A więc proszę bardzo, chciałbym mieć możliwość zautomatyzowania powtarzania wzoru na powierzchni. Aby to zrobić, muszę być w stanie rzutować chmurę punktów na powierzchnię, aby wyznaczyć obszar powtórzeń. Wiem, że możliwe jest rzutowanie segmentów i mam nadzieję, że będzie to możliwe dzięki punktom. Z góry dziękuję za pomoc.
jeśli używasz szkicu 2D, który zawiera wszystkie twoje punkty, nie możesz zrobić ==> przekonwertować elementów ==> a następnie wybrać wielopunktowy szkic 2D, ponieważ SW dąsa się i nie chce.
Z drugiej strony, możesz ze szkicu 2D, który zawiera wszystkie twoje punkty i wykonaj na nowym szkicu ==> przekonwertować elementy ==> następnie wybrać punkty jeden po drugim: w takim przypadku wybrane punkty są rzutowane za jednym razem na nowy szkic. Może to być żmudne, jeśli zduplikujesz chmurę punktów kilka razy na tej samej części. (puf, puf! )
To tyle, żeby odpowiedzieć na pytanie ;-)
To powiedziawszy! Chociaż nie widzę, jak wygląda twoja chmura punktów, gdybym miał to naprawić, utworzyłbym blok zawierający moją chmurę punktów i wstawiłbym ten blok do kopii szkicu w dowolnym miejscu i z numerem wstawienia bloku, jak chcesz.
Dziękuję Zozo_mp za pomoc, potwierdziłeś moje wątpliwości niestety. Próbowałem już twojej techniki, ale nie uzyskałem jednoznacznych wyników , a przynajmniej nie odpowiadały one temu, czego szukałem. Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć rozwiązanie, ale myślę, że Solidworks nie będzie tego samego zdania.
Myślę, że wciąż mam rozwiązanie. Jest to funkcja rzadziej używana, ale bardzo praktyczna. To jest szkic pochodny.
Pozwala to na zaznaczenie całego szkicu, nawet punktów jednocześnie. Następnie Wstaw/Szkic pochodny.
Obsługa jest prosta, ale nie intuicyjna (dla mnie). Nie rozpoczynając nowego szkicu, wybierz płaszczyznę nowego szkicu + sterujący + szkic do skopiowania.
Ten nowy szkic jest połączony ze swoim szkicem macierzystym.
Może być rzutowany na płaszczyzny nierównoległe!. To tak jak z klockami bez przechodzenia przez klocki :)
Dziękuję Soring, to prawda, że twoja technika działa, ale w rzeczywistości to, co chcę zrobić, to powtórzenie ekstruzji przy użyciu funkcji powtarzania ściegu. Muszę więc wykluczyć wszystkie punkty, których nie ma w mojej płaszczyźnie, dlatego szukam funkcji podobnej do krzywej rzutowanej, ale dla punktów. Nie znałem szkicu pochodnego i myślę, że przyda się w przyszłości, dziękuję ;)
Jedyną rzeczą, na którą należy uważać, jest to, że szkic wtórny pozostaje połączony ad vitam ze szkicem głównym. To trochę jak symetria, jeśli zmienisz A, to B weźmie wszystkie zmiany.
Moi super sprytni koledzy muszą mieć jakąś funkcję lub trik, aby przerwać ten dynamiczny link (może @soring;-) Ja to czuję na tym jednym :)
Zajrzałem więc do pomocy online i to również działa Aby uzyskać szkic ze szkicu w tym samym złożeniu.
Haha. Przerwać, ale definitywnie :). Kliknij prawym przyciskiem myszy szkic pochodny, a następnie cofnij wyprowadzenie. Nadal możesz cofnąć anulowanie za pomocą CtrlZ. Ale to wszystko.
Sprawdzam, że ta funkcja nie jest zbyt intuicyjna i już jej nie używam, z drugiej strony używam bloków, które wykonują dokładnie te same funkcje , z tą zaletą, że są łatwiejsze w użyciu.