Utrata dysków sieciowych

Witam
Po każdym uruchomieniu systemu Windows mój komputer traci wszystkie dyski sieciowe.
Aby przezwyciężyć problem, podjąłem script.bat ponownego podłączenia wszystkich dysków sieciowych.
net use Z: /delete

net use Z:\Ścieżka /UŻYTKOWNIK:nam mdp

Działa świetnie w Eksploratorze Windows.
Mały minus SW nie widzi żadnych dysków sieciowych przed i po uruchomieniu skryptu, więc muszę ponownie podłączyć dyski ręcznie za każdym razem, gdy zaczynam.
Czy kiedykolwiek spotkałeś się z tym problemem?

Wersja SW2019 SP5
Okna 10Pro

Z góry dziękujemy za udział

Kiedy powiesz "przegrać": dysk jest nadal wyświetlany, ale na ikonie znajduje się czerwony krzyżyk, w którym wszystko znika.

W zależności od dnia i maszyny mam pierwszą wersję problemu. Wystarczy, że kliknę na odtwarzacz, a on go reaktywuje.
to było tak jak ze mną, kiedy mieliśmy prosty komputer, który służył jako "serwer", przeszliśmy na NAS i problem nadal występuje.

Nie myślałem o uruchomieniu skryptu, prosty plik BAT, który trafia kolejno na różne dyski, może wystarczyć, będę musiał przetestować.

Witam, spotkałem się już z Twoim problemem na mojej starej instalacji, nigdy go nie rozwiązałem , praca nie była uciążliwa. Wystarczy prosty skrypt uruchomiony podczas uruchamiania, aby przezwyciężyć ten problem.

W moim przypadku był to problem z instalacją usługi Windows, pakiet SMB-DIRECT nie został zainstalowany, jest to problem z mapowaniem  sieci.

Następnie mój skrót na pulpicie uruchamia się w trybie administratora, więc mapowanie  wykonywane na moim koncie użytkownika oprogramowania nie widzi już dysków sieciowych.

Problem rozwiązany

Dziękujemy za udział:)

Witam

Powtarzający się problem polegający na tym, że administratorzy nie zarządzają domenami w sieci.
Istnieje małe rozwiązanie z plikiem wsadowym (w staromodny sposób).

Wszystko, co musisz zrobić, to utworzyć plik TXT, którego nazwę zmienisz na .BAT rozszerzenie na końcu.
Jeśli chcesz, aby uruchamiał się za każdym razem, gdy go uruchamiasz, przenieś go do folderu c:\Users\Ton_non_de_session\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programy\Startup

W tym pliku umieszczasz: 
net use * /delete /y    --> Usuwa wszystkie dyski do raz i unika wszelkich konfliktów
Net use 'Lettre_lecteur': \\'nieserwerowy lub IP'\'ścieżka do folderu' /PERSISTENT:YES /y dla każdego dysku
Na przykład możesz mieć: NET USE Z: \\MYSERVER\STUDIES /PERSISTENT:YES /y
FYI: /PERSISTENT:YES ma na celu ustawienie dysku na stałe i /y , aby uniknąć proszenia o potwierdzenie dla każdej linii. 

Za każdym razem, gdy uruchamiasz ponownie, twoje dyski są ponownie konfigurowane.

Jerome

2 polubienia