PDM, Wysyłanie i przenoszenie plików

Cze wszystkim

Próbuję przenieść pliki za pomocą wysyłki, ale uderzam w ścianę.

Dziś nasze pliki są zapisywane w trzech folderach, które zawierają wszystkie pliki tego samego typu: PLAN, CZĘŚĆ i MONTAŻ (dla nas architektura historyczna, a nie zawsze praktyczna)

Chcemy pogrupować wszystkie pliki związane z odniesieniem (częścią, oprogramowaniem programowym i planem PDF itp.) w folderze o nazwie pochodzącej od tego odniesienia. Na przykład plik CP012539.sldprt jest przechowywany pod częścią wraz ze wszystkimi innymi sldprt. Chcemy zapisać go w folderze CP012539, z planem CP012539.slmdrw, CP012539.pdf PDF itp.

Za pośrednictwem wysyłki nie mogę ustawić tego przelewu automatycznie:

Pomiędzy klasycznym początkiem a końcem bloku wstawiłem następującą linię:

Ścieżka do pliku źródłowego: %PathToSelectedFile% 

nowa ścieżka: C:\_COFFRE\PRODUCTION\Left(%NameOfSelectedFile%, 8)\%NameOfSelectedFile%

Teoretycznie Left(%NameOfSelectedFile%, 8) daje mi referencję do pliku, wyodrębnioną z nazwy pliku źródłowego, bez jego rozszerzenia, i doszedłem do wniosku, że umieszczając go w ramce za pomocą \, zamieni się on w folder.

Następnie, klasycznie, %NameOfSelectedFile% odwołuje się do nazwy pliku źródłowego, która jest zachowywana.

Z tym, że gdy uruchamiam to zadanie, przenosi mój plik źródłowy (jak na razie jest dobrze), ale bez tworzenia folderu, a co gorsza, usuwania jego rozszerzenia!

Jeśli tylko spróbuję utworzyć folder z podobnym kodem, działa to dobrze.

Pb, nie mogę przesyłać w nim plików automatycznie (musiałbym przepisać kod dla każdego odwołania....)

Ktoś ma jakąś wskazówkę?

Witam

W tej chwili nie mam pod ręką PDM, ale mając wiele problemów z Dispatch, musisz jak najbardziej podzielić zadania na części. Najpierw musisz utworzyć folder, a następnie przenieść plik.

Prawdopodobnie będziesz musiał zarządzać nazwą folderu za pomocą zmiennej w Dispatch, ponieważ z pamięci ma trochę problemów z funkcjami tekstowymi (takimi jak left...) zagnieżdżonymi z innymi funkcjami. Mógłbym ci trochę pomóc od 7 czerwca, jeśli do tego czasu nikt nie odpowie.

Dziękuję za odpowiedź.

To jest rzeczywiście droga, którą wybrałem.

Pozostaje tylko wykopać, jak wszystko uporządkować, aby działało.

To jest część nazwy folderu/zmiennej, w której czuję się mniej komfortowo.

Załączyłem kod w takiej postaci, w jakiej jest. I tak zacina się po utworzeniu folderu (to działa).

Chcę pomocy ;-)

2022-06-07_12_04_10-modifier_laction.png

Witam

W interfejsie do wykonywania akcji musisz kliknąć zmienną i zadeklarować zmienną typu "Static String" (na przykład RecupFileName) i wprowadzić manipulację na nazwie pliku Left(%NameOfSelectedFile%,8).

Na zrzucie ekranu nie wiem, czy to normalne, że plik jest wysyłany do folderu innego niż ten, który został utworzony, ale w każdym razie, jeśli nazwa pliku nie została zmieniona, musisz zatrzymać się na nazwie folderu, tj.:

C:\_EVOLIS\03-STUDIA\01-KATALOG PRODUKTÓW\X20\02-PIECES\%RecupFileName%\

Aby utworzyć folder, należy wprowadzić następujące dane: C:\_EVOLIS\01-PRODUCTION\02-PIECES\%RecupFileName%

Jak wyjaśniono, dispatch nie radzi sobie dobrze z akumulacją funkcji, takich jak manipulowanie ciągami znaków w "statycznej" linii, więc musisz przejść przez zmienną.

1 polubienie

Przeklęty! To nie działa

Utworzyłem zmienną FolderName, odpowiednio zmodyfikowałem swój kod (poprawiając dwie różne ścieżki) i otrzymuję komunikat o błędzie (patrz załącznik). Folder jest jednak dobrze utworzony, ale zawiesza się przy przenoszeniu pliku (sprawdziłem, mam uprawnienia do przeniesienia danego pliku)

2022-06-10_09_06_46-modifier_laction.png
2022-06-10_09_06_58-administration_solidworks_pdm_-__flux_de_travail_-__evolis___wf_cao.png
2022-06-10_09_05_53-02-pieces.png

Próbowałem również zastąpić ścieżkę zmienną, ten sam wynik: tworzenie folderu docelowego jest wykonane dobrze, ale nie można przenieść pliku.

Edit: zalogowany jako Admin działa! Jesteśmy na dobrej drodze.

Edycja 2: jak mogę odzyskać właściwość pliku, który ma zostać przeniesiony? Na przykład jego opis? Pomysł polegałby na zmianie nazwy folderu w następujący sposób: {Nazwa pliku docelowego} - {Opis}, aby był bardziej czytelny?

Edycja 3: ok, znaleziono, ze zmienną. Teraz muszę go umieścić tam, gdzie chcę.... Nie jest to łatwe. Na koniec chcę, aby znalazł się w opisie pliku. Kopię, kopię.

Witam

Patrzę na to, może być problem z uprawnieniami, prawda, czy działa z kontem administratora ?

Edycja: Właśnie spojrzałem na zrzuty ekranu, aby przenieść plik bez zmiany jego nazwy, musisz zatrzymać się na %FolderName%\ i nie umieszczać %NameOfSelectedFile

Jeśli chodzi o opis, to musi on zostać zmapowany, jeśli chcesz, aby był automatyczny, w przeciwnym razie musisz stworzyć interfejs wejściowy, aby go wprowadzić.

1 polubienie

Witam 

Dlaczego nie skorzystać z funkcji PDM Tree Move? 

Jeśli dokumenty zostaną zatwierdzone, wystarczy być pod nadzorem administratora dziennika lub utworzyć stan tymczasowy, aby przejść z zatwierdzonego do przeniesienia, a następnie, gdy pliki są na  miejscu, powrócić do zatwierdzonego bez zmiany wersji

Inna metoda przeciąga go za pomocą eksploratora, gdy wszystkie pliki są zarchiwizowane, w tym przypadku  jedno okno jest w pełnym wyszukiwaniu w folderze głównym zestawu , a drugie okno w folderze docelowym w ustawionej.

Sortuj według nazwy lub kolumny Numer planu, wybierz  i przeciągnij wszystko do drugiego okna. 

To nic nie zmienia dla PDM, nie ma utraty łącza, ponieważ widok przechowalni jest tylko paginacją. Pliki są klasyfikowane w różny sposób na serwerze.

@g.casters: działa tylko w przypadku prawdziwych montaży. Użycie tej techniki nie działa , jeśli istnieją podzespoły wirtualne.

1 polubienie

Dziękuję wam obojgu (i przepraszam za spóźnioną odpowiedź, zbyt długo odkładałem ten temat na bok).

Staram się, aby było to automatyczne za pomocą zadania, aby obsługa była tak prosta, jak to tylko możliwe dla użytkowników.

Chodzi o to, aby móc przetworzyć wszystkie istniejące pliki (ponad 3000 odwołań, w różnych stanach), więc trudno jest zintegrować to z przepływem pracy, przynajmniej na początku.

I nawet nie planuję robić ich jeden po drugim ręcznie... :sweat_smile:

Dziś moje zadanie nie działa tak źle, folder jest dobrze utworzony, o odpowiedniej nazwie, są w nim wszystkie pliki, ale opis pliku nie zawsze będzie w opisie folderu i nie rozumiem dlaczego...

Oto, jak program wygląda dzisiaj:

2023-02-27 10_20_00-Modifier l'action

Z dla zmiennych:

Pierwsze dwa działają doskonale.
Ten ostatni nie działa cały czas. W każdym razie nie zawsze znajduje się w opisie pliku.
Jednak części, które mają zostać przeniesione, mają wartość w Opisie, i to we wszystkich zakładkach mapy (@ i wszystkie konfiguracje)

Poniżej znajduje się ustawienie odpowiadające wierszowi Zdefiniuj zmienne karty zadania.

2023-02-27 10_13_29-Modifier l'action

Kopię dalej.

Czy może to mieć coś wspólnego z ustawieniem każdej zmiennej?
W konsoli administracyjnej zmienne, które mnie interesują, mają atrybuty, które odnoszą się do formatów SolidWorks, ale czy nie powinny być one również połączone z folderami? A jak to zrobić?

Próbowałem też zmienić ustawienia w mapach, ale jedynym skutkiem była awaria eksploratora Windows... Szybko więc wróciłem do początkowych ustawień...

Właśnie zastosowałem modyfikację po twojej edycji, działa. Rzeczywiście, nazwy moich plików zostały zmienione (bez żadnych innych konsekwencji niż strata czasu...)

Jest jeszcze mapowanie nieruchomości, a tam czuję się mniej komfortowo. To, co zrobiłem, oczywiście nie działa...

Witam
O ile się nie mylę, foldery nie mają przypisanego żadnego typu, więc potrzebują określonej zmiennej bez zmapowanych atrybutów.

No cóż, na koniec, po wywołaniu infolinii Solidworks, mój program był dobry, poza tym, że nie określiłem żadnej konfiguracji w mojej zmiennej declination...

Z małym @, który dobrze sobie radzi, jest znacznie lepiej.

Więc moje makro jest funkcjonalne!!

Dziękuję wszystkim, którzy poświęcili czas na odpowiedź.

1 polubienie