Witam, mamy pytanie dotyczące prawidłowego wymiarowania do użycia na rysunku. Mieliśmy kilka części, dla których nie wiedzieliśmy, jak wycenić, najnowsza to część równoległościanowa, która jest ustawiana na miejscu za pomocą sworznia + rowka, a następnie przykręcana (bardzo klasyczna do tej pory, patrz na zielono poniżej obudów sworzni). Potrzebujemy, aby czerwona strona poniżej była prostopadła do wirtualnej osi przechodzącej przez środek dwóch mieszkań (zielona oś)
W tym przypadku może się to udać, ale wolelibyśmy użyć odwrotnej logiki, tj. że czerwona strona jest powierzchnią odniesienia i znaleźć sposób, aby wskazać, że oś przechodząca przez środek H7 i środek rowka jest prostopadła do czerwonej ściany. Jeśli masz jakieś pomysły, jesteśmy zainteresowani! W załączeniu znajduje się dokument, o którym mowa. Klasa A+
Nie mam wymiarów (leniwy, żeby to dokładnie przerysować) ... ale poza tym myślę nawet, że zrobiłbym to dla twojej oceny Umieszczasz swoją twarz w stosunku do swojego podłużnego, a następnie lokalizację swojego Ø8H7 w odniesieniu do tych dwóch odniesień.
Tak więc twój H7 jest umieszczony w stosunku do twojej twarzy ORAZ twojego podłużnego
Dla mnie czerwona strona byłaby twoim głównym punktem odniesienia A Twój podłużny B jest prostopadły do A Twój otwór C jest umieszczony symetrycznie w stosunku do podłużnego B (środkowa płaszczyzna wyodrębniona z 2 ścian podłużnego)
W prezencie fragment Cetim memento (Memento_ISO_2018_FR Tolerancja) dla symetrii (podobne problemy, ale nie w tym samym porządku ważności co ty):
Tak więc, jeśli mogę być czepialski , @Cyril_f ...
symetria 8H7 jest tworzona względem osi na Ø8H7. To znaczy, że symetria jest tworzona przez oś zbliżającą się do nas na ekranie => co wydaje mi się skomplikowane
Dlatego raczej umieściłbym odniesienie B na linii wzgórza 47,5 wskazując na Ø8H7. W ten sposób można zachować symetrię na płaszczyźnie B (a nawet, aby było całkiem dobrze, 47,5 powinno być obramowane slight_smile: )
Witam, dziękuję za opinię. Nie jest łatwo znaleźć uczciwą wycenę, która pozostaje łatwo zrozumiała. W Twoim @Cyril_f mam wrażenie, że na rowku też powinna być prostopadłość, bo jeśli nie jest prostopadła do czoła to " ciągnie " za sobą 8H7. @froussel pewnie masz rację wydaje mi się, że jest to najprostsza metoda, z drugiej strony tolerancja prostopadłości będzie musiała być bardzo niska, ponieważ po rzuceniu symetrii do Ø8H7 szczelina prostopadłości może szybko stać się znacząca, zwłaszcza jeśli rowek jest krótki. @coin37coin Myślę, że to działa, ale trochę przeszkadza mi umieszczanie dużej twarzy w stosunku do małego rowka, w duchu i w uświadomieniu sobie, że jest raczej odwrotnie, niż będziemy starali się zrobić.
Wszystko zależy od normy, w planach są specyfikacje narzucone przez normy i między innymi poprzez światową normę związaną ze wzornictwem przemysłowym. W przeciwnym razie zastąpienie symetrii lokalizacją ścian spowoduje prostopadłość do twarzy.
@pierre-lou_buot , zgadzam się z tobą względnie. Duża twarz z małym rowkiem nie jest szalona.
Tak więc pozostałym rozwiązaniem jest @Cyril_f , gdzie lokalizujesz swoją Ø8H7 w stosunku do tej twarzy ORAZ lokalizujesz środki swojego podłużnego w stosunku do tej twarzy, aby zorientować tę ostatnią
Tak , @coin37coin poprawnym rozwiązaniem byłoby to (logicznie rzecz biorąc pod uwagę prostopadłość powyżej symetrii):
Z grubsza zaproponowałem to samo, ale z podłużnym otworem w B zamiast gładkiego otworu. Wybór ostatecznego wymiaru będzie zależał od względnej ważności tych 2 odniesień (otwór gładki i otwór podłużny)