Czy można rzutować punkt na plan w solidworks?

Witam 

A więc proszę bardzo, chciałbym mieć możliwość zautomatyzowania powtarzania wzoru na powierzchni. Aby to zrobić, muszę być w stanie rzutować chmurę punktów na powierzchnię, aby wyznaczyć obszar powtórzeń. Wiem, że możliwe jest rzutowanie segmentów i mam nadzieję, że będzie to możliwe dzięki punktom. Z góry dziękuję za pomoc.

Dobry wieczór @TERRAL 

Odpowiedź brzmi tak i nie.

Pozwól, że wyjaśnię !

jeśli używasz szkicu 2D, który zawiera wszystkie twoje punkty, nie możesz zrobić  ==> przekonwertować elementów ==> a następnie wybrać wielopunktowy szkic 2D, ponieważ SW dąsa się i nie chce.

Z drugiej strony, możesz ze szkicu 2D, który zawiera wszystkie twoje punkty i wykonaj na nowym szkicu ==> przekonwertować elementy ==> następnie wybrać punkty jeden po drugim: w takim przypadku wybrane punkty są rzutowane za jednym razem na nowy szkic. Może to być żmudne, jeśli zduplikujesz chmurę punktów kilka razy na tej samej części. (puf, puf! )

To tyle, żeby odpowiedzieć na pytanie ;-)

To powiedziawszy!
Chociaż nie widzę, jak wygląda twoja chmura punktów, gdybym miał to naprawić, utworzyłbym blok zawierający moją chmurę punktów i wstawiłbym ten blok do kopii szkicu w dowolnym miejscu i z numerem wstawienia bloku, jak chcesz.

Pozdrowienia

nuage_de_points_-_2021-06-10_17_50_24-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_piece1.jpg
4 polubienia

Dziękuję Zozo_mp za pomoc, potwierdziłeś moje wątpliwości niestety. Próbowałem już twojej techniki, ale nie uzyskałem jednoznacznych wyników , a przynajmniej nie odpowiadały one temu, czego szukałem. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć rozwiązanie, ale myślę, że Solidworks nie będzie tego samego zdania.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Myślę, że wciąż mam rozwiązanie. Jest to funkcja rzadziej używana, ale bardzo praktyczna. To jest szkic pochodny.

Pozwala to na zaznaczenie całego szkicu, nawet punktów jednocześnie. Następnie Wstaw/Szkic pochodny.

Obsługa jest prosta, ale nie intuicyjna (dla mnie). Nie rozpoczynając nowego szkicu, wybierz płaszczyznę nowego szkicu + sterujący + szkic do skopiowania. 

Ten nowy szkic jest połączony ze swoim szkicem macierzystym.

Może być rzutowany na płaszczyzny nierównoległe!. To tak jak z klockami bez przechodzenia przez klocki :) 

4 polubienia

Dziękuję Soring, to prawda, że twoja technika działa, ale w rzeczywistości to, co chcę zrobić, to powtórzenie ekstruzji przy użyciu funkcji powtarzania ściegu. Muszę więc wykluczyć wszystkie punkty, których nie ma w mojej płaszczyźnie, dlatego szukam funkcji podobnej do krzywej rzutowanej, ale dla punktów. Nie znałem szkicu pochodnego i myślę, że przyda się w przyszłości, dziękuję ;)

1 polubienie

DZIĘKUJĘ! Wielce Szanowny Pan @soring 

Jedyną rzeczą, na którą należy uważać, jest to, że szkic wtórny pozostaje połączony ad vitam ze szkicem głównym. To trochę jak symetria, jeśli zmienisz A, to B weźmie wszystkie zmiany.

Moi super sprytni koledzy muszą mieć jakąś funkcję lub trik, aby przerwać ten dynamiczny  link (może  @soring   ;-)    Ja to czuję na tym jednym   :)

Zajrzałem więc do pomocy online i to również działa Aby uzyskać szkic ze szkicu w tym samym złożeniu.

Pozdrowienia

1 polubienie

Haha. Przerwać, ale definitywnie :). Kliknij prawym przyciskiem myszy szkic pochodny, a następnie cofnij wyprowadzenie. Nadal możesz cofnąć anulowanie za pomocą CtrlZ. Ale to wszystko.

2 polubienia

@soring ,

Sprawdzam, że ta funkcja nie jest zbyt intuicyjna i już jej nie używam, z drugiej strony używam bloków, które wykonują dokładnie te same funkcje , z tą zaletą, że są łatwiejsze w użyciu.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia