Czy mogę ustawić domyślną drukarkę w oprogramowaniu?
Dobry wieczór @Mickael_guelt
Drukarka domyślna jest ustawiana w systemie Windows stacji roboczej. a nie w SW.
Jeśli w firmie używanych jest wiele drukarek, można wybrać jedną domyślnie, a w przypadku korzystania z więcej niż jednej drukarki można wybrać drukarkę inną niż domyślna, którą wybrał dobrowolnie.
Pozdrowienia
Witam
Mój problem polega na tym, że nasz dział IT pogrupował drukarki na serwerze. Nie mają już tej samej nazwy.
A kiedy otwieram stare rysunki, SW bierze ostatnią używaną drukarkę, czyli tę o przestarzałej nazwie. I już go nie ma.
Pozdrowienia.
Czy znasz nazwę drukarek na serwerze?
Tak. Ale to fakt dokonywania manipulacji (wyboru nowej drukarki) dla każdej odbitki jest bolesny.
Czy jesteś na EPDM, aby tak to wyglądało?
Witam
Nie, nie. Dawna nazwa brzmiała Photocopieur BE. nowa ksero \\GI814679\Server (Patrz P.J.).
I tak, gdy chcę wydrukować stary plan bez przechodzenia przez wybór drukarki, SW domyślnie przyjmuje ostatnią drukarkę używaną do danego planu, a mianowicie "kserokopiarkę BE", ale już nie działa, ponieważ drukarka zmieniła nazwę.
2021-02-15_09h17_36.png
Cześć @Mickael_guelt,
Mam dokładnie ten sam problem!
Ostatnia drukarka używana z dokumentem jest zapisywana w tym samym czasie co dokument i nie mogę dowiedzieć się, jak to zrobić w inny sposób.
Czy nadal masz stary w swoich urządzeniach peryferyjnych ?
To dziwne, właśnie otworzyłem stary plan i automatycznie oferuje mi moją standardową drukarkę. (Solidworks 2018 z dodatkiem SP5)
W przeciwnym razie musiałbyś przejść przez makro, ale nie wydaje mi się to logiczne.
Kolejny szczegół, stara drukarka została nawet usunięta z urządzeń peryferyjnych.
Witam
Powinieneś spojrzeć na ustawienia układu (patrz załączony obrazek), jeśli wiersz o nazwie "Użyj ustawień tego dokumentu" nie jest zaznaczony
W takim przypadku preferuj 1. wiersz "użyj ustawień systemowych"
Będzie to miało wpływ na użycie domyślnej drukarki w systemie Windows
Pozdrowienia.
mise_en_page.jpg
Kliknąłem zbyt szybko, jako moją najlepszą odpowiedź...
Pomyślałam, że to dobrze: zawsze wybiera się odpowiednią drukarkę, ale teraz drukuje wszystko w formacie A4...
Witam
Powinieneś również sprawdzić, czy nadal masz ślady swojej starej drukarki w kluczach rejestru związanych z solidworks, na przykład:
Komputer\HKEY_CURRENT_USER\Oprogramowanie\SolidWorks\Solidworks 20xx\Strona\Drukarki
Pozdrowienia
Jeśli nic nie mówię, ta opcja używa ostatniego ustawienia drukowania w oprogramowaniu: jeśli ostatnia odbitka jest w formacie A3, następnym razem zapamięta format, orientację itp.
Jeśli chcesz skonfigurować drukowanie zgodnie z formatem, będziesz musiał przejść przez opcję 2. wiersza i za każdym razem zapisywać parametr, tworząc szablon. DRWDOT dla każdego formatu.
Jeśli pracujesz już z kilkoma szablonami w zależności od formatu, po prostu zmodyfikuj plik . DRWDOT powiedział:
Pozdrowienia.
D.Roger,
Nie mam jednak śladu po dawnej nazwie. i nadal mam błąd.
Dawid
Modele są dobre. Nie mam problemu z nowymi rysunkami. To właśnie na starych (lub tych z kopii, a egzemplarzy używamy bardzo dużo) jest on prezentowany.
Nie widzę zbyt wielu rozwiązań poza przełączeniem się na opcję "użyj ustawień systemowych", aby mieć swoją obecną drukarkę z wadą wyboru formatu za każdym razem, gdy się zmienia (ze swojej strony staram się drukować wszystkie A4 z rzędu, potem A3 itd...)
W przeciwnym razie użyj 2. opcji, która zapisuje ostatnie ustawienia drukowania i pamiętaj, aby zapisać plik .slddrw na następny raz (lub na przyszłe kopie)
Następnie istnieje możliwość skorzystania z Powerprint (w Mycadtools, jeśli go posiadasz) i skonfigurowania drukowania zgodnie z formatami, aby następnie drukować zbiorczo.
Pozdrowienia.