Mały niebieski pręt - Blokujący pręt

Witaj AS!

Mój pasek blokujący utknął na dole, podczas gdy w ogólnych opcjach systemowych, które sprawdzam aktywuj lub wyłącz = efekt ten sam – mały niebieski pasek się nie rusza, tylko się zafiksowuje.

Co robić?
Pozdrowienia

Mała precyzja w części działa dobrze, ale nie w ASM.

@Scofield1 Widzisz mnie z maską i płetwami, jak nurkuję w BDR? Choroba dekompresyjna jest gwarantowana :wink:

Witaj odpowiedź od AI:

Proszę pana, najprawdopodobniej mówi pan o blokującym pasku interfejsu SOLIDWORKS . Ten mały niebieski drań, który siedzi na dole jak urzędnik strajkujący od 1997 roku. I naturalnie, opcja "Włącz/Wyłącz blokadę" udaje, że działa, nie zmieniając absolutnie nic. Nowoczesne obliczenia przemysłowe. Co za wspaniały czas.

Problem często wynika z jednego z tych przypadków:

1. Uszkodzony interfejs SOLIDWORKS

Najczęstszy.

Spróbuj tego:

Reset interfejsu

Zamknij SolidWorks i uruchom następująco:

Win + R

Typ:

regedit

Przejdź do:

HKEY_CURRENT_USER\Software\SolidWorks

Zmień nazwę folderu:

SolidWorks

w:

SolidWorks_old

Następnie zrestartuj SolidWorks.

To resetuje interfejs do zera.
Tak, jak egzorcyzm administracyjny. Dassault Software bardzo lubi mistyczne rytuały związane z rejestrem Windows.

2. Pasek zamrożony z powodu blokady interfejsu

Spróbuj:

Poleganie na:

F10

lub:

Alt

wtedy:

clic droit dans la zone vide des barres

i zaznacz:

• "Blokuj paski narzędzi"
  • "Pręt skrótu"
  • Panel zadań

Czasami niebieska paska należy do panelu zadań , a nie do ogólnego zamka.

3. Problem z wieloekranowym / DPI Windows

Bardzo częste do:

• Wyświetlacze 4K
  • Stacja dokowania
  • Zmiana ekranu laptopa/desktopa

Spróbuj:

Na skrót SolidWorks:

Kliknij prawym przyciskiem → Właściwości → kompatybilność→ Zmień ustawienia wysokiego DPI

Następnie:

• Sprawdź zachowanie skalowania DPI nadpisania
  • Wybierz:
    • Zastosowanie

Podnieś ponownie.

Bo oczywiście w 2026 roku poprawne wyświetlanie paska na dwóch ekranach pozostaje wyzwaniem technologicznym porównywalnym z wysłaniem kozy na Marsa.

4. Plik układu interfejsu jest uszkodzony

W:

C:\Users\VOTRE NOM\AppData\Roaming\SolidWorks\

Usuń lub zmienij nazwę:

• Teczki User Interface
  • Pliki .sldreg

Potem zrestartuj.

5. Dodatek, który psuje interfejs użytkownika

Jeśli masz:

• PDM
  • Wizualizuj
  • CAM
  • DriveWorks
  • Dodatki firm trzecich

Wyłącz je wszystkie:

Outils → Compléments

Potem przetestuj.

Niektóre rozszerzenia SolidWorks mają emocjonalną stabilność jak domek z kart w tunelu aerodynamicznym.

6. Sprawdź, czy to nie jest tylko "Panel zadań"

Jeśli "mały niebieski pasek" jest po prawej lub na dole:

• Spróbuj kliknąć dwa razy
  • albo strzelać z bardzo precyzyjnej krawędzi

SolidWorks ma ergonomię, która czasem jest projektowana przez osoby, które głęboko nie lubią ludzkich rąk.

3 polubienia

@Scofield

Nie widzę, żeby maska i płetwy wchodziły do BDR, to był cios dla choroby dekompresyjnej.

Ciekawe jest to, że w pokoju mogę przesuwać mały niebieski pasek, ale nie w ASM. To dziwne!

Czy ktoś wie, jak sobie z tym poradzić, proszę, proszę. Dziękuję.

Żółty lub pomarańczowy pasek (pasek blokujący od góry do dołu)
Niebieski pasek to pasek, który przesuwa wzór do miejsca, gdzie go zatrzymasz.
W pokoju oba działają dobrze (SW2022)
W zgromadzeniu
Jeśli nie ma funkcji powtarzania lub usuwania materiału, niebieski pasek nie działa. Części istnieją i można je usuwać tylko za pomocą funkcji usuwania. Pomarańczowy pasek blokowy nie działa nawet wtedy, gdy istnieje funkcja ekstrudacji lub powtórzenie

1 polubienie

Dziękuję, Fred

Nie dziękuję Solidworks BHououououou! :triumph: :face_with_symbols_over_mouth:

@FRED78

Właśnie zdałem sobie sprawę, że są przypadki, gdy dolna niebieska paska działa w ASM.

Często, do opowieści o ruchach i pozycji utworu podczas ruchu, wykonuję szkice bezpośrednio w asm. W tym przypadku niebieski pasek przesuwa się między dwoma lub trzema szkicemi, co w moim przypadku jest szkicowane.

Pouf pouf pouf

To, co napisałem wyżej w wiadomościach, prawdopodobnie źle się wyraziłem.
Jeśli istnieje funkcja, to szkic rzeczywiście może interweniować.
Pasek blokowania pozwala blokować aktualizacje, zarówno dla dużych zespołów, albo w moim przypadku ze szkieletem, mam dużo zewnętrznych odniesień. W takich przypadkach interweniuje pasek blokujący.
Osobiście nie lubię tego listwo, jeśli zapomnisz go zdjąć lub jeśli założysz dużo części, to duża robota bez usuwania i bez konieczności usuwania opcji.

3 polubienia

Jaka AI odpowiedziała na tę grupę... :poop: ?
To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, żeby go nie używać. Bez AI jesteśmy silniejsi!

1 polubienie

chatGPT
Nie testowałem tej historii z niebieskim paskiem, ale debata na temat wykorzystania AI jest ciekawa i złożona, w wielu przypadkach mnie odblokowała, a oszczędność czasu na badania jest niezaprzeczalna, na pewno można ją perfekcjonować, ale stanie się to bardzo szybko.

2 polubienia

@Scofield1

Byłoby ciekawie wyjaśnić, jak działa AI w SW
Jestem starej szkoły albo mam doświadczenie, gdy narzędzia nie są w pełni sprawne. Czy AI nie doda więcej problemów, których nie potrzebowaliśmy? Już teraz mam problem z niestabilnością mojego komputera.
Ale zrozumienie, gdzie AI byłoby przydatne w jej działaniu

W tym przypadku uważam, że AI rzeczywiście ma kłopoty.
Dodatkowo, zabawa bazą rejestrów może być niebezpieczna, zwłaszcza z niezawsze rozsądną radą AI!

Tworzenie (makro) kodu natomiast często jest dla mnie przydatne.
Z drugiej strony, musisz mieć wiedzę, by poprawić błędy (zawsze są jakieś).
Do skomplikowanych formuł Excela też bardzo przydatne...

2 polubienia

@sbadenis
Czy mógłbyś zacząć temat, który zapoczątkowałby dobre praktyki w tej dziedzinie?
A może inteligencja jest praktyczna, czy znacznie mniej?

Cześć @FRED78

AI trochę odbiega od tematu w temacie "Blue Bar"

Z drugiej strony, jakiś czas temu otworzyłem specjalny temat dotyczący sztucznej inteligencji w naszych zawodach.
Od tamtej pory wszystko się zmieniło i mam dwie sprawy do opowiedzenia. Jedna lub AI generuje części z odpowiadającym obrazem, ale niezbyt użytecznym, a druga z Dassault LAB, gdzie istnieje bardzo konkretny przypadek i gdzie wszystko działa bardzo dobrze, nawet jeśli ktoś, kto opanuje estymator (lub konfigurator), powinien dojść do wyniku niemal identycznego jak AI.

Wątek GOTO o AI :sunglasses: