Witam
Nie mogę uzyskać odpowiednich ustawień dla końcowego opracowanego gięcia blachy do realizacji (współczynnik k, strata na zgięciu itp.)
Czy mógłbyś mi pomóc?
Dziękuję
Witam
Nie mogę uzyskać odpowiednich ustawień dla końcowego opracowanego gięcia blachy do realizacji (współczynnik k, strata na zgięciu itp.)
Czy mógłbyś mi pomóc?
Dziękuję
Witam
Obliczanie rozłożonego zależy od Twojego oprzyrządowania.
W zależności od używanej maszyny, narzędzi i materiału, który ma być gięty, obliczenia nie są takie same.
Generalnie używam współczynnika K.
Konkretny przykład: blacha stalowa 15/10, używam prasy krawędziowej o V 16, która ma promień gięcia 2,6mm. Ustawiłem współczynnik K na 0,4 i to wszystko.
Współczynnik K jest obliczany na podstawie stosunku promienia gięcia do grubości.
Promień wewnętrzny składania/grubość blachy
Jeśli około 1 -> Współczynnik K = 0,33
Jeśli w przybliżeniu wynosi 2 -> Współczynnik K = 0,4 (2/5)
Jeśli w przybliżeniu wynosi 3 -> Współczynnik K = 0,5
A dla zgniecionych fałd ustawiłem współczynnik K na 0,5
Najdokładniejsza jest bez wątpienia strata w zakładce, którą należy wprowadzić do tabeli Excela.
Ale jest też najdłuższy w konfiguracji. (musisz sprawdzić na kalkulatorze stratę na zgięciu dla każdej grubości w funkcji kąta i Vé)
Zobacz ten temat, aby zapoznać się na przykład z szablonem i składanym stołem.
REDAGOWAĆ:
http://www.lynkoa.com/forum/3d/perte-au-pli-et-facteur-k-avec-une-plieuse-cn-amada#answer-549827
Czy istnieje samouczek, który pozwoli lepiej zrozumieć, jak zrobić składany stół szablonowy?
Przepraszam, zapomniałem linku w moim poprzednim poście, więc po prostu go poprawiłem.
Tak więc dla tabeli szablonów masz przykład w linku i musisz wypełnić grubość blachy używanej w domu i wypełnić promienie gięcia według grubości (promień jest zawsze powiązany z żyłką używaną przez grubość).