Pracuję z metodą "części wielobryłowej" i nadal występuje błąd w wyglądach: kiedy stosuję zarówno materiał, jak i niestandardowy kolor do bryły, zewnętrzny wygląd bryły odpowiada zastosowanemu kolorowi, ale kiedy robię widok przekroju, kolor znika, a część przyjmuje neutralny wygląd (domyślnie wygląd podstawowy). Najdziwniejsze jest to, że czasami kolory są wyraźnie widoczne w widoku przekroju (na przykład podczas otwierania pliku), ale jeśli zmodyfikuję funkcję lub przebuduję dokument, błąd wraca.
Pole wyboru "Zastosuj wygląd" w menu Edycja materiału zostało odznaczone. Do tego pytania dołączam obrazek ilustrujący problem. Poniżej znajdują się szczegółowe kroki:
1- Stosowanie materiałów po utworzeniu brył: bryły przyjmują domyślny wygląd materiału (podczas gdy pole "Zastosuj wygląd" w menu Materiały nie jest zaznaczone). 2- Modyfikowanie wyglądu: stosowanie niestandardowych kolorów. 3- Widok pierwszej sekcji: kolory są widoczne. 4- Widok cięcia po odbudowaniu dokumentu: kolory ORAZ domyślny wygląd materiałów są usuwane. 5- Usuwanie widoku przekroju: wyglądy są widoczne graficznie, ale pozostają niewidoczne w drzewie.
Szukałem sposobu na rozwiązanie problemu na kilku forach i pomocy, ale bez powodzenia. Dziękuję za pomoc!
Aby rozwiązać ten problem, należy zastosować wygląd do funkcji i treści, tak jak w przykładzie dołączonym w pliku ZIP wykonanym za pomocą SolidWorks 2016
@ Anthony R.: Kolor jest rzeczywiście stosowany do ciała, a nie do funkcji. Tak, mam tylko jeden stan wyświetlania.
@ ac cobra 427: Korzystam z wersji SOLIDWORKS Professional 2019 SP4.0. Załączam plik, który utworzyłem na potrzeby przykładu.
Czy to oznacza, że z każdą nową funkcją zastosowaną w ciele, pożądany wygląd musi zostać zastosowany na nowo? Próbowałem na swojej stronie, na pierwszy rzut oka to nie rozwiązuje problemu :'(
Spróbowałem tego rozwiązania ponownie, działa to połowicznie: kolor pojawia się na zewnątrz brył, ale cięcie pozostaje szare, ponieważ po walidacji widoku przekroju wygląd przypisany do bryły w folderze Volume Body znika.
Czy uważasz, że był to błąd w obsłudze, czy raczej błąd w oprogramowaniu?
(PS: jeśli otworzę plik, zastosuję twoją metodę i bezpośrednio utworzę widok przekroju, to przekrój jest kolorowy. Ale jeśli działam na 3D (rekonstrukcja, modyfikacja...), to widok przekroju staje się szary i muszę ponownie umieścić wygląd na ciałach).
Dzięki za plik. Właśnie otworzyłem go w moim SW 2018 i rzeczywiście wszystko działa dobrze. Szukałem przyczyny problemu, który utrzymywał się w moim pliku i w rzeczywistości występuje on tylko wtedy, gdy materiał jest nakładany na ciało: jeśli nie zostaną zastosowane żadne materiały, kolor korpusu pojawia się poprawnie do cięcia. Jednak gdy tylko materiał zostanie nałożony na karoserię, kolor korpusu zmienia się na standardowy odcień szarości do cięcia. Ten szary kolor również nie pasuje do wyglądu materiału przypisanego do korpusu (z włączoną opcją "Zastosuj wygląd"). Problem ten dotyczy tylko karoserii, powierzchnie zewnętrzne pozostają zabarwione odpowiednim kolorem.
Na tym poziomie wyobrażam sobie, że jest to błąd w oprogramowaniu. Co myślisz?