PDM - Plan montażu z konfiguracjami

Witam

Właśnie założyliśmy PDM w naszym kraju.
Chciałbym poznać Twoją opinię na temat Twojego zastosowania, ponieważ nie wiemy, jak poradzić sobie z tą sprawą.

Posiadamy montaż w kilku konfiguracjach.
Plik 2D nazywamy nazwą 3D + nazwą konfiguracji

Na przykład mamy dach z kominem lub bez i możliwe 4 różne kolory.
Innymi słowy, 8 możliwych konfiguracji.

Jak nazywasz te plany?
Jak zarządzasz zmianami?
Czy używasz różnych narzędzi do tworzenia pochodnych złożenia bez przerywania połączeń?

Mam nadzieję, że dobrze się wyraziłem :)

Do zobaczenia wkrótce

Witam

Może masz wdrożony kod handlowy? W przeciwnym razie, dlaczego nie wprowadzić kodyfikacji? 

Jedną z zalet PDM jest zarządzanie kodami i ich cyklem życia (dobry PLM, ale z PDM można zajść daleko). 

Ponadto, dzięki kodyfikacji, zarządzamy przelewami ERP...  

Krótko mówiąc, moim zdaniem kodyfikacja jest ważnym krokiem; Konieczne jest jednak kilkugodzinne zastanowienie, ponieważ im bardziej rośnie liczba produktów, tym bardziej najmniejsza modyfikacja będzie znacząca. 

Na przykład przykład: kodowanie 6-cyfrowe

Czujnik TTAC00

Dach TT, klimatyzacja z kominem, kod kolorystyczny 00

W poprzednim eksperymencie pojawia się liczba przyrostowa, niezależnie od typu komponentu (zespół, plan, handel, materiał itp.), a właściwość Description jest używana do znajdowania części. Nazwa pliku części i planu jest zatem numerem zarządzanym "przyrostowo".

Witam

Dla mnie to gówniany przykład sędziego, który nic nie znaczy
Jeśli mamy jako możliwy ref:

ASM2000G7-990
ASM2000G6-550 szt.
ASM2000G5-550 szt.
ASM2000G5-540 TGL
itd...

Konieczne jest określenie podstawy, która charakteryzuje produkt ICI "ASM2000G"

Mój zestaw będzie się nazywał: ASM2000Gx-xxx

Następnie albo tworzę rysunek według konfiguracji, który będzie miał poprawną nazwę, albo tworzę plan ogólny, albo tworzę tabelę podsumowującą numery artykułów z konfiguracjami zaznaczonymi w kolumnach.

Oba działają, ale najlepiej zrobić jeden plan, jeśli to możliwe . (prostszy wzrost indeksu)
=> Łatwe w przypadku obiektów obecnych lub nieobecnych w zespole lub zmiany koloru
=> W przypadku zmiany wymiarów między konfiguracjami jest to już o wiele bardziej skomplikowane, chyba że za każdym razem wywołujesz inne artykuły, w którym to przypadku musisz przerobić tabelę tak, aby pojawił się dany kod artykułu.

Nie jestem pewien, czy się zrozumiałem, nie wahaj się poprosić mnie o wyjaśnienie :)

Ok, to jest to, co myśleliśmy, że skonfigurujemy

przykład:

Przekaźnik R-xxxxxx-SC7016

R- (kodowanie wewnętrzne)
xxxxxx (numer licznika)
SC / AP bez/z kominkiem
7016 /... Paleta RAL

Jeśli plan nie ma konfiguracji,
"-default" sufiks lub modyfikacja za pomocą PDM
Tylko R-xxxxxx

W końcu jeden plan na konfigurację z pojedynczym plikiem 3D
Indeks jest przenoszony wyłącznie przez plan