Utrata danych w kartridżu SW+PDM

Witam wszystkich,
Pracuję w zespole 6 rysowników i wszyscy jesteśmy na SW z PDM. Wszyscy jesteśmy zorganizowani tak samo. Około rok temu zmieniłem komputer i od czasu ponownej instalacji pakietu SW+PSM, gdy tworzę plan lub to ja go waliduję (fragment czekający na walidację > dobry do realizacji), systematycznie tracę 3 informacje o kartridżach: skala / format / strona. Jeśli otworzę plan Fit for Execution w SW, informacje o 3 są tam i znikają pół sekundy po otwarciu planu.

Jeśli plan zostanie zatwierdzony przez kolegę, te trzy informacje wracają. Z pewnością nie są niezbędne do zrozumienia planu, ale nadal ważne jest, zwłaszcza dla dostawców, którzy potrzebują precyzji. W efekcie przestałem walidować plany i może to być problematyczne w okresach, gdy nikt inny nie może ich zatwierdzić.

Oto wkład z częścią testową w formacie pdf, zweryfikowany przez kolegę

Ten sam kartridż z otwartego planu w SW z moim komputerem

Sprawdziłem linki do szablonów kartridży i mam te same co moi koledzy. Uważamy, że jest konflikt z językiem, ponieważ mój program został zainstalowany po angielsku, a według firmy IT zatrudnionej przez mojego pracodawcę – który wykonał instalację – nie możemy zmieniać języka po fakcie, musielibyśmy całkowicie zainstalować program oraz PDM (pół dnia w odległości). Dodatkowo zaznaczam, że nie mogę samodzielnie nic zrobić w kwestii instalacji oprogramowania, ponieważ wszystko podlega administratorowi MDP, z którego może korzystać tylko menedżer IT mojego pracodawcy.
Ponadto, gdy sprawdzam ustawienia mapy w trybie niestandardowym, linie Skala / Format / Strona się nie pojawiają i nie da się ich dodać przez Edit List.

Nie wiem już, gdzie szukać i mam takie wrażenie, że jeśli ktoś wie, z góry dziękuję :wink:

Cześć,

Musisz zacząć od sprawdzenia, jakie masz w swoich przeszłościach dotyczących nieruchomości.
Zazwyczaj powinno to być tak:
image

Uwaga: musisz " Edytuj tekst w oknie ", aby zobaczyć $PRP: " SW-Sheet Scale " podczas edycji

Możesz mieć francuskie tłumaczenie $PRP: " SW-Echelle de la feuille " w swoich planach tła.
Użycie angielskiej wersji w szablonach powinno rozwiązać problem za ciebie (i zwykle nie powinno mieć wpływu na współpracowników: przetestuj nową wersję bazowej mapy i zrób cofnięcie, jeśli jest to bałagan dla kolegów).

$PRP:" Format arkusza SW Format "→
$PRP:" Format formatu SW

oraz
$PRP:" Arkusz SW-Current "/$PRP:" SW-Całkowity arkusz "→
$PRP:" Arkusz Prądu Pracy Południowej "/$PRP:" Arkusze Łączny Wartości Pracy Całości "

UWAGA: wydawca Visiativ zmodyfikował moje cudzysłowy

Uwaga: Myślę, że nie bez powodu SW dodało podstawowy tekst po angielsku w nawiasach w ostatnich wersjach (2020 już go ma): aby móc łatwo zmienić nazwę wywołania własności, aby mieć uniwersalną rzecz w prostym stanie. Zabawne jest  to, że francuski system SW2020 zachował starą składnię: bez tłumaczenia w nawiasach.
Tłumaczenie w nawiasie pozwala na uniwersalną rzecz (linia 2 poniżej na obrazku, która działa, podczas gdy linia 3 się ubuguje).
Przykład z niemieckim (nie zainstalowany na moim komputerze)
image

2 polubienia

Stwórz własny szablon, odtwarzając te wzory, które nie działają, daj je współpracownikom i zobacz, czy je przeczytają

Bardzo dziękuję wam obojgu za te cenne informacje. Już teraz zdumiewa mnie, że trafiłeś bezpośrednio w problem.

Po dotarciu do obszaru edycji (co nie bez trudności, bo jest puste i trzeba go znaleźć), udało mi się zmodyfikować wywołanie właściwości, dodając angielski tekst w nawiasach. Działa, o ile nie wychodzę z edytowania tła. Jak tylko wychodzę, informacje znikają. Z tego powodu nie widzimy poniżej informacji o rozmiarze/formacie, bo jest to na innym bloku, więc jeśli mnie tam nie ma, informacje się nie pojawiają.

Mój kolega zmodyfikował szablon źródłowy w ten sam sposób i daje dokładnie ten sam efekt: otwieram losowy plan, aktualizuję link do szablonu (tutaj A3), informacje pojawiają się tylko wtedy, gdy wejdziesz do planu tła i klikniesz Edytuj.

Zrobiłem Ctrl+B i Ctrl+Q, zapisałem plan, zarchiwizowałem, zamknąłem, otworzyłem ponownie, a potem ponownie rozpakowałem. Nie chce.
Tworząc nowy plan, to to samo.

Wygląda na to, że coś jeszcze blokuje tę przeszkodę.

Cześć,
Nigdy nie miałem tego problemu, która wersja SW?

SolidWorks Premium 2023

Dla jasności, kiedy mówisz blok. Ocena jest w bloku?
Wydaje mi się, że nie są automatycznie przeliczane, więc trzeba umieścić notatkę bezpośrednio w planie tła

2 polubienia

@Cyril_f
To może być źródłem problemu, ponieważ w naszym kraju nuty są w tle na żywo (a nie w bloku, który byłby w tle).

Chciałem też umieścić bloki powiązane z moją biblioteką w tłach map przez to pole zaznaczenia, które właśnie przeczytałem, żeby łatwiej aktualizować kartridż :sob:
image

1 polubienie

Z mojej strony blok tytułowy to blok wstawiony do mapy bazowej z zachowanym linkiem, tak aby wszystkie plany wykonane podczas edycji były automatycznie aktualizowane, jeśli blok kartridża zostanie zmodyfikowany.
Nigdy nie miałem problemów z aktualizowaniem notatek zawartych w bloku.

Najważniejsze jest, by zdefiniować atrybuty!!

1 polubienie

Dziękuję @Silver_Surfer

Czyli dla ciebie bloki (zawierające $PRP) dobrze sprawdzają się w mapach bazowych, a mapa bazowa aktualizuje się automatycznie po otwarciu, jeśli została kiedykolwiek zmodyfikowana między momentem stworzenia planu a ponownym otwarciem?

Pomyślałem, że dobrym pomysłem jest umieszczenie bloków powiązanych z plikiem w mapach bazowych i potwierdzenie od Ciebie będzie mile widziane.

Dowód:

2 polubienia

Dziękuję za dowód (i za paski w warcaby :rofl:)

1 polubienie

To wszystko nie rozwiązuje problemu przyjaciela @Valentin_Unic_SA ...

Czy twój format, skala i n/n informacji o stronie wywołują wartości właściwości, a ich właściwości to domyślne (SW-...)?

Przykład:
W właściwościach rysunku: Format = $PRP:" Format arkusza Rozmiar "
W bloku: Note = $PRP:" Format "

Jeśli tak, sprawdź właściwości pliku po otwarciu.

1 polubienie

Cześć;

Czy nie byłoby to związane z ustawieniami arkuszy rysunku?

Witam wszystkich,

Mój kolega i ja próbowaliśmy wszystkich twoich rad i nic nie działało, aż spróbowałem lewej kolumny " Atrybuty ", w której faktycznie znajdują się wywołania właściwości: mimo że zmodyfikowałem te właściwości w " edytuj tekst w oknie ", nie zostały one zmodyfikowane w " atrybutach ". Więc zastosowałem angielskie teksty w nawiasach i to działało.
Zmodyfikowałem każdy atrybut dla każdego bloku, a także dla każdego szablonu kartridża na naszym serwerze: to sukces! Oto kilka zdjęć ilustrujących ten proces, jeśli może pomóc innym :wink:

Capture d'écran 2026-06-17 154425
Capture d'écran 2026-06-17 154529

To jest problem rozwiązany i zgadzamy się, że w funkcjonowaniu tego bałaganu nie ma nic logicznego ani dobrze przemyślanego O_o

A jednak powiedziałem to:

3 polubienia

Rzeczywiście, przeszło to przez wymianę z filmem dotyczącym problemu bardziej skierowanego do Froussela, więc zwróciłem na to mniej uwagi. Również definiowanie atrybutów bez wyjaśnienia, że można je znaleźć gdzie indziej niż w edycji w oknie, nie jest zbyt jasne. Użycie zrzutów ekranu jest naprawdę bardziej wymowne. Ale dziękuję, że poświęciłeś czas na pomoc, po prostu się źle zrozumieliśmy :wink: