Mój pasek blokujący utknął na dole, podczas gdy w ogólnych opcjach systemowych, które sprawdzam aktywuj lub wyłącz = efekt ten sam – mały niebieski pasek się nie rusza, tylko się zafiksowuje.
Co robić? Pozdrowienia
Mała precyzja w części działa dobrze, ale nie w ASM.
@Scofield1 Widzisz mnie z maską i płetwami, jak nurkuję w BDR? Choroba dekompresyjna jest gwarantowana
Proszę pana, najprawdopodobniej mówi pan o blokującym pasku interfejsu SOLIDWORKS . Ten mały niebieski drań, który siedzi na dole jak urzędnik strajkujący od 1997 roku. I naturalnie, opcja "Włącz/Wyłącz blokadę" udaje, że działa, nie zmieniając absolutnie nic. Nowoczesne obliczenia przemysłowe. Co za wspaniały czas.
Problem często wynika z jednego z tych przypadków:
1. Uszkodzony interfejs SOLIDWORKS
Najczęstszy.
Spróbuj tego:
Reset interfejsu
Zamknij SolidWorks i uruchom następująco:
Win + R
Typ:
regedit
Przejdź do:
HKEY_CURRENT_USER\Software\SolidWorks
Zmień nazwę folderu:
SolidWorks
w:
SolidWorks_old
Następnie zrestartuj SolidWorks.
To resetuje interfejs do zera. Tak, jak egzorcyzm administracyjny. Dassault Software bardzo lubi mistyczne rytuały związane z rejestrem Windows.
2. Pasek zamrożony z powodu blokady interfejsu
Spróbuj:
Poleganie na:
F10
lub:
Alt
wtedy:
clic droit dans la zone vide des barres
i zaznacz:
"Blokuj paski narzędzi"
"Pręt skrótu"
Panel zadań
Czasami niebieska paska należy do panelu zadań , a nie do ogólnego zamka.
3. Problem z wieloekranowym / DPI Windows
Bardzo częste do:
Wyświetlacze 4K
Stacja dokowania
Zmiana ekranu laptopa/desktopa
Spróbuj:
Na skrót SolidWorks:
Kliknij prawym przyciskiem → Właściwości → kompatybilność→ Zmień ustawienia wysokiego DPI
Następnie:
Sprawdź zachowanie skalowania DPI nadpisania
Wybierz:
Zastosowanie
Podnieś ponownie.
Bo oczywiście w 2026 roku poprawne wyświetlanie paska na dwóch ekranach pozostaje wyzwaniem technologicznym porównywalnym z wysłaniem kozy na Marsa.
4. Plik układu interfejsu jest uszkodzony
W:
C:\Users\VOTRE NOM\AppData\Roaming\SolidWorks\
Usuń lub zmienij nazwę:
Teczki User Interface
Pliki .sldreg
Potem zrestartuj.
5. Dodatek, który psuje interfejs użytkownika
Jeśli masz:
PDM
Wizualizuj
CAM
DriveWorks
Dodatki firm trzecich
Wyłącz je wszystkie:
Outils → Compléments
Potem przetestuj.
Niektóre rozszerzenia SolidWorks mają emocjonalną stabilność jak domek z kart w tunelu aerodynamicznym.
6. Sprawdź, czy to nie jest tylko "Panel zadań"
Jeśli "mały niebieski pasek" jest po prawej lub na dole:
Spróbuj kliknąć dwa razy
albo strzelać z bardzo precyzyjnej krawędzi
SolidWorks ma ergonomię, która czasem jest projektowana przez osoby, które głęboko nie lubią ludzkich rąk.
Żółty lub pomarańczowy pasek (pasek blokujący od góry do dołu) Niebieski pasek to pasek, który przesuwa wzór do miejsca, gdzie go zatrzymasz. W pokoju oba działają dobrze (SW2022) W zgromadzeniu Jeśli nie ma funkcji powtarzania lub usuwania materiału, niebieski pasek nie działa. Części istnieją i można je usuwać tylko za pomocą funkcji usuwania. Pomarańczowy pasek blokowy nie działa nawet wtedy, gdy istnieje funkcja ekstrudacji lub powtórzenie
Właśnie zdałem sobie sprawę, że są przypadki, gdy dolna niebieska paska działa w ASM.
Często, do opowieści o ruchach i pozycji utworu podczas ruchu, wykonuję szkice bezpośrednio w asm. W tym przypadku niebieski pasek przesuwa się między dwoma lub trzema szkicemi, co w moim przypadku jest szkicowane.
To, co napisałem wyżej w wiadomościach, prawdopodobnie źle się wyraziłem. Jeśli istnieje funkcja, to szkic rzeczywiście może interweniować. Pasek blokowania pozwala blokować aktualizacje, zarówno dla dużych zespołów, albo w moim przypadku ze szkieletem, mam dużo zewnętrznych odniesień. W takich przypadkach interweniuje pasek blokujący. Osobiście nie lubię tego listwo, jeśli zapomnisz go zdjąć lub jeśli założysz dużo części, to duża robota bez usuwania i bez konieczności usuwania opcji.
chatGPT Nie testowałem tej historii z niebieskim paskiem, ale debata na temat wykorzystania AI jest ciekawa i złożona, w wielu przypadkach mnie odblokowała, a oszczędność czasu na badania jest niezaprzeczalna, na pewno można ją perfekcjonować, ale stanie się to bardzo szybko.
Byłoby ciekawie wyjaśnić, jak działa AI w SW Jestem starej szkoły albo mam doświadczenie, gdy narzędzia nie są w pełni sprawne. Czy AI nie doda więcej problemów, których nie potrzebowaliśmy? Już teraz mam problem z niestabilnością mojego komputera. Ale zrozumienie, gdzie AI byłoby przydatne w jej działaniu
W tym przypadku uważam, że AI rzeczywiście ma kłopoty. Dodatkowo, zabawa bazą rejestrów może być niebezpieczna, zwłaszcza z niezawsze rozsądną radą AI!
Tworzenie (makro) kodu natomiast często jest dla mnie przydatne. Z drugiej strony, musisz mieć wiedzę, by poprawić błędy (zawsze są jakieś). Do skomplikowanych formuł Excela też bardzo przydatne...
Z drugiej strony, jakiś czas temu otworzyłem specjalny temat dotyczący sztucznej inteligencji w naszych zawodach. Od tamtej pory wszystko się zmieniło i mam dwie sprawy do opowiedzenia. Jedna lub AI generuje części z odpowiadającym obrazem, ale niezbyt użytecznym, a druga z Dassault LAB, gdzie istnieje bardzo konkretny przypadek i gdzie wszystko działa bardzo dobrze, nawet jeśli ktoś, kto opanuje estymator (lub konfigurator), powinien dojść do wyniku niemal identycznego jak AI.