Pytam Cię, ponieważ nie mogę dodać rozszerzenia pliku, aby karta danych pliku pojawiła się dla nowego typu pliku. Chcę dodać typ słowa z makrem (.docm), aby były one obsługiwane w taki sam sposób, jak nasze pliki Word bez makra (.docx). Udało mi się bez problemu przypisać kategorię, ale moje pliki .docm nie mają powiązanej karty danych. Próbowałem więc dodać rozszerzenie .docm, edytując mapę danych, ale pojawia się błąd "nie możesz zapisać mapy w tym folderze". Nie rozumiem problemu i nie wiem, jak go naprawić. W pomocy jest napisane, że "musisz mieć uprawnienia do aktualizowania projektu mapy dla folderu zawierającego mapę". Jak uzyskać to uprawnienie? A może jest to w innym miejscu, w którym musimy zdefiniować rozszerzenia, które będą przyjmować tę lub inną kartę danych?
Jako dodatkowe informacje, jestem zalogowany jako administrator PDM, aby wykonać tę operację. Czy zarządzanie prawami będzie również wykonywane w imieniu administratora?
Dziękuję YP69, to jest dokładnie to, co staram się zrobić. Dodaję rozszerzenie .docm w karcie pliku, ale następujący komunikat o błędzie nie pozwala mi zapisać zmiany: "nie masz prawa zapisać mapy w tym folderze". Myślę, że musi brakować prawa dostępu do profilu administratora, ale nie mogę znaleźć jak (administrator nie ma wszystkich uprawnień, musi je przyznać sam!). Czuję, że nie mogę wprowadzać żadnych zmian w kartach plików (bez względu na to, jak bardzo karta plików jest zmieniona, wygląda na to, że nie mam do tego praw).
Dzięki froussel, dodałem typ .docm w typach plików. Wydaje się, że problem polega bardziej na prawie dostępu, aby móc modyfikować kartę plików, a nie na nowym typie, o którym mowa (ponieważ otrzymuję ten sam komunikat o błędzie, jeśli chcę zmodyfikować jakąkolwiek rzecz na karcie plików/folderze). Nie mogę znaleźć w uprawnieniach przypisanych administratorowi, jeśli jest pole wyboru typu "zezwól na modyfikację map".
Witam, dziękuję za uwagi. W końcu zrozumiałem i rozwiązałem problem. W rzeczywistości byłem zalogowany jako administrator w narzędziu administracyjnym, ale pozostałem zalogowany jako użytkownik w skarbcu. W związku z tym dostęp do folderu "ADMIN" w repozytorium nie był możliwy z mojej sesji użytkownika. Musiałem zalogować się jako administrator na poziomie skarbca, aby dokonać zmiany (a nie było to takie proste ze względu na automatyczne logowanie do Windows->ePDM).