Mam zespół z trzema podzbiorami, które chciałbym animować. Ćwiczyłem już animowanie moich podzespołów, każdy z osobna i działa to bardzo dobrze, czy to ze sterownikami ograniczeń, czy systemem animacji z silnikami, ale teraz chciałbym przejść do dużego elementu.
Próbowałem trochę animować mój główny zespół, biorąc to, co zrobiłem na każdym podzespole, ale w końcu jest piekielny, jest o wiele za ciężki, więc ciągle się opóźnia, a ponieważ muszę uczynić moje podzespoły elastycznymi, ciągle otrzymuję komunikaty o błędach na początkowych pozycjach itp.
Czy wiesz więc, czy mamy możliwość "zaimportowania" lub odnalezienia animacji wykonanej w podzbiorze, bezpośrednio w badaniu mvt głównego zestawu? Szukam od jakiegoś czasu, więc nie sądzę, ale możesz mieć pomysł.
Miło mi powitać Cię na forum. Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać niektóre problemy, ale także, że skorzystamy z Twojej wiedzy i doświadczenia.
Odpowiadając na Twoje pytanie, główną pułapką jest ta, o której wspomniałeś, a mianowicie " elastyczne podzespoły".
Z drugiej strony animacje należą do jednego pliku i tylko jednego (nieudostępnialnego), więc w Twoim przypadku duży ASM. Dodatkowo, jeśli masz dużą ilość łączników (osi) i chcesz skorzystać z grawitacji, to oferuje Ci bilety do Partenonu.
Jedynym rozwiązaniem jest stworzenie swojej animacji od podstaw w dużym ASM. Możesz zaoszczędzić trochę czasu, ręcznie przerabiając to, co zrobiłeś w ASW s/s.
System animacji jest dość archaiczny i od ponad 12 lat nigdy nie był przedmiotem żadnej ewolucji.
Pozdrowienia
PS: Jeśli masz ważną potrzebę, może zajrzyj do mecha3D @m_blt powie Ci więcej.
Rozszerzając odpowiedź @Zozo_mp : jeśli chodzi o animowanie podzespołów głównego zespołu zespołu mechanicznego, Meca3D nie radzi sobie lepiej niż moduł animacji SolidWorks.
Mechanizm jest modelowany przez zespół, którego ruchomymi elementami są elementy pierwszego poziomu jego wału konstrukcyjnego, z których każdy jest uważany za sztywną część w sensie mechanicznym. Nie ma więc "elastyczności" podzespołów, nawet jeśli były one przedmiotem odrębnych symulacji.
Z drugiej strony, symulacja Meca3D złożonego zespołu jest ogólnie możliwa. Nadal musimy zgodzić się co do złożonego terminu: mogę oszacować wykonalność badania z Meca3D, jeśli możesz podzielić się swoim modelem... Albo przynajmniej obraz, który daje wyobrażenie o strukturze systemu.
Potwierdziłeś tylko to, co myślałem @Zozo_mp, każde badanie jest specyficzne dla swojego zespołu i najlepiej jest animować na najwyższym poziomie, a więc w swoim głównym zespole, jeśli masz kilka podzbiorów. Z drugiej strony nie złapałem części ze złączami.
Tak więc od mojego pierwszego postu kontynuuję praktykę i rozejrzałem się po innych forach, gdzie miałem inne opinie i myślę, że w końcu nie ma 36 sposobów: -lub kontynuować animację z elastycznymi zestawami S/S, ale ograniczenia będą w zestawach S/S i będzie bałagan w realizacji animacji. -lub rozbić S/S razem, aby mieć ograniczenia na najwyższym poziomie, ale jeszcze bardziej przeciąża to wał.
Tak więc ze swojej strony udało mi się lepiej i szybciej z drugim przypadkiem, a zwłaszcza z pilotażem z ograniczeniami. Aby móc ustawić pozycje i zaimportować wszystko do badania mvt, uznałem, że jest to mniej kłopotliwe w użyciu niż majstrowanie przy silnikach itp. Myślę jednak, że fakt, że kierowca radzi sobie tylko z pewnymi ograniczeniami, może w niektórych przypadkach pokazać swoje ograniczenia.
przepraszam , @m_blt na razie nie mogę nic udostępnić, ale przyjrzę się temu na własną rękę i pozwoli mi to odkryć Mecha3D, którego nie znam.
Bądź ostrożny ze sterownikiem stresu, ponieważ: 1°) Funkcje te są bardzo ograniczone 2°) Jeśli chcesz zmienić kolejność ruchów, jest to szybko nie do opanowania (powyżej 10 akcji). Wynika to z faktu, że nie masz osi czasu. Pilot z ograniczeniami i tylko do animacji otwierania podwójnej bramy skrzydłowej Ale jeśli masz bardzo ograniczoną liczbę działań, jest to skuteczne rozwiązanie