Plik PDF 3D

Witam

Zrezygnowałem z poprzedniego pytania dotyczącego drukowania do formatu PDF, tylko po to, by wrócić do konkretnego pytania dotyczącego tworzenia plików PDF 3D.

Tak więc, zgodnie z zaleceniami @Felix, wypróbowałem CrosManager w wersji próbnej i rzeczywiście spełnia moje oczekiwania, ale nadal mam pewne problemy z dużymi złożeniami (+ 1000 komponentów), a także później z wykonywaniem pomiarów za pomocą Adobe. Jak zdefiniować skalę i jednostki miary?.

Dziękuję

Oto zrzut ekranu przedstawiający okno ustawień jednostek/

Przechodzisz do Edycja i preferencje

adobe.bmp
3 polubienia

Witam, jeśli chodzi o pomiary, zdecydowanie odradzam korzystanie z plików PDF 3D (według mojego gustu), które nie są zbyt przydatne w obracaniu obiektów, renderowanie jest dobre, ale poza tym zwrotność rysunku i pomiary nie są zbyt idealne...

Radzę zdecydować się na darmowe oprogramowanie, takie jak Edrawing, które zapewnia jakość renderowania nieco gorszą niż pliki PDF 3D, ale które są bardzo dobre do wykonywania pomiarów i są znacznie łatwiejsze w zarządzaniu.

Ponadto w tego typu oprogramowaniu nie ma problemów z kamieniem, z którymi trzeba sobie poradzić, zachowują one podstawowe właściwości Twoich części.

Rysunki można łatwo konwertować z oprogramowania Solidedge do formatu Edrawing.

http://www.edrawingsviewer.com/ed/download.htm

Potem, ponieważ nie mogę znaleźć twojego poprzedniego pytania, nie jestem pewien, czy spełniam twoje oczekiwania.

Cdt

Joss

2 polubienia

Dziękuję.

Link do pomocy technicznej Adobe (zobacz odpowiedź Felixa) pozwolił mi rozwiązać mój problem ze skalowaniem:

--> Podczas czytania pliku pdf należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na obrazie, wybrać "zdefiniuj jednostki modelu", a następnie "Modyfikuj współczynnik skali". Wydaje się, że ta korekta dotyczy tylko przedmiotowego pliku.

W odpowiedzi Joss.G: Do tej pory uważam, że tworzenie plików PDF3D, w ramach mojej pracy, jest wygodniejsze do komunikowania się z innymi osobami, które są raczej zaznajomione z Adobe. Ale muszę też spróbować Edrawing

Przyjazne pozdrowienia