Strata na zgięciu w module konstrukcji blachowej solidworks: jak rozłożyć bez błędów?

Witam 

Właśnie dołączyłem do firmy ślusarskiej, która pracuje z prasą krawędziową REMO A135. Chciałbym stworzyć tabelę Excela z grubością blachy (stali), Vé, Ri i stratą na zgięciu zgodnie z kątami.

Znalazłem tabelę ze wszystkimi tymi wartościami, ale nie odpowiadają one informacjom o naszych Vés i na Vés brakuje mi informacji o stratach na zgięciu, grubości i kątach... Krótko mówiąc, mam wiele informacji, które nie idą w parze i nie wiem, co z tym zrobić....

(tabela informacyjna na stronie 2 :)

05_perte_au_pli_cas_general_p26_58.pdf (cnrsm.fr)

Wartości Vés:

Ve: 63-60°-R5

Vé 50-85°-R4

Vé 35-85°-R3

Ve22-85°-R2.5

Ve16-85°-R2

Ve: 16-30°-R2

Ve10 85°-R0.6

Jak to zrobić? Masz stoły? Jak je tworzyliście? 

Dziękuję za pomoc

Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to zrobić testy 

bierzesz arkusze 200 mm o różnych grubościach, których używasz 

i składasz pod różnymi kątami 

A wtedy będziesz miał cały czas na kontrolowanie i sprawdzanie dobrych strat 

Zwróć także uwagę na kierunek laminowania

każda maszyna V i ostrze mają swoją własną wartość tłumienia przy zginaniu

więc przetestuj 

@+

PS: ale twój giętarka, jeśli dobrze zna swoją maszynę, musi wiedzieć, więc zrób z nim testy, zajmuje to trochę czasu krzywki, ale w końcu wszyscy będą zadowoleni z wyniku 

dobry test ;-)

2 polubienia

Dziękuję! Problem polega na tym, że mój folder jest tak samo początkujący jak ja... Cóż, będzie to miało wpływ na nas oboje!

Witam

W przypadku części utrata kopert jest duża, ponieważ każda koperta musi być wypełniona jej ubytkiem. Przykład: 1 zagięcie pod kątem 135° + 1 pod kątem 90° i 1 pod kątem 45°; Żaden z nich nie będzie miał takiej samej straty i jest to normalne. W przypadku współczynnika K jest on obliczany automatycznie. Po prostu "żelazne" próby zginania, jak @gt22 sugerował, aby wydedukować to na podstawie wyników. Ogólnie rzecz biorąc, są to prawie takie same żebra dla cienkich grubości (do 5 mm)

2 polubienia

Z naszej strony tabela strat przy zgięciu 5° na 5° dla każdej grubości, każdego Vé i każdego materiału.

Ta wartość strat przy gięciu pochodzi z maszyny (bierzemy pod uwagę kąt zewnętrzny 50x50 i patrzymy na stratę gięcia obliczoną przez maszynę dla każdego kąta, grubości, materiału)

Dla pewności przeprowadziliśmy kilka testów z kilkoma kątami i grubościami, aby sprawdzić dokładność obliczonego ubytku przy zginaniu)

Ponieważ nie musisz się już martwić, wystarczy (Amada) żeberować na zewnątrz, a także w maszynie do składania, a wymiary są precyzyjne.

Wada, gdy nie schylasz się w miejscu, obowiązkowe jest wskazanie miejsca zakrętu za pomocą znakowania laserowego.

2 polubienia

Witam

w załączeniu plik Excel , który zrobiłem z kolegą ze starej firmy, w której pracowałem, który oblicza współczynnik Ka zgodnie z V i grubością, ale aby sprawdzić, czy to działa dla Ciebie.

calculateur_facteur_k.xls
2 polubienia