Cze wszystkim
Będąc nowym na forum, mam nadzieję, że uda mi się poprawnie zadać pytanie. Nie krępuj się powiedzieć mi, jeśli nie!
Oto mój problem: pracuję nad modelem w skali 1:5 z gotowym CAD w skali 1:1. Aby to zrobić, po prostu wziąłem części skali 1:1 jedna po drugiej, a następnie zastosowałem funkcję skali ze współczynnikiem 0,2. W zdecydowanej większości przypadków wszystko idzie dobrze. Ale w przypadku niektórych części, podczas funkcji drabiny, powierzchnie są tracone (patrz załączone zdjęcia). Mimo to część jest nadal uważana za wolumetryczną, podczas gdy podczas importowania jej do dowolnego slicera do druku 3D (na przykład Cura) rzeczywiście brakuje powierzchni.
Czy życzliwy współtwórca tego forum byłby w stanie mi pomóc ?
Z góry dziękujemy!
Theo
PS: Szczerze mówiąc, znalazłem rozwiązanie, aby bezpośrednio korzystać z funkcji skali slicera, ale mi to nie odpowiada, ponieważ wprowadziłem już wiele zmian w częściach w skali 1:5...
pb_sw.jpg
Witam
Aby ograniczyć ryzyko wystąpienia błędów, możesz spróbować wykonać swoją funkcję drabiny przed zrobieniem liści (te są często przyczyną błędów na skomplikowanych kształtach)
Po co bawić się współczynnikiem skali w solidworks?
W przypadku wszystkich części 3D można zastosować skalę bezpośrednio we fragmentatorze. W tym przypadku z Cura.
EDIT: Czytałem zbyt szybko, nie patrząc na ostatnią linijkę.
Ale jestem przekonany, że jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ już go zastosowałem. Podobnie jak w przypadku rysunku 3D, planu czy innego, musisz w jak największym stopniu zachować skalę 1:1 i w ostatniej chwili zmniejszyć model lub plan, w tym przypadku slicer.
Witam was oboje,
I oczywiście dziękuję za odpowiedzi. W ostatnim, ostatnim starciu spróbowałem tego, co nieprawdopodobne. Ponownie użyłem funkcji skali SW w odwrotnej kolejności (czyli 5:1), moje powierzchnie pojawiły się ponownie ze wszystkimi zmianami i wspaniale współpracuje z funkcją skali slicera. Wszystko dobre, co się dobrze kończy.
Miłego dnia!
1 polubienie