PDM Eksport PDF

Cze wszystkim

Mam zadanie, które pozwala mi na automatyczne eksportowanie rysunków SolidWorks do formatu PDF w przepływie i działa bez żadnego problemu.
image

Problem jest ręczny. Gdy tylko wykonuję eksport z prawym przyciskiem myszy na folderze (przy użyciu tego samego zadania eksportu), tworzy pliki PDF 3D.

image

W strumieniu mam możliwość wybrania rozszerzenia pliku, które chcę zapisać (slddrw). Czy mogę to zrobić również ręcznie? Bo nie widzę żadnej opcji, która by mi na to pozwalała.

Aby zrozumieć kontekst, mamy bazę danych z 2000 planów (w tym kilka Folio), na początku mieliśmy domyślnie tylko jeden plik PDF zawierający wszystkie Folio, a ze względów informatycznych związanych z naszym ERP musimy mieć jeden plik PDF na Folio. Zmodyfikowałem zadanie i gdy tworzymy plany, sprawdza się ono bardzo dobrze. Problem dotyczy ujęć, które już przeszły w kanale. Chciałbym mieć możliwość masowego eksportu wszystkich moich planów w formacie pdf, ale kończę z pb powyżej.

Dziękujemy za Twoją opinię

Witam
O ile mi wiadomo, w zadaniu nie jest możliwa żadna konfiguracja do zarządzania typami plików, które mają być zastosowane do przetwarzania.
Jedynym rozwiązaniem, jakie widzę, jest użycie wyszukiwania w celu pobrania wszystkich plików SLDDRW, a następnie ręczne uruchomienie zadania w wyniku wyszukiwania.

Witam

Czy masz problem z ręcznym eksportem rysunków SolidWorks do formatu PDF? To dziwne, normalnie powinno działać jak w trybie automatycznym. Czy sprawdziłeś ustawienia swojego zadania eksportu? Być może istnieje opcja, która nie jest dobrze dostosowana.

Znalazłem kilka linków, które mogą pomóc w rozwiązaniu problemu:

• Import/Eksport dokumentów SOLIDWORKS: To łącze wyjaśnia, jak importować i eksportować dokumenty SolidWorks w różnych formatach, w tym PDF. Dostępna jest również tabela podsumowująca metody konwersji danych dostępne dla części, zespołów i rysunków.

• Eksport plików PDF: To łącze zawiera instrukcje dotyczące eksportowania plików PDF z SolidWorks Electrical. Istnieje możliwość tworzenia zakładek i hiperłączy w pliku PDF, które mogą być przydatne do poruszania się po różnych stronach. Istnieje również możliwość wyeksportowania jednego pliku PDF w pakiecie, co jest tym, co chcesz zrobić.

• Eksportuj pliki PDF: To łącze powoduje wyświetlenie okna dialogowego, które otwiera się po kliknięciu prawym przyciskiem myszy folderu lub projektu elektrycznego i wybraniu opcji Eksportuj pliki PDF. Widać, że dostępny jest przycisk Ustawienia, który umożliwia zmianę opcji eksportu, takich jak rozmiar papieru, jakość obrazu lub nazwa pliku.

Mam nadzieję, że te linki pomogą Ci znaleźć rozwiązanie Twojego problemu.

Witam

Jeśli podoba Ci się język VBA, możesz zmodyfikować skrypt kompilacji.
Bądź ostrożny, kod jest dość trudny, ale musi być wystarczająco łatwy, aby umieścić coś, co wyklucza .sldasm i .slprt, ponieważ istnieją już pętle sprawdzania rozszerzeń.

Dzieje się to tutaj:

To, co w skrypcie wygląda jak pętla sprawdzania rozszerzenia, modyfikacja może być tak prosta, jak dodanie 2 linii z .sldprt i .sldasm:

1 polubienie

Witam

Jeśli zadanie eksportu jest typu DocPublication, możesz umieścić w nim warunek wykonania. W poniższym przykładzie postawiłem warunek dotyczący rozszerzenia pliku.

(Uwaga: nie testowałem użycia tego warunku, to jest przykład)

1 polubienie

Cze wszystkim

Dziękuję za odpowiedzi.

@froussel Nie wiem zbyt wiele o VBA... Ale dzięki za informacje, zobaczę, czy któryś z moich chłopaków wie

@romain_jouanny Mam wrażenie, że korzystałeś z narzędzia MyCadTool? Nie mamy jednak tej kontynuacji.

@Nuageenchante dziękuję za linki

@Cyril_f twoja odpowiedź wydaje mi się najprostsza, rzeczywiście zrobiłem sortowanie dzięki pełnemu wyszukiwaniu i dokonałem eksportu planu w formacie PDF i 0 problemów

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Jest to narzędzie MyPDMTools (nie mycad), a właściwie uzupełnienie dostarczone przez Visiativ.