Wiercenie w części bryłowej zbudowanej z solidnej powierzchni

Witam

Muszę zrobić kilka otworów w części objętościowej, ale zawierającej tylko krzywe, ponieważ została wykonana z powierzchni.

Ponadto wszystkie moje kolczyki muszą znajdować się w określonej odległości od siebie, ponieważ reprezentuje to precyzyjny wzór.

Zastanawiałam się nad zrobieniem moich kolczyków w 3D (bez ustalania planu wiercenia) i starałam się wykonywać wiercenia w kilku płaszczyznach (aby uzyskać precyzyjny efekt).

W obu przypadkach nie jestem w stanie dokładnie ocenić moich kolczyków, a czasem nawet wcale.

Jestem trochę zagubiony, tutaj jest bardzo mgliste wyobrażenie o tym, co chcę zrobić (w załączeniu). 

Jeśli masz jakieś pomysły, słucham Cię uważnie.

2019-02-20_15_24_24-solidworks_premium_2018_sp5.0_-_gab-0176a_-dans-_gab-0175__.png

Witam

Wystarczy użyć funkcji "wiatru", wykonując płaski szkic z gdzieś płaszczyzny stycznej.

Za kilka minut podam wam przykład

Pozdrowienia

Witam

Oto przykład w pliku ZIP kombinacji szkicu i funkcji "nawijania".

Do Twojej dyspozycji, aby w razie potrzeby szczegółowo wyjaśnić za pomocą samouczka.

Pozdrowienia

PS: prawie nieistotne ;-) ponieważ twoja część zostanie wybita, twój rysunek będzie poprawny, ale będziesz miał zniekształcone, a otwory nie będą we właściwym miejscu w prawdziwym życiu w porównaniu z rysunkiem. Dlatego lepiej byłoby użyć "Geometrii odniesienia" umieszczonej w strefie najmniejszych odkształceń (gdzie neutralne włókno jest najmniej poszarpane). Ideałem byłoby rozpoczęcie od dwóch lub trzech szkiców, których punkty odniesienia uwzględniają mniej więcej deformację stemplowania.

Moja uwaga jest całkowicie błędna, jeśli twoje otwory i światła są wykonane przez obróbkę po stemplowaniu.

desktop.zip
3 polubienia

Witaj zozo_mp,

Pomysł był bardzo dobry, ale nie sądzę, żeby to działało dla mnie.

Solidworks wyświetla mi ten komunikat.

2019-02-21_08_26_17-solidworks_premium_2018_sp5.0_-_gab-0176a__.png

Wracając do mojego poprzedniego komentarza, uzwojenie w końcu zadziałało. Dziękuję bardzo.

A odpowiadając na twój drugi komentarz...

Część zostanie uformowana z włókna ślimakowego na innej części, a następnie wywiercona ręcznie przy użyciu ostatniej części do zmontowania , aby była precyzyjna. Następnie wynik posłuży jako szablon, aby zawsze drążyć we właściwym miejscu.

Zależy nam na tym, aby jak najbardziej odwzorować rzeczywistość, dlatego uważam, że nawijanie jest nadal najlepszym rozwiązaniem. 

Bardzo dziękuję za pomoc!!

2 polubienia

Witaj Melysa.Rousseau

Dziękujemy za wyjaśnienia dotyczące wznowienia ręcznej obróbki skrawaniem i wiercenia.

Jeśli Twoja druga końcowa część ma stabilne i zawsze precyzyjne wymiary,  możesz również wykonać miernik wiertniczy do swojego kontrwiercenia. Będziesz miał lepszą niezawodność i powtarzalność oraz większą łatwość wiercenia.

Powodzenia i wiesz, gdzie jesteśmy, jeśli potrzebujesz pomocy ;-)  ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie