Czy możliwe jest umieszczenie planu dwg (który zawiera różne poziomy) na jednym poziomie? Rzeczywiście, często zdarza się, że dostaję plany od architektów lub innych firm z elementami umieszczonymi na kilku poziomach. Kiedy importuję tę płaszczyznę, aby utworzyć model referencyjny w Tekli, jest ona tracona.
Jeśli masz program Autocad, możesz zmienić cały plan za pomocą polecenia "SPŁASZCZ" w "Narzędziach ekspresowych". Funkcja tworzy nawet kopie bloków, aby je również spłaszczyć (obsługuje oryginalne bloki 3D).
W przeciwnym razie, aby zrobić to ręcznie, musisz wpisać następujące polecenia:
Jednak ta metoda nie spłaszcza bloków 3D! Po prostu przesuwa bloki do z=0. Jeśli masz ten rodzaj bloku, musisz postępować zgodnie z tą samą procedurą w każdym bloku za pomocą edytora bloków.
@.PL i gt22 : Znam procedurę importowania planów dwg, dxf, a nawet pdf do modelu Tekla.
@stepbeno : będzie długi i istnieje ryzyko błędu lub zapomnienia.
@EricR : Muszę wypróbować twoją metodę. Na mojej stacji roboczej nie mam zainstalowanego programu Autocad, ale Intelliplus. Muszę sprawdzić, czy są takie same zamówienia. W przeciwnym razie wykorzystam pozycję mojej uczelni, która wyjechała na wakacje. Przetestuję jutro w biurze i będę Cię informować na bieżąco.