[PDM] - Praca lokalna + wersje

Witam

Chciałbym wiedzieć, jak możesz pracować lokalnie, będąc w stanie tworzyć wersje.

O ile mi wiadomo, wersje są tworzone po zarchiwizowaniu, a aby zarchiwizować, musisz uzyskać dostęp do serwera. Ale co, jeśli nie jesteś przywiązany do serwera ?

W fazie nauki bardzo praktyczne jest skorzystanie z wersji: jak to zrobić w ciągu najbliższych kilku dni, a nawet tygodni? Czy powinieneś pracować poza PDM?

Dziękuję!

A.C.

Witam

Jak mówisz, nie jest to powiązane z serwerem, więc podczas archiwizacji nie jest pobierana żadna wersja.
Myślę, że najprostszym rozwiązaniem jest praca tak, jakbyśmy nie mieli EPDM.
Pozostawiam to tym, którzy są przyzwyczajeni do pracy bez PDM, aby udzielili najlepszych rad, jak zarządzać dokumentami.

Witam

Codziennie pracuję z domu, oto jak postępuję:

1. Wyodrębnij z bazy danych EPDM wszystkie pliki, na których zamierzasz pracować (złożenia, części, plany)
  2. Pobierz wszystkie pliki zespołu nadrzędnego
  3. Przechodzenie w tryb offline
  4. Pracuj na wcześniej  wyodrębnionych plikach i zapisz wszelkie zmiany (Ctrl + S )
  5. Aby zarchiwizować pliki w bazie danych, wróć do trybu online
  6. Archiwum w bazie EPDM

Pozdrowienia

travail_hors_ligne.docx

Dziękuję.

Spodziewam się, że nie miałem jeszcze okazji testować, więc dla mnie to wszystko pozostaje w sferze hipotetycznej.

@Yannick: Problem, z którym się spotykam, polega na tym, że niemożliwe jest zdobycie wszystkich części bibliotecznych i branżowych (które są zatwierdzone, a zatem "nietykalne"). Biorąc pod uwagę, że jestem w trakcie opracowywania badania i chcę zaproponować kilka rozwiązań, w moim przypadku prawdziwym plusem byłaby możliwość wykorzystania przewagi wersji.

Myślę, że najbardziej praktyczną rzeczą jest stworzenie serii pustych części wstawionych do losowego zespołu, aby "zająć" czasomierze, które uważasz za potrzebne (timer bez serwera, nie bardzo w to wierzę), a następnie stworzyć kompozycję (może zachowując drzewo) i pracować bez PDM. Następnie ponownie zintegruj nowe pliki bez konieczności ponownego wykonywania inteligentnych czynności.

Czy się mylę? Jeszcze raz dziękuję.

A.C.

Witam

W tej procedurze, która wyjaśnia, jak zdalnie korzystać z SOLIDWORS, punkt 4 porusza temat PDM, jeśli może Ci pomóc :

https://www.visiativ-solutions.fr/solidworks-en-teletravail/

Miłego dnia 

@Clementine, procedura jest trochę krótka w wyjaśnieniu w punkcie 4, bo w zależności od sieci nie zawsze działa.

Wskazówka, którą dostałem dziś rano od wsparcia VISIATIV: 

w pliku hosts , który znajduje się  "C:\Windows\System32\drivers\etc" komputera zdalnego

dodano na końcu "Adres IP i nazwę połączenia" serwera, na którym znajduje się PDM

EDYTUJ ZA POMOCĄ NOTATNIKA:

# Prawa autorskie (c) 1993-2009 Microsoft Corp.

#

# To jest przykładowy plik HOSTS używany przez Microsoft TCP/IP dla systemu Windows.

#

# Ten plik zawiera mapowania adresów IP na nazwy hostów. Każdy

# wpis powinien być prowadzony w osobnym wierszu. Adres IP powinien

# należy umieścić w pierwszej kolumnie, po której następuje odpowiednia nazwa hosta.

# Adres IP i nazwa hosta powinny być oddzielone co najmniej jednym

# przestrzeń.

#

# Dodatkowo, komentarze (takie jak te) mogą być wstawiane do poszczególnych

# wierszy lub po nazwie maszyny oznaczonej symbolem "#".

#

# Na przykład:

#

#102.54.94.97 rhino.acme.com # serwer źródłowy

# 38.25.63.10 x.acme.com # x host klienta

# rozpoznawanie nazw hostów lokalnych jest obsługiwane w samym DNS.

#127.0.0.1 host lokalny

#::1 localhost"IP SERWERA" "nazwa serwera"

W razie wątpliwości odbuduj komputer

po bezpiecznym połączeniu VPN + dodano widok lokalny za pośrednictwem aplikacji klienckiej PDM.... bla bla....... aż do zakończenia 

_____

W przypadku solidworks wypożyczenie licencji pozwala nie zabiegać o sieć za darmo.

Witam

Rzeczywiście, kwestie PDM są niezwykle złożone w zależności od przypadku.

Dlatego najlepiej skontaktować się z naszymi ekspertami ds. pomocy technicznej.

Powodzenia!

Witam wszystkich,

Dziękuję bardzo, postaram się.

PS: dla pliku "hosts" zwykle nie jest konieczne ponowne uruchamianie.

Cze wszystkim

Dodaliśmy kroki, które należy wykonać w odniesieniu do VPN dla SOLIDWORKS PDM. Rzeczywiście, nie ma jednej uniwersalnej procedury, ponieważ każde użycie zależy od VPN i jego konfiguracji. Zamiast tego możesz skontaktować się z działem IT, aby uzyskać następujące informacje:

1. Konfigurowanie sieci VPN
  2. Deklarowanie serwerów w pliku hosts systemu Windows: zapoznaj się z instrukcjami, klikając tutaj 
  3. Otwórz porty w Zaporze systemu Windows (TCP, UDP przychodzące i wychodzące):  uzyskaj dostęp do instrukcji, klikając tutaj 

Miłego dnia wszystkim