Czy mogę uzyskać dostęp do animacji podzespołu w jego zespole głównym?

Witam

Mam zespół z trzema podzbiorami, które chciałbym animować. Ćwiczyłem już animowanie moich podzespołów, każdy z osobna i działa to bardzo dobrze, czy to ze sterownikami ograniczeń, czy systemem animacji z silnikami, ale teraz chciałbym przejść do dużego elementu.

Próbowałem trochę animować mój główny zespół, biorąc to, co zrobiłem na każdym podzespole, ale w końcu jest piekielny, jest o wiele za ciężki, więc ciągle się opóźnia, a ponieważ muszę uczynić moje podzespoły elastycznymi, ciągle otrzymuję komunikaty o błędach na początkowych pozycjach itp.

Czy wiesz więc, czy mamy możliwość "zaimportowania" lub odnalezienia animacji wykonanej w podzbiorze, bezpośrednio w badaniu mvt głównego zestawu?
Szukam od jakiegoś czasu, więc nie sądzę, ale możesz mieć pomysł.

Miłego dnia.

Witam @anselme_vulliez

Miło mi powitać Cię na forum.
Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać niektóre problemy, ale także, że skorzystamy z Twojej wiedzy i doświadczenia.

Odpowiadając na Twoje pytanie, główną pułapką jest ta, o której wspomniałeś, a mianowicie " elastyczne podzespoły".

Z drugiej strony animacje należą do jednego pliku i tylko jednego (nieudostępnialnego), więc w Twoim przypadku duży ASM.
Dodatkowo, jeśli masz dużą ilość łączników (osi) i chcesz skorzystać z grawitacji, to oferuje Ci bilety do Partenonu.

Jedynym rozwiązaniem jest stworzenie swojej animacji od podstaw w dużym ASM. Możesz zaoszczędzić trochę czasu, ręcznie przerabiając to, co zrobiłeś w ASW s/s.

System animacji jest dość archaiczny i od ponad 12 lat nigdy nie był przedmiotem żadnej ewolucji.

Pozdrowienia

PS: Jeśli masz ważną potrzebę, może zajrzyj do mecha3D @m_blt powie Ci więcej.

1 polubienie

Dobry wieczór @anselme_vulliez ,

Rozszerzając odpowiedź @Zozo_mp : jeśli chodzi o animowanie podzespołów głównego zespołu zespołu mechanicznego, Meca3D nie radzi sobie lepiej niż moduł animacji SolidWorks.

Mechanizm jest modelowany przez zespół, którego ruchomymi elementami są elementy pierwszego poziomu jego wału konstrukcyjnego, z których każdy jest uważany za sztywną część w sensie mechanicznym.
Nie ma więc "elastyczności" podzespołów, nawet jeśli były one przedmiotem odrębnych symulacji.

Z drugiej strony, symulacja Meca3D złożonego zespołu jest ogólnie możliwa.
Nadal musimy zgodzić się co do złożonego terminu: mogę oszacować wykonalność badania z Meca3D, jeśli możesz podzielić się swoim modelem...
Albo przynajmniej obraz, który daje wyobrażenie o strukturze systemu.

Dobry wieczór, dziękuję za odpowiedzi.

Potwierdziłeś tylko to, co myślałem @Zozo_mp, każde badanie jest specyficzne dla swojego zespołu i najlepiej jest animować na najwyższym poziomie, a więc w swoim głównym zespole, jeśli masz kilka podzbiorów. Z drugiej strony nie złapałem części ze złączami.

Tak więc od mojego pierwszego postu kontynuuję praktykę i rozejrzałem się po innych forach, gdzie miałem inne opinie i myślę, że w końcu nie ma 36 sposobów:
-lub kontynuować animację z elastycznymi zestawami S/S, ale ograniczenia będą w zestawach S/S i będzie bałagan w realizacji animacji.
-lub rozbić S/S razem, aby mieć ograniczenia na najwyższym poziomie, ale jeszcze bardziej przeciąża to wał.

Tak więc ze swojej strony udało mi się lepiej i szybciej z drugim przypadkiem, a zwłaszcza z pilotażem z ograniczeniami. Aby móc ustawić pozycje i zaimportować wszystko do badania mvt, uznałem, że jest to mniej kłopotliwe w użyciu niż majstrowanie przy silnikach itp. Myślę jednak, że fakt, że kierowca radzi sobie tylko z pewnymi ograniczeniami, może w niektórych przypadkach pokazać swoje ograniczenia.

przepraszam , @m_blt na razie nie mogę nic udostępnić, ale przyjrzę się temu na własną rękę i pozwoli mi to odkryć Mecha3D, którego nie znam.

@anselme_vulliez

Bądź ostrożny ze sterownikiem stresu, ponieważ:
1°) Funkcje te są bardzo ograniczone
2°) Jeśli chcesz zmienić kolejność ruchów, jest to szybko nie do opanowania (powyżej 10 akcji). Wynika to z faktu, że nie masz osi czasu.
Pilot z ograniczeniami i tylko do animacji otwierania podwójnej bramy skrzydłowej :face_with_thermometer:
Ale jeśli masz bardzo ograniczoną liczbę działań, jest to skuteczne rozwiązanie

Pozdrowienia