Mały problem w zestawieniu komponentów solidworks

Cze wszystkim 

Posiadam zespół części blaszanych i chciałbym wyjąć nomenklaturę tego zespołu ze wszystkimi grubościami, materiałami i powiązanym numerem rysunku tlenowo-paliwowego. Udało mi się to zrobić, ale przeszkadza mi drobny szczegół. Kiedy proszę solidworks o dostarczenie mi listy spawanych części w zestawieniu materiałów, wstawia ją do linii znajdującej się tuż poniżej. Więc kiedy próbuję posortować zestawienie materiałów według grubości, kończą mi się tylko linie spawanych części (bez nazw części). Zamieszczę kilka zdjęć, aby zrozumieć problem.

Czy ktoś ma pomysł? Z góry dziękuję.

Gauthik powiedział:

Witam

Wydaje mi się, że jest to normalne zachowanie, ponieważ twoją spawaną konstrukcją jest część. Trzeba to tak zostawić i zrobić osobną nomenklaturę dla konstrukcji spawanych. To, co robię, to przynoszę go z powrotem do MEP i wkładam do mini Rikiki, aby nie był widoczny, a następnie klikam na niego i tworzę moją zespawaną konstrukcję. Jeśli konstrukcja spawana i znak 10 na przykład w nomenklaturze konstrukcji spawanych to części wymieniam 10a - 10b itd. Załączam swój, ale nie jestem pewien, czy to działa, może nie mamy tych samych linków, a może Twój działa 

construction_soudee.sldbomtbt

Witaj ac kobra 427,

Okazuje się, że mój zespół składa się z około 150 części, w tym 80 części blaszanych, więc wolałbym sposób, aby lista części blaszanych była w trybie automatycznym bez konieczności robienia tego ręcznie jedna po drugiej. Ale i tak dziękuję za odpowiedź.

Cóż, ponieważ będzie działać automatycznie. Będziesz miał nomenklaturę ze wszystkim i po jednej dla każdej spawanej konstrukcji.

Właściwie mogłem źle zrozumieć pytanie... 2 ekrany, które masz w poście; czy możesz je włożyć do piżamy, ponieważ niewiele w nich widać.

Tak, nie martw się, przepraszam. Bardzo rzadko piszę na forach.

nomenclature_solidworks.png

I ekran Excela

nomenclature_excel.png

Tak na wszelki wypadek; Czy jesteś na bieżąco ze stwardnieniem rozsianym? Dla Solidwoks 2015 i innych starszych wersji SP5, a dla 2016 SP3; Może to tylko błąd, który został naprawiony... To już zadziałało lub wprowadzono nową nomenklaturę???

To pierwszy raz, kiedy robię tę nomenklaturę, zanim ktoś robił wszystko w 2D po staremu. Teraz myślę, że jestem na wersji z 2015 roku, ale za 2-3 tygodnie przejdziemy na najnowszą wersję. Jak powiedziałem, mój problem tak naprawdę nie jest problemem, ponieważ nie jestem zablokowany w mojej pracy. Zobaczę, czy nowa wersja rozwiąże problem. Dziękuję

Zastanawiam się, czy problem nie bierze się z różnicy między znacznikami z kropkami w nazwie, a innymi z przecinkami. Do zobaczenia...

Osobiście zawsze usuwam wiersz "arkusz" w nomenklaturze, aby uniknąć tego rodzaju rozczarowania. (kliknij prawym przyciskiem myszy => usuń linię)

Z drugiej strony wymaga wypełnienia właściwości części 3D (właściwość plik =>)

Tak coin37coin, też znalazłem tę technikę, ale wymaga to zrobienia dla wszystkich monet:(

Mała rada: twórz modele pomieszczeń!

Tworzysz "pusty" pokój, w którym wstępnie wypełniasz właściwości.

Na przykład obok "materiały" klikasz na pole i wybierasz "Materiały". W przypadku danych takich jak grubość, musisz znać nazwę funkcji... Ogólnie rzecz biorąc, "Epaiseur@Tôlerie 1"

Wszystko, co musisz zrobić, to zapisać jako PartTemplates (.prtdot) w katalogu swoich szablonów części. I logicznie rzecz biorąc, następnym razem powinno to być zrobione samo w celu wypełnienia nomenklatury.

Wszystko, co musisz zrobić, to usunąć niechciane linie w zestawieniu materiałowym i skorzystać z tej "automatyzacji"

Bądź ostrożny, aby stworzyć swój szablon, zrób to dobrze bez tworzenia funkcji w pokoju. W przeciwnym razie zamień "arkusz blachy 1" na "arkusz blachy 2"

Podobnie, sprawdź, czy podczas tworzenia funkcji arkusza blachy jest ona nazywana "arkuszem blachy 1" w drzewie konstrukcji... lub zastąp nazwę tą, która dobrze pasuje do Twoich właściwości

1 polubienie

Świetny coin37coin, dziś bym się czegoś nauczył!

Dziękuję za odpowiedzi!

1 polubienie