W menadżerze PLC używam formuły adresowania kanałów CHAN_TYP + ":" + COM_VAL1 + "." + CHAN_ADDR" , która powinna wyglądać:
Typ kanału (wyjście/wejście): Pozycja w szafie. Numer pasa ruchu (przykład: I:2.05 lub I.05)
Kliknąłem więc dwukrotnie na komponent, aby otworzyć jego właściwości, i skonfigurowałem go tak, jak widać w "capture1.png".
Skonfigurowałem również numer referencyjny producenta, taki jak "capture2.png", i skojarzyłem moje I/O ze sterownikiem PLC w menedżerze...
W "capture3.png" możesz zobaczyć wynik: wygląda na to, że jest błąd, ponieważ zamiast "O:2.0" (np. dla wyjścia 0 karty 2), otrzymuję "0:2.", "1:2.", "2:2." itd.... Tak jakby typ utworu został zastąpiony numerem utworu, a nie został wprowadzony żaden numer utworu...
Jeśli jesteś w trakcie konserwacji, spróbuj skontaktować się ze swoim dealerem, ponieważ myślę, że nie ma tutaj wielu osób, które będą w stanie zareagować na taki problem, który dla mnie wygląda jak błąd...
Witam, miałem ten sam problem, gdy chciałem posortować moje zestawienia materiałów w kolejności rosnącej w solidworks, numery 12542-00 i 12542-01 (na przykład) Solidworks posortowały je w kolejności malejącej, podczas gdy określiłem kolejność, którą chciałem. Rozmawiałem o tym z Axemble i podobno bierze się to od użycia myślników i przecinków. Powiedziano mi, że oprócz zmiany znaków (na przykład zastąpienia ich kropkami) rozwiąże mój problem, ale w moim przypadku oznaczałoby to wykonanie kolosalnej roboty.
Rzeczywiście, zadałem pytanie do wsparcia technicznego axemble, czekam na ich informację zwrotną na ten temat.
Jeśli chodzi o symbole "interpunkcyjne", to nie ja je dodaję, ale solidworks, który oferuje takie formatowanie, więc nie powinno to być problemem...
Z drugiej strony, zgadzam się z Panem/Panią w kwestii, że należałoby wprowadzić ulepszenia, aby SWE było bardziej przyjazne dla użytkownika, aby uniknąć czasami kolosalnej pracy!
w rzeczywistości "automatyczne" formatowanie kanałów za pomocą formuł nadal wymaga wypełnienia pola "adres fizyczny" w referencjach producenta (I.0, Q.6....).
Nawet w przypadku przypisania danych wejściowych lub wyjściowych TOR do komponentu, Solidworks nie wypełni samodzielnie "I" lub "Q" (CHAN_TYP), to samo dotyczy pozycjonowania (0,1,2...15) CHAN_ADDR.