Czy możemy zmienić gęstość przypisanego materiału tylko dla jednej części?

Czy możemy zmienić gęstość materiału bez zmiany biblioteki materiałów?

Mam więc do zrobienia prace ze złożonego materiału (jego opis to nie tylko niuans, to prawie zdanie) i nie chcę, nie mogę, tworzyć materiału specyficznego dla tej części. Z jednej strony istnieje niewielka szansa na ponowne użycie w takim stanie, w jakim jest, a z drugiej strony jego opis nigdy nie zmieści się we wkładzie.

Planowałem więc stworzyć materiał typu "zobacz szczegóły materiału", ale odkryłem, że kiedy materiał jest przypisany, nie można zmienić jego gęstości. Co wydaje się logiczne, ale mnie niepokoi. Nie mogę też zostawić części bez materiału, EPDM uniemożliwi mi jej walidację.

Czy więc przed przystąpieniem do dotykania EPDM lub innego możemy zmienić gęstość pomimo przypisania materiału?

Jestem na SW13.

Z góry dziękuję.

Witam

Radzę stworzyć niestandardowy materiał o gęstości, ponieważ może to wpłynąć na inne projekty.

Pamięci ROM

4 polubienia

Witam

Może za pomocą równania: materia wszystkich części x coef

Ale trudno jest zrobić coś innego z tym samym!

2 polubienia

Możesz wymusić:

we właściwościach masy (pod SW14) znajduje się przycisk "Zamień właściwości podłoża".

Istnieje od kilku wersji, tylko dostęp jest inny.

Amha, tworzysz materiał "zobacz nutę" o fałszywej domyślnej gęstości (co daje nieprawidłową masę, aby przyciągnąć uwagę), w pomieszczeniu wymuszasz gęstość.

2 polubienia

Skopiuj materiał, o którym mowa, i zapisz go jako materiały osobiste pod nową nazwą. =)

2 polubienia

Cześć @ Benoit

Dla mnie jedynym realnym sposobem jest stworzenie osobistego  materiału o odpowiedniej gęstości

@+ ;-))

3 polubienia

Benoit dał jasno do zrozumienia, że nie jest w stanie stworzyć innego materiału

3 polubienia

@ Tomalam tak tak Przeczytałem to dobrze, ale............ Odpowiadam na to pytanie i tak jest.

aby uniknąć późniejszych problemów

Nie wydaje mi się, żeby jakaś konkretna linia materiałów była dodatkowym

Nawet jeśli imię jest długie, przeszkadza jego bibliotece

Definicja nazwy może być również skrócona (inicjały produktu lub kodu)

Tak mi się wydaje, ale mogę się mylić

@+ ;-))

2 polubienia

Tak...

Więc nie ma możliwości zmiany gęstości materiału tylko na części :/

Oczywiście stworzenie materiału jest najbardziej prawdopodobne, ale oznaczenia nie można skrócić.

@stefbeno, jeśli to zrobię, muszę ponownie wyregulować masę przy zmianie geometrii :/, stawianie wybujałej masy też mi nie odpowiada, po prostu muszę znać wagę tak dokładnie, jak to możliwe.

Liczyłem na to, że odnajdziesz szczegół, który mi umknął i zmienisz tę gęstość;(

:)

1 polubienie

Który materiał należy zmodyfikować?

Nie ma go na liście Sw?

Nie, nie ma tego w instrukcji! :)

Jest to tkanina składająca się z kilku warstw.

Jako referent materiałów umieszczasz m.in. kod klienta

lub tkanina wielowarstwowa z bidule ;-D..........; -D

W ten sposób się nie pomylisz ;-))

@+ ;-))

1 polubienie

Pomysł, którego nie testowałem:

Używasz wzoru do obliczania masy i przypisywania jej?

Mogę powiedzieć coś głupiego, ale czy nie możesz uzyskać tego, czego chcesz, łącząc niestandardową właściwość ze swoim pokojem?

Pamięci ROM