Cze wszystkim
Jestem w trakcie rysowania form wtryskowych.
Wykonałem różne konfiguracje, aby móc zobaczyć na nim, poniżej, pewne opcje,...
Kiedy wykonuję cięcie konfiguracji, ta sekcja jest automatycznie łączona z tą konfiguracją.
Czy istnieje rozwiązanie, dzięki któremu można zrobić przekrój na widoku i uniezależnić się od jego konfiguracji?
Dziękuję
Powiem, że tak, ręcznie dodając nowy widok z żądaną konfiguracją i stosując do niego lokalne cięcie (na całym widoku lub tylko jego części).
2 polubienia
@ PhilippeB, Celem nie jest dodanie widoku poza ramami rysunku, ale połączenie między widokiem przekroju, ale o różnych konfiguracjach. We właściwościach widoku cięcia wszystko, co jest związane z konfiguracjami, jest wyszarzone.
Witam
O ile mi wiadomo, nie jest to możliwe bez "oszukiwania". SW opiera się na konfiguracji widoku w celu wygenerowania przekroju, a widok przekroju jest koniecznie połączony z modelem przekroju (w tym konfiguracją).
Nie może więc być niezależna. Jedynym sposobem byłoby utworzenie przekrojów poprzez usunięcie materiału w zespole i ułożenie fikcyjnych linii cięcia na rysunku.
Pozostaje rozwiązanie PhilippeB, które jest nieco mniej "majsterkowania" i jeśli nie chcesz mieć ich poza arkuszem, po prostu ukryj widoki, nie ukrywając zależnych widoków.
3 polubienia
@Aliende: To rozwiązanie nie dodaje widoku poza ramką. Celem funkcji "lokalnego cięcia" jest uzyskanie widoku przekroju bez zależności od innego widoku.
Rzeczywiście, nie znam rozwiązania, które nie jest hackiem.
Metoda Philippe'a B jest najprostsza, ale nie wiąże się z położeniem linii przekroju, rozwiązanie ukrytego widoku polega na posiadaniu kilku widoków o tej samej nazwie.
Jeśli, dla widoku "lokalnego przekroju", możemy zarządzać głębokością za pomocą geometrii, tj. osi tempa, krawędzi itp.
W przeciwnym razie najbardziej obiecującą rzeczą jest stworzenie w 3D "osi gemograficznej" (ukrycie jej zgodnie z użyciem filtrów wyświetlania poziomu 1 i 2)
Następnie w MEP wybierz tę oś jako warunek końcowy dla "lokalnego cięcia" (wybór możliwy poprzez wyświetlenie tymczasowego drzewa tworzenia jako przypomnienia)
2 polubienia