Utrata informacji materialnych

Witam

Chciałbym zrobić serię sldprt, aby przedstawić różne etapy obróbki (bez przechodzenia przez konfiguracje).

Tworzę więc swój pierwszy kawałek i wstawiam go do drugiego, nie przerywając ogniw.

Ale jeśli uzupełnię materiał w moim pierwszym utworze, nie pojawi się on w pozostałych.

Czy istnieje rozwiązanie?

Z góry dziękuję.

Julien G.

Może wypełniając pierwszy materiał, a następnie wykonując "Kopiuj jako", aby stworzyć kolejne.

3 polubienia

Dziękuję za odpowiedź, Alain, ale chciałbym zachować powiązania między różnymi elementami, tak aby jeśli zmodyfikuję otwór w pierwszym, zmienił się on również w następnych.

Nie wydaje mi się, żeby można było tworzyć prace, które są ze sobą w ten sposób połączone.

Z drugiej strony, dlaczego nie chcesz korzystać z konfiguracji? Szczególnie w Twoim przypadku wydaje mi się to dobrym pomysłem.

3 polubienia

Witam

Nie sądzę, aby istniało standardowe rozwiązanie programowe, które pozwoliłoby zrobić to, co chcesz. Rozwiązanie configs wydaje się być najbezpieczniejsze. W przeciwnym razie rozwój makro może zadziałać, ale musisz przynajmniej opanować temat, zostawiam to ekspertom (zwłaszcza @.PL).

Jednak zobaczę sztuczkę... Albo nawet włamanie. Umożliwiłoby to odzyskanie geometrii i właściwości materiału. Mówię o właściwości, ale nie o materiale jako takim.

Moim pomysłem jest wykorzystanie funkcji symetrii SW. Weź oryginalną część, kliknij na płaszczyznę Powierzchni (na przykład), a następnie Wstaw/Część symetryczna. Otwiera się nowy pokój i masz opcje. Wybierz "Właściwości szablonu" (robię to z pamięci, może to nie być właściwy tekst, jest na końcu listy) i zatwierdź. W ten sposób uzyskasz symetrię swojej części w symetrii :/ ale przede wszystkim jego materialna własność!

Następnie utwórz symetrię tego ciała bez łączenia. I na koniec kliknij prawym przyciskiem myszy oryginalną treść (tę w złym kierunku) i kliknij "Usuń ciało".

To długi czas na opisanie, ale pasuje do 3 funkcji SW w twoim dziecku. I masz poinformowaną sprawę swojej nieruchomości.

3 polubienia

@Benoit: W rzeczywistości robisz funkcję symetrii części symetrycznej ;)

2 polubienia

To wszystko, a ponieważ 2 symetrie płaszczyzn znoszą się nawzajem, lądujemy na nogach! :)

2 polubienia

Dziękuję wam wszystkim.

Rzeczywiście, dzięki "części symetrycznej" właściwości materiału pozostają!

Odpowiadając na Twoje pytania, prawdą jest, że przejście przez konfiguracje byłoby prostsze, ale chcemy być w stanie generować DXF-y każdego kroku i być w stanie rozwijać jeden krok w EPDM bez wpływu na pozostałe.

1 polubienie

Ah EPDM.... To zależy od tego, co robisz jako modyfikację za pośrednictwem przepływu pracy. Zmiana stanu? Jeśli tak, konfiguracje nie są odpowiednie.

W przeciwnym razie, inny pomysł, wstaw swoją część do zespołu, a nie do części. Materiał można było bardzo łatwo odzyskać za pomocą adnotacji (mniej łatwo, jeśli w ogóle w kartridżu, lub adnotacji umieszczonej na kartridżu!). Obejmuje tylko operacje usuwania materiału (lub przechodzenia przez wirtualne części w złożeniu).

1 polubienie

To właśnie zmiany stanu chciałbym wprowadzić.

Wydaje mi się, że w starej wersji w materiale pojawiło się FROM PARENT.

Dobry pomysł na montaż, ale niestety nie udało mi się wiercić z SolidWatch (wiem, gromadzę...)

1 polubienie

Tak, gromadzisz... :)

Dla mnie FROM PARENT znajduje się na poziomie właściwości dokumentu (zgodnie z propozycją symetrii), a nie bezpośrednio na materiale, z którego wykonana jest część.

HS: Co daje Ci SolidWatch?

1 polubienie

SolidWatch pozwala nam na wykonywanie gwintowania zgodnie ze standardami zegarmistrzowskimi (na przykład: S0,50), ustawianie tolerancji w μm, cięcia zegarmistrzowskie, specjalne listwy lub ukosowanie itp.

2 polubienia

Dlaczego -1 @.PL ?

Myśląc o tym, z EPDM proponowane rozwiązanie może nie być kompatybilne :/

Sprawdź ustawienia karty danych przypisanej do tego typu części. Spójrz na to, co jest odzyskiwane dla materiału. Czy jest to właściwość dokumentu, czy bezpośrednio materiału SolidWorks? Mam wątpliwości, dawno nie zakładałem karty EPDM :/

Ponadto przetestowałem, że podczas symetrii części materiał jest nakładany na nową część (identyczną z oryginalną), ale wydaje się, że nie następuje, jeśli materiał części nadrzędnej zostanie zmieniony. Z tą różnicą, że właściwość połączona z elementem nadrzędnym jest dobrze aktualizowana. W efekcie możemy otrzymać materiał SW, który różni się od jego właściwości, które widnieją na rysunku :/

Moje rozwiązanie hakerskie nie wydaje się gorsze niż pierwotnie wyglądało. To Ty decydujesz.

3 polubienia

@Benoit Bardzo dziękujemy za testy i poświęcony czas!

Zamierzam to wszystko przetestować!

2 polubienia