Cześć,
Próbuję zrobić otwory z wycięciami na wygiętej blachie. Po pewnych badaniach i testach najlepszym rozwiązaniem okazało się rozłożenie blachy, wykonanie wyciągania (otworów), a następnie użycie funkcji zginania.
Niestety, utknąłem na tym ostatnim etapie. Nie mogę złożyć blachy: pojawia się komunikat o błędzie: " Błąd rekonstrukcji: Ta część zawiera funkcje, których nie da się rozłożyć."
Używam SW2023
Dziękuję
prog ind 4.SLDPRT (145,5 KB)
Witam i witam;
Upewnij się, że określisz, której wersji Solidworks jest używana.
I zrzut ekranu nie zostanie odrzucony...
Dzięki temu nie możesz pobierać części, jeśli nasze wersje Solidworks są starsze. (Mam Solidworks 2022 i oczywiście używasz wyższej wersji)
A to umożliwia poprawę jakości jakichkolwiek odpowiedzi...
Ponieważ nie mogę otworzyć twojego komponentu, odpowiadam na ślepo.
- Dobrym nawykiem jest rozłożenie blachy przed wierceniem otworów.
- Zwracaj uwagę na warunki zakończenia wiercenia, niezależnie od rodzaju usuwania materiału (Wiertacz? Ekstruzja?) … Wolę asystenta piercingu. Lepiej nie używać " Through everything ", lecz powiązać głębokość z grubością arkusza.
- Czasem interesujące jest także użycie opcji " normalnie do ", zwłaszcza jeśli kąt wiercenia znajduje się poza płaszczyznami odniesienia (X,Y,Z)
Pozdrawiam.
2 polubienia
Cześć,
SW bardzo źle radzi sobie z usuwaniem materiału z fałd, to nic nowego...
Dla głupiego kufra takiego jak twój utwór wydaje mi się to prawie niemożliwe, chyba że zaczniesz budowę w inny sposób (twoja konstrukcja jest logiczna, SW mniej):
Pozycja 2.SLDPRT (96,9 KB)
I nawet nie jesteśmy pewni, czy uda nam się osiągnąć pożądany efekt...
Powodzenia!
1 polubienie
@a_eriaud , dziękuję za zachowanie uprzejmości i godności 

2 polubienia
Myślę, że to podobnie, to metoda budowania fałdów przejściowych umieszcza souk, a inną metodą do tworzenia tonku stożka to działa.
2 polubienia
Cześć, używam wersji 2023, więc nie widzę drzewa konstrukcji, czy możesz mi powiedzieć, jakie ustawienia zmieniłeś?
Dziękuję za odpowiedź, ale nie rozumiem różnicy parametrów między twoim drzewem budowlanym a moim
Tak, sposób budowania nie podoba się Sw (2023). Nawet bez usuwania materiału, technika nie może zgiąć obrabianego elementu.
Oto metoda budowy stożka i rzeczywiście użyłeś tej samej metody...
https://www.youtube.com/shorts/cPO41uUJsBk
1 polubienie
@Le_Bidule
ups, to przez upał 
Przepraszam.
Z mojej strony, w 2023 roku nie ma funkcjonalnego rozwiązania do znalezienia stożkowego pnia rozkładającego się (rozkładającego), ale funkcja (składanie) systematycznie zawodzi, nawet jeśli nie ma funkcji między rozkładaniem a składaniem

Możliwe , że to @Scofield1 wersja SW robi różnicę, bo dla mnie początkowa konstrukcja jest dobra. Której wersji używasz?
@a_eriaud dla mnie twoim rozwiązaniem jest walcowana blacha (część cylindryczna), a nie stożkowa płaśń.
@hugoferreira , oto moja metoda
Krok 1: Złożona warstwa bazowa
Krok 2: Usunięcie materiału
Krok 3: Hack Sketch Fold...
@sbadenis rzeczywiście chodzi o walcowaną blachę, właśnie przypomniałem sobie, że w mojej poprzedniej pracy robiłem dwie konfiguracje: jedną złożoną z usuwaniem materiału nr 1 i drugą rozkładaną z usuwaniem materiału nr 2. To żmudne, ale działało...