Wiercenie w częściach blaszanych

Cze wszystkim

Chcę zrobić w wygiętej (a raczej zakrzywionej) części. Ta operacja nie powinna być wykonywana w pozycji rozłożonej, ponieważ dopiero po jej złożeniu znam pozycje.

Następnie, i tu zaczyna się trudno, otwory te muszą być idealnie okrągłe i prostopadłe do przodu rozkładu, aby można je było obrabiać za pomocą SWOODCAM. 

Dziękuję za pomoc.

Witam

Nie możesz też:

- płaszczyzna styczna do Twojej blachy, która byłaby prostopadła do osi Twojego wiertła?

-oś współosiowa do osi twojego wiertła, a stamtąd rysujesz średnicę otworu za pomocą funkcji usuwania materiału za pomocą obrotu?

Proponuję to, to są pomysły, które przychodzą do głowy w ten sposób na pierwszy rzut oka.

Pozdrowienia.

3 polubienia

Lub wiercenie ze szkicowaniem 3d musi działać.

3 polubienia

Czy możesz dołączyć do pokoju, w którym widzimy, co możemy zrobić?

2 polubienia

Witam

Z jakiej wersji SolidWorks korzystasz???

1 polubienie

Witam 

Czy to może ci pomóc?.

Część 4.SLDPRT
1 polubienie

Sprawdź, czy mój kawałek może ci coś przynieść... Utwór w SW 2016

virole_avec_soyage_avec_percage_o250.sldprt
1 polubienie

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi.

AC Cobra, w idei, jest to wynik, który chcę uzyskać, ale przekłucie jest zniekształcone przez rozwijanie. W rezultacie nie jest wykrywany okrąg i wiercenia nie można wykonać na maszynie.

Jutro wypróbuję inne rozwiązania zaproponowane przez Fab camp i sbadenis.

Ok, to wszystko....

virole_avec_percage_o250.sldprt
1 polubienie

Eliptyczny kształt lub jajko, który jest podawany po rozłożeniu, jest wykonywany za pomocą cięcia laserowego lub cięcia tlenowego, aby precyzyjnie uzyskać wynik średnicy otworu, aby móc włożyć rurkę lub nakłucie, które jest na nim umieszczone lub w ćwiartce ćwiartki...

1 polubienie

Pracuję z drewnem za pomocą frezarek cyfrowych. Moje narzędzia to wiertła do wiercenia Ø3.

Myślę, że nie jest możliwe bezpośrednie wykonanie kolczyków. Przychodzi mi do głowy inne rozwiązanie:

- Wskaż moje otwory w złożeniu, a następnie wykonaj zdefiniowane otwory na rozłożonym.

Z drugiej strony nie widzę, jak mogę wskazać....  

Robisz średnicę 1 w swoim zakrzywionym kawałku, a następnie rozkładasz ją i umieszczasz swoją średnicę 3 na średnicy 1.

2 polubienia

Oto element, który chcę wywiercić.

Otwory są tworzone w końcowym złożeniu.

fond.zip

Dziękuję!!!!!

To rozwiązanie idealnie mi odpowiada. Zrobiłem otwór Ø0,5, ponieważ otwory Ø3 są styczne do Ø0,5. W drewnie nie mieści się w granicach 0,25!!!

Wykonaj otwór Ø1 na wygiętym przedmiocie, rozłóż obrabiany przedmiot (z funkcją rozkładania i nie rozkładania), wywierć otwór do odpowiedniej średnicy, złóż.

Grill czas na wykonanie testów: niemożliwe jest odzyskanie osi otworu po rozłożeniu, aby uzyskać koncentryczność

1 polubienie

To prawda, ale możesz przekształcić go w szkic w rozwiniętym i za jego pomocą zdefiniować środek za pomocą linii szkicu i umieścić tam otwór....

3 polubienia

Zacząłem od zagięcia przejściowego, ponieważ nie mogłem uzyskać środka otworu, próbowałem zrobić kwadratowy otwór (wychodząc z pomysłu, że punkt przecięcia przekątnych będzie niezmienniczy), Sw nie chciał już się rozwijać.

Nawiasem mówiąc, nie mogłem użyć funkcji unfold z zagięciem przejścia.

Aby przejść fałdy, musisz majsterkować! Wykonaj małą fazę 1 mm na końcu jednej z krawędzi, a następnie użyj jej jako stałej powierzchni, aby ją rozłożyć, a następnie będziesz musiał odtworzyć ją ponownie dla złożonej.

virole_avec_soyage_avec_percage_o250.sldprt

Bystry.

Z drugiej strony, na "prawdziwym" zagięciu przejściowym, to nie działa: nie można wybrać fazy.
Próbowałem, dodając zagięcie na jednej z krawędzi, tak samo.

Zabawna rzecz, kształt "kwadratowego" wycięcia

w zbliżeniu

Szkic znajduje się na płaszczyźnie odniesienia, cięciu "normalnym".

W przypadku tego wycięcia część nie akceptuje żadnego z 2 poleceń rozłożenia lub rozłożenia.

test_pli_transition.sldprt

To działa...

test_pli_transition_-_ac_cobra.sldprt