Witam
Nie znalazłem podobnego tematu, proszę o przekierowanie mnie jeśli temat już istnieje i przepraszam za duplikat.
Mam problem z propagacją wartości na kartach rysowania podczas kopiowania. Na karcie rysunku zmienna jest tylko do odczytu, ponieważ jest pobierana z 3D za pomocą $PRPSHEET. Zauważyłem, że tylko zakładka "@" pobiera informacje 3D, a inne zakładki zachowują wartości skopiowanej części pomimo włączonej opcji "Aktualizuj wszystkie konfiguracje". Dla Twojej informacji, zakładki arkuszy ("Arkusz1" w moim przypadku) są wypełniane na skopiowanej części, ponieważ procedura odzyskiwania StarterPack wymaga tego za pośrednictwem DataRecovery.
Jest to bardzo irytujące, ponieważ w zakładce "Arkusz1" znajdują się fałszywe informacje, które wydają się być używane losowo w eksploratorze, w wyszukiwaniach, w panelu PDM SolidWorks itp. Więc nie jest czysto i to mi przeszkadza.
Aby spróbować to obejść, zmieniłem ustawienie deski kreślarskiej. Decyduję się zastąpić wartość domyślną i usunąć istniejącą wartość. W ten sposób podczas archiwizacji karta rysunkowa jest wypełniana za pomocą $PRPSHEET. Działa to poprzez kopiowanie i wklejanie do widoku lokalnego (CTRL+C, CTRL+V), ale nie działa przy użyciu narzędzia "Kopiuj drzewo". Wydaje się, że całkowicie ignoruje wszystko, co jest ustawione na mapie.
Trochę poszperałem i wygląda na to, że można ustawić zachowanie funkcji "Kopiuj drzewo", ale wszystkie moje próby nie działają.
Załączam plik pdf dla większej jasności.
Z góry dziękuję za pomoc.
pdm_-_copier_larborescence.pdf
Witam
Powinieneś skontaktować się ze sprzedawcą, ponieważ o ile mi wiadomo, karty powiązane z plikami slddrw mają określoną operację (a raczej błąd), ponieważ arkusze nie mają powiązanych właściwości niestandardowych w pliku.
Jest to wyłącznie wyświetlanie mapy. Z pamięci musi również nastąpić zmiana w menu rozwijanym, aby propagacja mogła zostać wykonana z jednej karty mapy na drugą.
O ile mi wiadomo, losowe wyświetlanie w interfejsach skarbca jest również błędem. Zwykle, zgodnie ze specyfikacją oprogramowania, w repozytorium wyświetlane są zmienne ostatnio zmodyfikowanej konfiguracji. W domu nigdy nie widziałem takiego zachowania i nie wyświetla tego samego między wynikami wyszukiwania a eksploratorem Windows. Z drugiej strony w przypadku rysunków jest to całkowicie niejasne.
Witam
Dziękuję za odpowiedź. Sprzedawca poprosił mnie o otwarcie zgłoszenia do pomocy technicznej, ponieważ nie miał rozwiązania. Żałuję, że nie przetestowałem lepiej wszystkich tych zachowań na etapie wdrażania StarterPacka.
Zauważyłem, że propagacja ma miejsce, jeśli usunę atrybut tylko do odczytu: jeśli wymuszę wartość na karcie rysunkowej, dane są propagowane na wszystkich kartach. Z drugiej strony, gdy wartość jest dziedziczona z 3D, na desce kreślarskiej aktualizowana jest tylko zakładka "@". Jest to bardzo denerwujące, ponieważ celem jest to, aby nie musieć ponownie wprowadzać wartości na kartach do dobierania. Najwyraźniej to zachowanie zostało zmienione w wersji z 2019 roku (jestem w 2018 roku).
To, co uważam za bardzo dziwne i niepraktyczne, to fakt, że zachowanie między kopiowaniem i wklejaniem a kopią drzewa nie jest takie samo. Niezrozumiałe jest dla mnie, że kopia drzewa nie uwzględnia konfiguracji map (zamiana domyślnej itp.).
Jestem w trakcie pokonywania wszystkich tych problemów poprzez przejścia. "Czyszczę" karty podczas pierwszego przejścia. Na przykład, dla mojego problemu z pozostałościami po kopiach, usuwam wartości kart rysunkowych, a następnie wypełniam tylko zakładkę "@", pobierając zmienne z 3D (patrz zrzut ekranu w załączeniu, łączę 2 akcje i to dla wszystkich zmiennych, które sprawiają mi problemy). Kończę więc z ważną listą działań, ale przynajmniej mapy są czyste i nie mam ryzyka, że wszędzie znajdę błędne wartości (wyszukiwania, eksplorator Windows, okienko oprogramowania itp.).
Dziękuję
capture.jpg
1 polubienie
Witam
Problem polega na tym, że Solidworks PDM ma tyle samo błędów, co Solidworks. Zauważ, że pierwsza wersja pochodzi z 2009 roku, jeśli mnie pamięć nie myli i że jest wiele miejsca na ulepszenia, aby zachowanie było bardziej niezawodne.
Na przykład niektóre ustawienia zastosowane do grupy nie mają zastosowania do użytkowników w tej grupie. Musisz skonfigurować użytkownika bezpośrednio, co jest sprzeczne z nominalną obsługą ustawienia grupowego. To, że są różnice w zachowaniu między kopiowaniem/wklejaniem a kopiowaniem drzewa, nie przeszkadza mi tak bardzo :)
Witam @ cthievent ,
Bardzo interesuje mnie Twój temat i proponowane przez Ciebie rozwiązania, ponieważ zauważyłem ten sam problem co Ty z wersją 2018, niestety nie miałem czasu, aby się temu poświęcić.
Pozdrowienia.