Witam
Chcę utworzyć bazę danych z plików Excela w PDM.
Między tymi plikami znajdują się formuły (na przykład WYSZUKAJ.PIONOWO).
Pytanie, które sobie zadaję, brzmi: jak działają te linki między plikami, gdy są one zarchiwizowane?
Jeśli wymuszę " pobierz najnowszą wersję " na tych plikach, formuły będą następujące, jeśli otworzę plik (tylko 1 plik), czy muszę otworzyć wszystkie pliki, aby zaktualizować wartości?
Jeśli nie, to masz pomysł, jak zrobić bazę danych w PDM (z formułami między plikami, które się aktualizują)?
Dziękuję za pomoc
Witam
Jeśli dobrze zrozumiałem, będziesz miał co najmniej 2 pliki Excela a drugi będzie szukał wartości w pierwszym?
W takim przypadku operacja powinna być dość podobna do tego, co robi złożenie solidworks: podczas otwierania pliku przejdzie i pobierze najnowszą wersję (jeśli twoja skrzynia jest ustawiona w ten sposób). Z drugiej strony, aktualizacje zostaną wykonane tylko wtedy, gdy plik zostanie otwarty: Epdm nie zaktualizuje pliku zawierającego vlookups samodzielnie (podobnie jak EPDM, który nie aktualizuje zespołów oprogramowania używających zmodyfikowanej części).
Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby EPDM obsługiwał referencje w Excelu (mogę się mylić w tej kwestii, wiem, że istnieje dodatek do Office, który można zainstalować, może skanować odwołania zewnętrzne)).
Jeśli odwołania do programu Excel nie są zarządzane przez EPDM, istnieje ryzyko, że plik z vlookup wskazuje plik Excel w widoku lokalnym i nie ładuje najnowszej wersji.
1 polubienie
Witam
Nigdy nie testowane, ale może przez łączenie plików (za pośrednictwem zakładki zawartości, a następnie niestandardowych odniesień)
Zwykle, jeśli zarządzasz plikami programowymi jak pliki, pobierając wersję przed otwarciem, powinno to nastąpić.
Witam
Lepiej jest je zaimportować i przekształcić, niż umieszczać formuły, które odwołują się do komórek z innego pliku:
Z tego miejsca można zarządzać synchronizacją: podczas otwierania pliku lub na żądanie:
![image](https://forum.mycad.visiativ.com/uploads/default/original/2X/8/852003b7d9ffc9b835c9a332a9b54159597589cb.png)
Nie ma problemów z PDM działającym w ten sposób.
Uwaga: moje źródła znajdowały się w folderze, którego zawartość była zawsze w najnowszej wersji i kopiowana lokalnie do użytkowników (patrz opcja pamięci podręcznej ustawień pdm)
1 polubienie