Czy możemy zrobić powtórzenie kształtu, który jest formą?

Witam

Chcę zrobić powtórzenie utworu, który podąża za kształtem, mój projekt to tekst z rowkiem, w którym umieszczone są prostokątne diody i chciałbym znaleźć metodę, która pozwoli mi uniknąć umieszczania ich jedna po drugiej.... Nie wiem, czy to możliwe, ponieważ spojrzałem na wszystkie funkcje drzemki i nie mogłem znaleźć rozwiązania.

Pozdrowienia

Stéphane

Cześć Stéphane

Czy mógłbyś zrobić nam zrzut ekranu swojego kształtu (i części, na której musisz wykonać próbę)

W zależności od wyglądu i złożoności kształtu istnieje kilka możliwości, które można dostosować lub nie.

Którą wersję Solidworks posiadasz, ponieważ w wersji 2019 pojawiły się nowe możliwości.

Czy twoje powtórzenie jest szkicem, czy szefem VS usunięciem materiału, w rzeczywistości mówisz powtórzenie części, co prowadzi nas do założenia, że masz ASM i że chcesz dodać części (diody). Powinieneś trochę określić, co chcesz zrobić. Na przykład zrób otwory w swoim kształcie i włóż diody do zespołu na obrabianej części, aby je odebrać.

Widzicie, możemy sobie wyobrazić rzeczy, które ostatecznie byłyby dalekie od waszej rzeczywistości.

Pozdrowienia

2 polubienia

To prawda, że będzie to bardziej znaczące z obrazami.... (to dziwne to zdanie lol)

Więc tutaj jest to litera, taka jak próbowałem powtórzyć krzywą, która działa dobrze, ale problem polega na tym, że jak pokazuje obrazek, można zaznaczyć tylko część kształtu

lettre.jpg

Oto rowek, w którym powinny znajdować się diody

rainure.jpg

A oto pierwsza zainstalowana dioda, celem jest umieszczenie jej we wszystkich rowkach z mniej więcej regularną przestrzenią, to naprawdę nie ma znaczenia i nie ma potrzeby planowania wiercenia ani niczego innego, to tylko wewnętrzny plan wyjaśniający montaż i wymieniający liczbę diod.

debut_assemblage.jpg

i tak, ostatnia rzecz, jestem na solidworks 2019 SP2

Cześć Stéphane

Dziękuję za te wyjaśnienia, które nieco bardziej wyjaśniają nam, co chce Pan osiągnąć.

Na pierwszy rzut oka, choć nie mam tego dzieła, wydaje mi się, że to dlatego, że szkic twojej postaci nie jest ciągły w tym sensie, że prawdopodobnie jest to zespół zakrzywionych linii i fragmentów linii prostej. Dlatego nie działa tak, jak chcesz.

Aby wyjść z tego bez zbyt dużych kosztów, powtórzyłbyś swoje powtórzenie od linii (splajn lub splajn i linia przekształcona w trajektorię), która byłaby wyśrodkowana w środku twojego rowka. Wyśrodkowany uprości twoje życie na zakrętach, z których niektóre mają zamknięte kąty.

Od tej linii, która musi być ciągła  (dlatego proponuję splajn, który ewentualnie można ustawić z wymiarem dla większej precyzji, jeśli to konieczne z rzutu krawędzi rowka) można łatwo powtórzyć wzdłuż tej linii.

Pozdrowienia

PS: Jestem też w 2019 roku, więc jeśli możesz wysłać list, mogę potwierdzić lub zaprzeczyć mojej wstępnej diagnozie ;-)

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, odkrywam solidworks krok po kroku, postaram się zobaczyć, aby zrobić ten splajn, to musisz wybrać powtórzenie napędzane krzywą?

W załączeniu list, teksty wykonałem z DXF-a klienta, co też może nie pomóc?

e.sldprt powiedział:

Bingo jest tym, o czym myślałem! Litery wykonane są z wielu segmentów.

To w pełni potwierdza diagnozę, a także metodę, którą należy zastosować do wykonania "krzywej prowadzącej"

Zrobiłem ci Nano-samouczek w formacie PDF, aby ułatwić zrozumienie. Na wypadek, gdyby moje poprzednie wyjaśnienia nie były wystarczająco jasne i na wypadek, gdybyś jeszcze nie znalazł innego rozwiązania.

Pozdrowienia

PS: na pewno są na to inne sposoby: może prostsze niż powiedzą Wam nasi koledzy  z forum ;-)

repetition_de_piece_avec_une_courbe_guide.pdf

Dziękuję zozo_mp, rzeczywiście mogę przerysować napis, ponieważ są to znaki Credit Agricole, mam tylko 2 różne teksty w 3 wymiarach każdego, postaram się przerysować w splajnie, właśnie miałem problem z przejściem z krzywej na linię prostą.

1 polubienie

rektyfikacja, bardzo wielkie podziękowania zozo_mp, działa idealnie i dzięki temu odkryłem funkcję regulacji splajnu ;-)

1 polubienie

Oto wynik, będę musiał trochę poprawić ścieżkę, ponieważ mam małe przesunięcie, ale poza tym jest idealnie 

final.jpg