Witam
Kolega poradził mi, abym przeprowadził operację frezowania w celu przejścia (na przykład) podczas operacji wiercenia w celu przejścia (na przykład). Jeśli dobrze rozumiem, tworzy "stożek" z boku przekłucia, prawda? Czy możliwe jest frezowanie górnych i dolnych stron za pomocą narzędzia wspomagającego wiercenie, czy też konieczne jest użycie zaawansowanego narzędzia do wiercenia?
Dziękuję za pomoc,
Charles
Witam
Wydaje mi się, że nie jest to możliwe, ale można to zrobić z usuwaniem materiału za pomocą obrotu lub za pomocą asystenta wiercenia, a następnie fazowania, wybierając dwie krawędzie po obu stronach otworu.
Witam
Nie określa się wersji oprogramowania ani typu.
W SW2017, za pomocą kreatora wiercenia, dla otworu na możesz poprosić o fazowanie wejściowe i wyjściowe (musisz przejść na sam dół menedżera funkcji. działa to również dla otworów F/90 i CHC.
Nie ma więc potrzeby przechodzenia przez zaawansowane wiercenie.
Witam
Mam wrażenie, że szukasz pomocy dowodzenia do wiercenia => rodzaj wiercenia/ frezowania =>stan końcowy/ ślepy.
W takim przypadku będziesz musiał użyć z stożkowym. Przydatny do łączenia lub wykańczania.
Cdt
vis.png
Szczegóły:
SolidWorks 2019 SP4
Dla:
- Otwory centrujące o średnicy 6. Mam tylko frezowanie górnej strony, a nie dolnej...
- Prześwit M8. Mam tylko frezowanie górnej strony, a nie dolnej...
Może nie znam zasady stosowania frezowania czołowego... Czy należy to zrobić po stronie, po której wkręcona jest śruba, czy po stronie, po której wychodzi?
Witam @Charlesir
Pojęcie otworu centrującego nie ma sensu w SW, ponieważ jest to model części po obróbce.
Jak @AperrO mówi, funkcja wspomagania wiercenia oferuje prawie wszystkie możliwości, zarówno w połączeniu, jak i nie.
(patrz załącznik)
Pozdrowienia
assistance_percage_2020-08-20_12_10_06-window.jpg
Dziwne, jestem na SW17 i mam to:
Czy mógłbyś zrobić zrzut ekranu swojego menedżera funkcji (być może za 2 razy, aby uzyskać całość)?
@Zozo_mp: SW proponuje kategorię otworu zwaną "otworem centrującym", który jest rozpoznawany podczas rysowania i powoduje automatyczne wstawienie symbolu:
Osobiście używam go do lokalizowania otworów na szpilki. Jest to bardziej przejrzyste w drzewie modelu.
Witam
Potwierdzam to, co mówi @stefbeno na SW2017 opcja jest dostępna dla wszystkich modeli.
Musisz sprawdzić, czy strona wewnętrzna ma fazę po przeciwnej stronie niż ta używana do wiercenia.
Pozdrowienia
@Stefbeno
Dzięki za info ;-) musiało minąć dwadzieścia lat, odkąd ostatnio robiłem otwory centrujące, a teraz jeszcze mniej za pomocą CNC.
Pamiętam jednak, że w przeszłości zrobiliśmy dwa otwory centrujące, które służyły jako znacznik zera na zegarach czasu Hauser. To prawda, że w tamtych czasach wykonanie kilku dużych centrów na frezarce było nie lada wyczynem. Stąd zegary czasu.
To weteran, którego znam ;-) ;-) ;-)
Cze wszystkim
Tak, doskonale, nie wiem, używam funkcji fazowania ...
Ale to jest lepsze.
Dziękuję.
@+.
2020-08-21_112243.jpg
Oto, co mam do przejścia M8. Do dyspozycji mam tylko frezowanie górnej strony. W przypadku otworów centrujących to samo.
Dla mnie frezowanie górnej strony (cóż, fazowanie, które jest wykonane), to mały dodatek, który pozwala mi powiedzieć, że projektant pomyślał o wszystkim :=). Jest to szczególnie praktyczne do wkładania/kołków i unikania zadziorów...
Jakieś pomysły na temat tego, co się dzieje?
fraisagefacesup.jpg
Hello@charlesir
Mam problem ze śledzeniem cię lub przynajmniej ze zrozumieniem twojego PB. ;-) (nie wal głową! )
Oto obraz trzech rodzajów otworów wykonanych za pomocą jednej funkcji na raz i za jednym razem z funkcją wspomagania wiercenia: która oferuje wiele możliwości. Zobacz załącznik
Pozdrowienia
assistance_percage_-_2020-08-21_17_04_49-window.jpg
Witam
Masz skomplikowane kształty? To może być problem.
Czy próbowałeś na części typu płyta, jak na przykład zozo-mp?
Cdlt powiedział:
Przepraszam za 2 identyczne posty. Dziś rano strona była pełna błędów
Witam
Czy próbowałeś tego na płaskim kawałku? (Przykład zozo-mp)
Jeśli część jest złożona, może to stanowić problem.
Cdlt powiedział:
Witam
@ yannick.petit : a priori proste kształty, w moim przypadku jestem na giętej blasze.
@Zozo_mp : przepraszam, jeśli nie jestem jasny. Chcę wykonać frezowanie na górnej i dolnej stronie, gdy wykonuję otwór (przejście, centrowanie, gwintowanie, ...), aby jak najlepiej poprowadzić wkładanie/kołków/... Mój problem polega na tym, że nie mogę znaleźć opcji (frezowanie czołowe sup i inf). Czasami opcja jest, czasami nie... Jeśli chodzi o, których używam, są to CHC, więc nie ma możliwości wykonania ostrza do łba stożkowego, jak pokazałeś na swoim zrzucie ekranu. W PJ to, co chcę zrobić po obu stronach mojego otworu, mój problem polega na tym, że na tej drugiej mogę wykonać frezowanie tylko górnej powierzchni, nie ma opcji dla dolnej powierzchni. Jednocześnie sprawia to, że obróbka skrawaniem jest dość złożona. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia będą jaśniejsze!
fraisagefacesup2.jpg
Witam
To dziwne, ponieważ ta opcja istnieje (od jakiegoś czasu), nigdy nie spotkałem się z twoim problemem.
Może problem z kluczem rejestru?aby sprawdzić:
Zamknij Solidworks
Przejdź do regedit (uruchom, uruchom regedit), a następnie zmień nazwę:
HKEY_CURRENT_USER\Oprogramowanie\Solidworks\SolidWorks .... w zależności od wersji, którą chcesz zresetować.
Po ponownym uruchomieniu oprogramowania będziesz miał "fabryczne" ustawienia
Jeśli chcesz znaleźć poprzednie ustawienia, usuń utworzony klucz i zastąp go starym
Czy skontaktowałeś się ze swoją infolinią? może błąd w wersji Solidworks?
Cdlt powiedział:
Witam
Właśnie otrzymałem wsparcie przez telefon (w innym problemie) i otrzymałem odpowiedź.
Gdy zmienię stan końcowy (przez wszystko, następną powierzchnię, ...) "problem" znika. Dzięki temu mogę wykonać zarówno frezowanie od góry, jak i od dołu. Dzwoniący wyjaśnił mi, że SolidWorks nie uważa tego za błąd, ale za ograniczenie funkcjonalności. Zdali sobie sprawę, że górna i dolna strona nie były trywialne w użyciu, co spowodowało wiele strat w wydajności grafiki... To tyle, jeśli chodzi o fabułę!
@ charleslr ,
Zweryfikowałem, zdałem sobie sprawę, że odejmowanie lub wyciąganie poprzez umieszczenie "do", a nie jednookiego z dystansem, zajęło mi więcej czasu na odbudowę.
Niech Moc będzie z wami.