PDM Pro: Łączenie bańki planu przeglądu z zestawieniem komponentów części

Witam

Szukałem w całym Internecie i na wiele otwartych tematów na forach witryny , ale bez powodzenia.
Szukamy sposobu na połączenie bańki rysunku z BOM części (Eksplorator części).

Wiem, że tego typu rzeczy są wykonywane na innych narzędziach PDM i do projektowania, ale wydaje mi się, że logika Solidworks na to nie pozwala.
Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Witam

Obraz przedstawiający coś, co nazywasz "zestawieniem materiałów (Eksplorator elementów)" z pewnością może pomóc ludziom odpowiedzieć Ci

Pozdrowienia

Dzięki, za szybką interwencję, oto obraz z eksploratora artykułów.
Na obrazie mapowanie zmiennych między artykułami i plikami nie jest jeszcze zakończone.

2022-06-03_14_20_00-window.png

Witam
Skoro już bańka SW ma tendencję do zacinania się nad nomenklaturą stworzoną w eurodeputowanym ASM, obawiam się trochę najgorszego w twoim przypadku.
Ale hej, konieczność czasami tworzy prawo.

Czy Twój "eksplorator artykułów" jest systemem ERP?
W każdym razie nie wierzę, że będzie pan w stanie utrzymać dynamiczne powiązanie między swoją nomenklaturą a posłem do Parlamentu Europejskiego.
Jednym z rozwiązań jest wygenerowanie pliku Excela z zestawienia komponentów i dołączenie tego pliku do MEP. Pozostaje pytanie, w jaki sposób oprogramowanie może dopasować element w BOM do obiektu w ASM.

Nie, nie, eksplorator artykułów to narzędzie PDM Pro, w którym rzeczywiście widzę bardzo mało pomocy, ale jest natywne dla PDM
Zobacz załączony obraz.

capture_decran_2022-06-07_100448.png

Dobry wieczór

Nie korzystamy z generatora numerów EPDM, więc nie ma możliwości korzystania z eksploratora artykułów.

Tak musi być w przypadku wielu osób (a nawet ci, którzy korzystają z generatora liczb, mogą nie korzystać z eksploratora artykułów).

Prawdopodobnie będziesz miał trudności z uzyskaniem odpowiedzi na forum.

A priori prawdopodobnie brakuje kolumn, aby to zrobić w eksploratorze artykułów (takich jak wartość bąbelka). Więc prawdopodobnie będziesz musiał dotknąć swoich początkowych ustawień, aby mieć nadzieję, że zrobisz to, co chcesz.

W przeciwnym razie możliwe jest, że konfiguracja znajduje się po stronie BOM (istnieją 4 różne typy BOM-ów, w tym specjalny dla 'Towarów BOM' (tj. dla towarów z numerem towaru).

Dobry wieczór

Nie korzystamy z generatora numerów EPDM, więc nie ma możliwości korzystania z eksploratora artykułów.

Tak musi być w przypadku wielu osób (a nawet ci, którzy korzystają z generatora liczb, mogą nie korzystać z eksploratora artykułów).

Prawdopodobnie będziesz miał trudności z uzyskaniem odpowiedzi na forum.

A priori prawdopodobnie brakuje kolumn, aby to zrobić w eksploratorze artykułów (takich jak wartość bąbelka). Więc prawdopodobnie będziesz musiał dotknąć swoich początkowych ustawień, aby mieć nadzieję, że zrobisz to, co chcesz.

W przeciwnym razie możliwe jest, że konfiguracja znajduje się po stronie BOM (istnieją 4 różne typy BOM-ów, w tym specjalny dla 'Towarów BOM' (tj. dla towarów z numerem towaru).

Witam

Solidworks PDM ma swoją własną logikę do planowania zestawień materiałów (nie pytaj mnie, która, nie odpowiada ona temu, co jest w oprogramowaniu programowym, ani sposobowi, w jaki PDM wywołuje różne pliki, gdy otrzymujesz wersję).

Z drugiej strony możliwe jest wyświetlenie zestawienia komponentów obecnego w plikach (w takim przypadku numery pozycji są wyświetlane i dlatego są fizycznie powiązane z zestawieniem komponentów w modelu, czy to na rysunku, czy w zespole).

Nie wiem, czy dotyczy to artykułów, ponieważ nie korzystam z tej funkcji, więc powinienem ją przetestować na podstawie twoich plików.

W każdym razie, o ile mi wiadomo, w zakładce BOM PDM nie jest możliwe wyświetlenie numerów linii/bąbelków, ponieważ wydaje się, że nie obsługuje on tego rodzaju informacji natywnie.

Jeśli chodzi o stabilność BOM-ów w SW, to wydaje mi się, że blokując przestrzeganie kolejności montażu w parametrach BOM jesteśmy mniej narażeni na fantazyjną numerację, która od czasu do czasu by się przesuwała. W każdym razie, od lat eurodeputowany jest ubogim krewnym w SW.

Mam wątpliwości co do sensu pytania:
- Czy jest pomysł, aby bąbelkowy ref z MEP SW pojawiał się w eksploratorze artykułów?
lub
- czy ma to na celu pobranie informacji z eksploratora artykułów w oprogramowaniu MEP?

Przyznaję wam, że jedno lub drugie rozwiązanie by mi odpowiadało. Chodzi o to, aby nie musieć wykonywać pracy dwa razy.
Ale z tego, co rozumiem z poprzednich odpowiedzi: nie wydaje się natywny, ani łatwy do skonfigurowania, jeśli to konieczne, ani nawet niestabilny.
Myślę, że inaczej przemyślę przepływ pracy. 

To, co jest natywne w zakładce BOM w zespołach/mep w Soldiworks PDM, to wyświetlanie zestawień materiałowych zintegrowanych z tymi plikami (menu rozwijane z listą różnych zestawień komponentów, które można wyświetlić).

Powiedzmy, że mam wrażenie, że druga możliwość wydaje się łatwiejsza do wykonania, przechodząc przez makro, które odczytałoby istniejącą nomenklaturę i pobrało informacje o bąbelku.