Wiercenie pół-shere

Witam

Po wielu poszukiwaniach nadal nie mogę znaleźć rozwiązania, czy dobra dusza będzie w stanie rozwiązać mój problem?

Wyjaśnienie:

Posiadam: pół kuli, pustą, stały promień, grubość ścianki 95mm (widoczne linie to tylko linie dzielące)

Chcę: wywiercić ścianę z dużą ilością małych otworów; a każda oś małego otworu musi być zorientowana w kierunku środka mojej kuli => normalne wiercenie do płaszczyzny stycznej.

Zrobiłem szkic na planie i chcę, aby owinął się wokół twarzy, a następnie wykonałem usuwanie materiału (w tej chwili testuję, szkic nie jest skończony i trzeba sobie wyobrazić okrąg na każdym skrzyżowaniu linii...).

Funkcja "Uzwojenie" nie działa; Myślę, że to dlatego, że nie jest to zamknięty cylinder.

"Krzywa rzutowana" nie pozwala na późniejsze usunięcie materiału...

Jak to zrobić? PROSZĘ

Dziękuję za pomoc!

Czytać

Witam 

Wypróbuj to, konwertując swoją część na arkusz blachy. Zrób szkic ze wszystkimi małymi otworami płasko, a następnie usuń materiał i jeśli się nie mylę, jest to normalne usunięcie....

2 polubienia

Witam

Głupie pytanie, dlaczego nie skorzystasz z pomocy przy wierceniu ze szkicem 3D, a następnie powtórzeniami?

PS: Testowałem na półkuli o promieniu 500 i 10000 otworach 5mm, działa dobrze, z wyjątkiem tego, że mój komputer potrzebował około 12 do 13 minut, aby to zrobić ...

4 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Miałem też o tym pracę z blachy, ale nie mogę, bo tak naprawdę jest to konstrukcja spawana i w dodatku czego nie widać, to że mój szyb konstrukcyjny ma 20km długości i nie mogę wszystkiego przerobić. I "przerobić to na blachę", czego nie chce.

Nie mogę tego powtórzyć, ponieważ rozkład otworów nie jest równomierny na całej kuli.

I tak zamierzam wypróbować szkic 3D.

Zobacz ten wątek komunikacji

http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/repetition-circulaire-trouspercages?page=1

@+

GT22:

Nie można go dostosować do mojego przypadku.

Moim celem nie jest uproszczenie zadania poprzez zrobienie minimum w moim szkicu. I tak będę musiał umieścić każdą dziurę.

Więc powtarzanie nie działa.

Tak naprawdę nie ma jednego sposobu na projekcję szkicu, tak jakby naklejało się etykietę na kulę.

A więc początek nadziei:

Szkic 3D z pomocą do wiercenia dobrze sprawdza się w orientacji.

Ale jeśli chodzi o położenie otworów, jak mam to zrobić z moim kadrillażem?

Dziękuję

Witam

Czy znasz współrzędne x, y i z swoich otworów? A jeśli to się nie uda, obliczyć je?

Jeśli masz te dane, możemy zrobić makro, które umieści te punkty i wykona wiercenia.

Nie możesz używać powtórzeń nawet podczas korzystania z wariacji?

Dlaczego nie zrobić tylko odcinka 10° lub innego, aby znaleźć właściwe skrzyżowanie i powtórzenie ciała po nim?

Tak więc, aby dać wyobrażenie o wielkości operacji: kula ma promień 8910 mm, a otwory mają średnicę 60 mm. Każda część kuli musi zawierać około 6000 otworów...

Jako dane wejściowe mam to: kadrylaż, ze wszystkimi dobrymi wymiarami w fazie rozwoju (tak płaski).

I to w filiżance, co też zrobiłem. Problem polega na tym, że muszę związać każdy punkt płaszczyzną i powierzchnią, więc muszę wykonać wszystkie przekroje.

Dobry... FYI, miałem infolinię SW.

Moim cudownym rozwiązaniem jest wersja SW 2017, w której możliwe jest zawinięcie szkicu na kulę (do tej pory było to niemożliwe).

Tak więc najlepszym sposobem na zrobienie tego, czego potrzebuję dzisiaj, jest szkic 3D z pomocą przy wierceniu, z powtórzeniem. Nawet jeśli nie da to dokładnego rezultatu, to jest to rozwiązanie, na które zamierzam się zdecydować.

W każdym razie dziękuję wszystkim.

Jak powstaje ta część?

Zwijając, a następnie odpychając materiał?

Czy otwory są wiercone przed czy po uformowaniu?

2 polubienia

Witam, idę....^^

Powtarzanie w jednym obszarze nie może zadziałać?

1 polubienie

W przeciwnym razie nadal masz możliwość spłaszczenia części kuli i umieszczenia w niej otworów, a następnie stworzenia narzędzia do stemplowania. Wykonasz stemplowanie, a następnie powtórzenie swojej sekcji.

1 polubienie

Witam

Czy wiesz, że możliwe jest robienie otworów za pomocą linii prostej? Należy użyć funkcji usuwania materiału skanowanego. Dzięki szkicowi 3D i okrągłym powtórzeniom powinno to być osiągalne.

Mój problem polega nie tyle na tym, że mogę powtórzyć funkcję, ale bardziej na tym, jak umieszczę swój szkic. Więc nie sprecyzowałem, ale to nie jest projektowanie, to modelowanie na podstawie planu. Więc to już istnieje w prawdziwym życiu, więc fab jest bardziej moim zmartwieniem. Muszę jak najdokładniej odwzorować rzeczywistość.

Tak więc, dla mojego rozwiązania...

Zrobiłem: pomoc w wierceniu ze szkicowaniem 3D. Umieściłem wszystkie punkty połowy porcji na wewnętrznej powierzchni. Budowałem plany za pomocą siatki, aby móc wyznaczać linie punktów. A na koniec oceniałem je jeden po drugim na podstawie przekroju poprzecznego (zdjęcie w poprzednim poście).

Następnie symetria (na pomarańczowo), a następnie powtórzenie kołowe.

Teraz minęły 3 godziny, odkąd komputer miele, tak tak naprawdę 3 godziny. A to jeszcze nie koniec!

W zależności od liczby powtórzeń i wierceń bardzo możliwe, że komputer taranuje się i ulega awarii

Jak tylko test został przeprowadzony, upewnij się, że twoje powtórzenia nie są zbyt zachłanne

Dzieje się tak, gdy Xeon jest lepszy od i7

1 polubienie

W tej chwili działa, pamięć działa, więc myślę, że naprawdę się kalkuluje. Mogę jednak w pewnym momencie stracić cierpliwość.

Przejście na SW 2016 będzie również dużym krokiem. Na chwilę obecną, w 2013 roku, nie jest to miłe. Przeprowadziliśmy wewnętrzne testy wydajności, aby porównać wersje (tak, na początku skrzynia biegów nie chciała ewoluować), nie ma się czego czepiać, SW 2016 to duża ewolucja pod względem zarządzania dużymi zespołami.

1 polubienie

W końcu skończyłem swoją grę! Zajęło mi to więc 5 dni...

Podsumowując, zrobiłem:

- ciało = część półkuli

- szkic 3D składający się ze stu punktów do umieszczenia każdego otworu. Każdy punkt jest ograniczony powierzchnią, płaszczyzną i miejscem z wymiarem (FYI, powtarzanie elementu szkicu nie działa w szkicowaniu 3D). W rezultacie tworzy mi się linie kropek. Symetria na samej porcji.

- "Okrągłe powtórzenie" korporacji. "Łączenie" ciał.

- 'Usuń powierzchnię i uzupełnij nieciągłości', aby wypełnić otwory, których nie powinno tam być (spawanie płytek wewnątrz kuli lub linii spawania, która musi pozostać nienaruszona => wyraźnie widać na obrazie).

W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc.

Postaram się to zrobić w tłoczonej blasze, gdy będę jej używał.

Miłego dnia!