Czy mogę zmienić konfigurację kubka? SOLIDWORKS (Solidworks)

Cze wszystkim

Jestem w trakcie rysowania form wtryskowych.

Wykonałem różne konfiguracje, aby móc zobaczyć na nim, poniżej, pewne opcje,...

Kiedy wykonuję cięcie konfiguracji, ta sekcja jest automatycznie łączona z tą konfiguracją.

Czy istnieje rozwiązanie, dzięki któremu można zrobić przekrój na widoku i uniezależnić się od jego konfiguracji?

Dziękuję

Powiem, że tak, ręcznie dodając nowy widok z żądaną konfiguracją i stosując do niego lokalne cięcie (na całym widoku lub tylko jego części).

2 polubienia

@ PhilippeB, Celem nie jest dodanie widoku poza ramami rysunku, ale połączenie między widokiem przekroju, ale o różnych konfiguracjach. We właściwościach widoku cięcia wszystko, co jest związane z konfiguracjami, jest wyszarzone.

Witam

O ile mi wiadomo, nie jest to możliwe bez "oszukiwania". SW opiera się na konfiguracji widoku w celu wygenerowania przekroju, a widok przekroju jest koniecznie połączony z modelem przekroju (w tym konfiguracją).

Nie może więc być niezależna. Jedynym sposobem byłoby utworzenie przekrojów poprzez usunięcie materiału w zespole i ułożenie fikcyjnych linii cięcia na rysunku.

Pozostaje rozwiązanie PhilippeB, które jest nieco mniej "majsterkowania" i jeśli nie chcesz mieć ich poza arkuszem, po prostu ukryj widoki, nie ukrywając zależnych widoków.

3 polubienia

@Aliende: To rozwiązanie nie dodaje widoku poza ramką. Celem funkcji "lokalnego cięcia" jest uzyskanie widoku przekroju bez zależności od innego widoku.

Rzeczywiście, nie znam rozwiązania, które nie jest hackiem.

Metoda Philippe'a B jest najprostsza, ale nie wiąże się z położeniem linii przekroju, rozwiązanie ukrytego widoku polega na posiadaniu kilku widoków o tej samej nazwie.

Jeśli, dla widoku "lokalnego przekroju", możemy zarządzać głębokością za pomocą geometrii, tj. osi tempa, krawędzi itp.

W przeciwnym razie najbardziej obiecującą rzeczą jest stworzenie w 3D "osi gemograficznej" (ukrycie jej zgodnie z użyciem filtrów wyświetlania poziomu 1 i 2)

Następnie w MEP wybierz tę oś jako warunek końcowy dla "lokalnego cięcia" (wybór możliwy poprzez wyświetlenie tymczasowego drzewa tworzenia jako przypomnienia)

2 polubienia