik zarządzany przez rodzinę części:

Początkowy rozmiar pliku 300 MB.

Usuwam konfiguracje, które były dla mnie bezużyteczne (i powtarzam funkcje, aby jeszcze bardziej rozjaśnić plik).

Wynik: rozmiar końcowego pliku 600MB...

Czy ktoś ma wytłumaczenie? Rozwiązanie?

Dziękuję.

Witam

Czy plik został również utworzony w Solidwoks 2011??? Czy próbowałeś zrobić jego kopię, a następnie zmienić jego nazwę, a następnie zapisać pod, aby sprawdzić, czy jest taki sam???

1 polubienie

Aby zrozumieć to zjawisko, musimy cofnąć się do początków Solidworks, a konkretnie do jego modelera 3D, którym jest nic innego jak Parasolid. A zjawisko "nadwagi" plików Solidworks trzeba znaleźć w innych programach wykorzystujących ten sam modeler, takich jak SolidEdge czy Topsolid, ale są też inne.

Rzeczywiście, kiedy uważnie przeczytasz dokumenty wychwalające zalety Parasolid, możesz zauważyć, że geometria 3D jest wynikiem operacji logicznych (i tak, jest to stare oprogramowanie, Parasolid. Pochodzi z końca lat 80-tych, kiedy to na planecie MCAD królowały dinozaury Euclid, Cadds, Catia v3).

Ekstrakt:
Funkcjonalność Zaleta Parasolid
Operatory modelowania Zaawansowane operatory modelowania hybrydowego umożliwiają użytkownikom tworzenie i edytowanie nowych modeli poprzez łączenie, odejmowanie lub
przecinanie dowolnej kombinacji drutu, arkusza i korpusów bryłowych. Pakiet operacji opartych na wartościach logicznych obejmuje:
• Wszechstronny wybór regionów i opcje dopasowania w celu zoptymalizowanego mocowania funkcji
• Instancing do szybkiego powielania funkcji
• Uogólnione wartości logiczne dla operacji obejmujących modele rozłączne, nierozłączne lub wielowymiarowe.

W tłumaczeniu na język francuski oznacza to, że kiedy wiercę otwór, odejmuję cylinder od mojej objętości, a kiedy myślę, że zniszczyłem go w drzewie funkcji, cóż, Parasolid go nie wymazuje, ale wypełnia z powrotem... Stąd ciągły wzrost rozmiaru pliku.

Zjawisko to nie występuje w przypadku oprogramowania takiego jak Pro/ENGINEER, ponieważ nie jest ono oparte na modelerze logicznym, ale "oparte na funkcjach". Przechowuje historię tworzenia funkcji, co oznacza, że gdy funkcja zostanie zniszczona, rozmiar pliku zmniejsza się do rozmiaru, jaki miał przed utworzeniem zniszczonej funkcji...

Aby wyjaśnić zmniejszenie rozmiaru pliku podczas usuwania elementów w drzewie budowania lub podczas tworzenia "pochłaniającego" sześcianu, należy wziąć pod uwagę, że wszystkie dokładne oprogramowanie CAD do brył przedstawia objętości według ich granic (Reprezentacja granic = Brep). A im bardziej złożona jest ta geometria (zaokrąglone, lewe powierzchnie itp.), tym większy będzie rozmiar pliku. Usuwając lub ukrywając funkcje, zmniejszamy rozmiar pliku...

CQFD (Język do spraw walki z piłką) 

poprzez ponowną rejestrację pod inną nazwą, często rozmiar zmniejsza się, gdy część jest skończona zgodnie ze specyfikacją @ AcCobra

@+

3 polubienia

Rozwiązaniem jest również konwersja plików do Parasolid

tak neutralny plik

i otwórz je w SW

i nagraj je ponownie

testy do wykonania i jest to imponujące 

@+;-)

1 polubienie

Na jednej z naszych części mieliśmy ostatnio ten sam problem, było to 120MB, podczas gdy inne części prawie identyczne, z tą samą liczbą linii w rodzinie części było to 0,5MB.

Aby odzyskać normalną wagę, usuwamy rodzinę części, a następnie odtwarzamy ją i wszystko wraca do normy.

Jeśli możesz wykonać kopię zapasową swojej części, możesz spróbować usunąć i ponownie utworzyć tę rodzinę części, aby ją zobaczyć.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi.

- Zapisz pod inną nazwą: brak poprawy

- Usunięcie rodziny części i konfiguracji (zostawiłem tylko podstawową konfigurację): brak poprawy, zajęło to nawet 50MB...

W swojej rodzinie pokoi nie masz referencji za pomocą równań?

Dla @gt22.

Zrobiłem test i wygląda na to, że sw zmodyfikował zasadę, kostka bez otworu miała 155648 bajtów przed wierceniem, 184320 bajtów po wierceniu i wraca do 155648 po usunięciu wiercenia. W wersji z 2014 r.

1 polubienie

ok, więc kilka ulepszeń w temacie m.in. dla SW 2014

Pochodzę ze starej szkoły 

Aby wiedzieć o SW 2011, to też działa

Myślę też, że zgodnie z pewnymi funkcjami

Nie może zachowywać się w ten sam sposób

dobrze zrobić es verif

Faktem  jest, że plik o rozmiarze 100 KB w SW = w Parasolid 6 KB

Dziękujemy za informację zwrotną

Rzeczywiście, bardzo interesujące zjawisko w 2011 roku:

Jedna kostka: 92 160 bajtów

Dodaję do kostki pogłębiacz stożkowy: 138 752 bajty

Usuwam pogłębiacz stożkowy z kostki (więc wracam do prostej kostki): 98 304 bajty

2 identyczne pliki nie mają tego samego rozmiaru w zależności od ich przeszłości... Co to za gówno?!!

1 polubienie

Witam

Miałem już problemy z rozmiarem pliku, które znacznie wzrosły (z 10 MB do 700 MB).

Kiedyś rozwiązałem, usuwając stany wyświetlania

Innym razem była to funkcja powtarzania, która była uszkodzona. Usuwając go, ponownie stał się bardziej rozsądnym rozmiarem.

To było w wersji z 2013 roku

1 polubienie